Foto: Gijs Kaligis/RaceXpress.nl

Podiumplaats op NK voor 11-jarig karttalent uit 't Harde

  Sport

Bezig zijn tweede jaar in het Nederlands kampioenschap viertakt hoort Jordy van de Goor nu al bij de top in de Parolin Rocky-competitie. Het elfjarige karttalent uit 't Harde reed in Assen tijdens de derde ronde van het kampioenschap naar de tweede plaats in het dagklassement na de vierde, tweede en tweede plaats in de respectievelijke manches. Daarmee klom hij naar de derde plaats in het kampioenschap.

Assen - "Ik had het zelf niet verwacht zo goed te rijden. Ik hoopte op een plaats in de top vijf, maar ik werd dus tweede", zei Jordy triomfantelijk. "Daar was ik echt blij mee. Ik kreeg weer een grote beker voor in de vitrinekast." En dan te bedenken dat het pas zijn tweede jaar in het NK is. "In het begin van het seizoen kreeg ik de smaak te pakken, toen begon ik vooraan te rijden. Voor dit weekend hadden we uitgerekend dat Rico en ik een een-tweetje konden halen. Toen dat lukte, was ik echt superblij."

Rico is Rico Hulzinga, zijn teammaatje en vriendje. In het team werkt hij goed met hem samen. Ook helpen de vaders van de twee elkaar. Jordy: "Mijn vader is mijn monteur. Hij vindt karten geweldig. En Rico's vader helpt me ook." Samen zoeken proberen ze zich goed mogelijk voor te bereiden op de races. "Met trainen testen we bijvoorbeeld verschillende bandenspanningen en dan kijken we welke het beste werkt."

Ook in Assen hadden de twee jonge rijders hun karts uitstekend voor elkaar. In de kwalificatie was Jordy zesde geworden. Daarna bewees de talentvolle Gelderlander in de races dat hij nog een stuk verder naar voren kon. Jordy: "Mijn start in de eerste race ging goed, ik haalde meteen twee rijders in en pakte zo de vierde plaats en ik finishte ook als vierde. In de tweede heat werd ik tweede. Daardoor kon ik in de derde heat op de voorste startrij beginnen. Ook die race ging goed. Ik werd weer tweede achter Rico."

Zo zag hij zijn inspanningen van de afgelopen jaren fraai beloond. Toen Jordy zeven jaar was stapte hij voor het eerst in een kart. Dat was op vakantie in Kroatië. "Mijn ouders wilden winkelen, ik wilde karten. Dat zijn we toen gaan doen. Sindsdien ben ik fan van de sport", zei hij. Wat zo leuk is aan karten? "De snelheid, het hard door bochten racen."

Na die eerste kennismaking met de sport zorgde zijn tante Ina dat hij vaker kon rijden. Zij kende iemand die bij de kartbaan van Lelystad werkt en toen Jordy acht jaar was, kreeg hij van haar een eigen kart. "Toen heb ik de kartschool gedaan. Ik reed in een Parolin Rocky. Eerst heb ik een paar wedstrijden in Lelystad gereden, een jaar later begon ik in het NK."

Vorig jaar werd hij elfde in het kampioenschap. Dit jaar heeft hij een grote sprong gemaakt, zo laat hij al sinds het begin van het seizoen zien. Tijdens de eerste ronde van het NK in Lelystad moest hij in de regen rijden. "Dan glijdt de kart heel veel. Je moet geconcentreerd zijn, anders vlieg je van de baan. Het was het ook nog koud. Maar ik werd vierde, derde en vierde in de drie heats en vierde algemeen. Dat was best goed. Tijdens het tweede NK in Berghem ging het ook wel redelijk. Daar eindigde ik als zesde. In Assen ging het dus supergoed, dat had ik niet verwacht."

Uiteindelijk hoopt Jordy ooit de autosport in te gaan. Hij liefst wordt hij Formule 1-coureur. "Maar toerwagens vind ik ook mooi." Max Verstappen inspireert hem. "Ik ben fan van Max omdat hij een Nederlander is. Ik ben bij de Grand Prix van Spanje en de Grand Prix van Hongarije geweest. Het was superleuk. He is geweldig hoe hard die auto's gaan en wat voor geluid ze maken."

De Formule 1 is voor de piepjonge Jordy nog toekomstmuziek. Voorlopig zal hij zich nog op het karten richten. De volgende ronde van het NK wordt op het circuit van Venray gehouden. Hij kent de baan al. "Daar heb ik vorig jaar een keer gereden. Het is een leuke baan. Het zou mooi zijn als ik daar weer op het podium kan komen!"

Jordy bedankt zijn ouders, zijn familie, Rico en zijn vader en de vader van Luciano.

De jonge racer wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: BBG B.V. Oldebroek, AIC Harderwijk, Kokki's cafe 't Harde, Garage sneller Elburg, Garage Henk Koornberg Elburg, Franken Dakkapellen Elburg, H. van 't Hul multidiensten 't Harde, Solanti zonwering 't Harde, HJ's vintage 't Harde, Van Blom reclame Oldebroek, Autoschade Smit Elburg en Alusafe Elburg.

Meer berichten