<p>Inmiddels zijn er 21 spelers ingeschreven. Nu kan iedereen spelen.</p>

Inmiddels zijn er 21 spelers ingeschreven. Nu kan iedereen spelen.

(Foto:Kees Bette)

G-voetbal 't Harde groeit als kool

  Sport

‘T HARDE - Het gehandicapten voetbal bij s.v. ’t Harde groeit en bloeit als noot tevoren. Inmiddels spelen twee teams in de competitie. 

In een gesprek met vier hoofdrolspelers nemen we de ontwikkeling onder de loep. Vooralsnog zijn het mannen en jongens die acteren, maar er zijn plannen om ook een G-team voor vrouwen en meisjes te realiseren.

Bij de dames geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Kay Bosscha, momenteel trainer van de G2, is het langst bij de groep betrokken. Hij geeft alle credits aan Erwin Brem, de huidige trainer van voetbalvereniging Nunspeet, die als medewerker van zorginstelling Careander in de vorm van dagbesteding pupillen aan de bal bracht. Een initiatief met grote gevolgen, dat de tijdgeest overleefde. Kay:”Ik ben er met mijn vrouw José wezen kijken. ’t Harde toonde er belangstelling voor. Kay was er dus door gegrepen. Alex Groothuis zette de schouders er onder en in die sporen trad Chris Hunesteijn aan. Er ontstonden contacten met VVOG hetgeen resulteerde in oefenpotjes. Harrie Kroon had zijn verdiensten voor het G-voetbal en sinds een jaar of zes is Bartus van ’t Hul de motor als coördinator/begeleider.”

Er was een lange aanloop voor nodig om de groei erin te krijgen. Bartus: “Er kwam een aantal spelers bij uit Nunspeet. Jongens uit Elspeet en Ermelo. Inmiddels zijn er 21 spelers ingeschreven. Dat opende de mogelijkheid om een tweede formatie te smeden. Nu kan iedereen spelen. Daarvoor hadden we te maken met drie groepen van zes, waarvan er elke keer één groep niet aan de bak kwam. Onbevredigend. Met de komst van Herwin Leusink leggen we grotere nadruk op kwaliteit. Hij was gestopt met al zijn trainingsactiviteiten bij sv ’t Harde, wilde wel een keer de training bijwonen maar meer dan ook niet en zie, hij is niet meer weg te slaan. Zijn vrouw zegt dat ie weer helemaal is opgefleurd.”

Dat willen we dan wel eens van hem zelf horen. “Als je ziet hoeveel plezier die mannen erin hebben! Dat werkt gewoon aanstekelijk. Met G1 trainen we op maandag en woensdag; Kay neemt de G2 op woensdag onder zijn hoede. Doordat we met acht tegen acht spelen kan nu iedereen wekelijks spelen.” Leusink speelde zelf tot zijn 26ste bij ’t Harde. In de derde klas, toen er nog geen divisievoetbal en hoofdklasse bestond. De derde klas van nu is een heel wat lager niveau dan toen. Hij trainde daarna de JO 19, de JO17 en nog een jaar of zes het tweede elftal. Maar het in tensie plezier dat hij aan het gehandicapten voetbal beleeft kan daar niet aan tippen.”

Gerrald Koops is één van de spelers die wegloopt met zijn trainer. “Een aantal spelers ziet geen kans om de bal goed in te passen. Die kwamen nauwelijks aan spelen toe. Nu hebben we best een mooi stel in de G1. Het is wel vaak een eind reizen hoor. Naar Tiel, Veenendaal, en Zutphen om maar eens wat te noemen. Laatst moesten we naar Hengelo voor de beker, Op de terugweg ga ik slapen. Ik kan niet tegen de verveling. In dit interview praat hij al het enthousiasme van zich af. Een gedreven manneke die niet gediend is van sjapjanussen zoals hij zegt. Oh ja, als er gewonnen wordt is het stoppen bij de Mac Donald en Dan is Gerrald klaarwakker!

Bartus laat weten dat er jaarlijks overleg is tussen de begeleiders van de G-teams. “Het lag in de bedoeling om er een Veluws gebeuren van te maken. Daar kwam men van terug.” Hij wijst op de invloed die de sport heeft op de maatschappelijke ontwikkeling van ‘zijn’ jongens. “Ze voelen zich erkend en worden herkend. Prachtig om mee te maken.” De huidige G1 spreekt een woordje mee. Zeewolde en KHC waren tot nu de te kloppen tegenstanders maar met Leusink als oefenmeester is de G1 van sv ’t Harde nu van een ander niveau.

Kay hoort het aan met een brede lach op zijn gezicht. Hij zwaait lof naar het bestuur van sv ’t Harde. “We hoeven maar om iets te vragen en het komt er. Toen voorzitter John Reurink een training bijwoonde zei hij gelijk dat er een trainer bij moest komen. Zijn zoon speelt bij ons. Het is een prettige vereniging die zich niet alleen op de selectie richt.”
De uitsmijter is voor Bartus. “Denk niet dat we er hiervoor niets van bakten hoor. De kantine staat vol met eremetaal. Binnenkort gaan we die onder de jongens verloten.” En wie weet komt er binnenkort ook een meidenteam. Informatie daarover en opgave daarvoor via kaybosscha@hotmail.com..

www.svtharde.nl

Tekst: Dick van der Veen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden