<p>Wilfred Westerhuis neemt vooraf nog even het concept voor de wedstrijd door.&nbsp;</p>

Wilfred Westerhuis neemt vooraf nog even het concept voor de wedstrijd door. 

(Foto:Dick van der Veen)

Futloos OWIOS is gemakkelijke prooi

  Sport

OLDEBROEK - De veelgeroemde chemie tussen trainer Wilfred Westerhuis en de selectie van OPWIOS is het afgelopen weekend even verstoord als het team het voornaamste wapen, wilskracht, ruim een half uur uit handen geeft aan tegenstander Valleivogels. Die pikt de opponent zeer pijnlijk in de kuif.

Westerhuis houdt er voor even een katterig gevoel aan over. “We hebben in de bekerwedstrijden een goede indruk gemaakt, verliezen met opgeheven hoofd van kampioenskandidaat Unicum en in tweede duel door persoonlijke blunders. Daar zet ik me snel overheen. Dat ligt anders als we verzaken op inzet. Je kruipt in de openingsfase enkele keren door het oog van de naald. Dat moet een wake up call zijn. Er moet dan toch een gevoel ontstaan dat het zo niet verder kan. Dat gebeurde niet. In de rust heb ik de groep erop gewezen dat deze wedstrijd meer vraagt dan ze tot nu toe heeft gegeven.”

Niemand zei iets in de kleedkamer. “Je kunt dan een kwartier lang elkaar zitten aanstaren. Ik heb na vijf minuten het woord genomen,. Heb gezegd: jullie begrijpen de boodschap niet, dan schuift aanvoerder Bennie Veldhoen door naar voren, gooien we er twee wissels in en gaan achterin één op één spelen. Dan kan het 0-6 worden of de hint komt over.”
Dat laatste was het geval. Met gifangel Cornell Balk in de ploeg -hij kan door een stevige opleiding geen hele wedstrijd aan – trekt OWIOS het duel naar zich toe. Door een weggewuifde penalty lukt het niet meer de schade te repareren.

Westerhuis: “Met Balk erbij kun je in de omschakeling iets creëren. Dat is alleen van kracht wanneer je de duels wint. In de eerste helft verliezen we die herhaaldelijk van een fysiek sterke tegenstander. We missen centraal achterin mensen, hebben te maken met blessures, maar daar moet je je niet achter verschuilen. De selectie bestaat uit een goede mix tussen routiniers en nieuwkomers, tussen jong en wat ouder. Ik moet in herhaling vallen door erop te wijzen dat het in welke samenstelling ook aankomt op wilskracht. Niet 45minuten, maar een gehele wedstrijd.”

Dit seizoen weer 2G. Dat maakt de klus er niet gemakkelijker op….
“In deze klas steken Batavia, Unicum, ASV Dronten en Veensche Boys er bovenuit. De rest ontloopt elkaar niet of nauwelijks. Er zijn geen zwakke broeders bij. Het is een loodzware competitie. We moeten de ogen ook niet sluiten voor de realiteit. OWIOS moet al een jaar of wat knokken voorlijfsbehoud. Dat zal nu niet anders zijn. Dat besef moet er van meet af aan zijn en niet pas halverwege de competitie doordringen. Dan ben je te laat.”

We waren het afgelopen weekend getuige van de slechtste wedstrijd tot nu toe….
“Zeker. Als ik na afloop van het duel nuchter analyseer kom ik tot de conclusie dat we te maken hadden met twee teams die elkaar nauwelijks iets ontlopen. Zij met een gevaarlijke man op links zoals bij ons Cornell Balk. Kerels achterin en een middenveld dat elkaar ook niets ontloopt. Waarom het dan toch mis gaat hoef ik niet meer uit te leggen.”

Er was een tijd dat tweede klas voetbal het tweede/derde amateurvoetbal van Nederland in hield…
“Zeker. Daarna kregen we hoofdklasse, topklassen en de divisies. Tweede klas niveau zou dus een stuk gedevalueerd moeten zijn. Maar dan vergeet je de factor geld. Een club zonder budget, zoals OWIOS, moet daardoor alle zeilen bijzetten om zich te handhaven. Wat ze ook allemaal beweren over een accommodatie de tweede klas waardig, Het moet op het veld gebeuren.”

Jullie gaan elkaar deze week recht in de ogen kijken…
“Ik wacht op een reactie van de spelers. Het is niet de eerste keer dat we met een reeks achtereenvolgende nederlagen te maken hebben. Het is mijn derde seizoen bij deze vereniging en ik weet uit ervaring dat OWIOS het best presteert als het mes op de strot wordt gezet. Dat karakter zal nu ook de kop opsteken. Neem van mij aan dat we ons uit deze situatie zullen vechten. Maar alleen dan wanneer we honderd procent gas geven en niet een half uur verzaken.”

Een slecht weekend dus Wilfred…
“Ik zit nu met een katterig gevoel. Dat zal niet lang duren want ik heb thuis kleine koters lopen en die hebben helemaal niks aan een sacherijnige vader…”

Tekst en foto: Dick van der Veen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden