<p>Josefien mag van haar moeder even op de voorgrond.</p>

Josefien mag van haar moeder even op de voorgrond.

(Foto:Dick van der Veen)

Jeugdburgemeester wil in advocatuur

  Politiek

‘T HARDE - Josefien Camminga werd woensdag 30 september geïnstalleerd als jeugdburgemeester van de gemeente Elburg. 

Zelfbewust begint ze aan de taak die haar bezig houdt tot Koningsdag 2022. Een langere termijn dan gewoonlijk maar dat heeft alles te maken met ongewisheid door het virus.

De 12-jarige uit ’t Harde, leerlinge van de Daltonschool Jeanne ‘Arc, neemt graag het initiatief. Zo begon ze aan de sollicitatieprocedure voor Jeugdburgemeester zonder dat ze er met haar ouders over had gesproken. “Ze vroeg of we de verplichte handtekening wilden zetten om toestemming te verlenen. Natuurlijk wilden we er eerst alles over weten”, zegt haar moeder. Om er aan toe te voegen dat ze niet verbaasd was door die voortvarendheid. Dat zal bij de juffen en meesters niet anders liggen. Ook die zorgden voor de noodzakelijke onderbouwing. En een vriendinnetje leverde vervolgens haar aandeel.
Dat was dus de eerste stap…
Josefien: ”Ik was best wel zenuwachtig. Dat nam nog toe toen ik te horen kreeg dat ik bij de laatste drie behoorde. En dat werd nog erger bij de presentatie. Ik dacht dat er twee of drie mensen zouden zitten. Het bleek een veel groter aantal. Eén van de andere kinderen had een power point presentatie gemaakt. Ik dacht gelijk van: daar ga je dan. Maar het is allemaal goed gekomen.”
Moeder geeft aan dat ze verbaasd stond hoe haar dochter zich er door sloeg. Josefien: “Ik heb drie dagen geoefend op mijn kamer. Ik kreeg een aantal onverwachte vragen waarop ik niet direct antwoord kon geven. Dan was het een kwestie van goed nadenken en niet zo maar wat te roepen.”

Wat herinner je er nog van?
“Ik had een tas meegenomen met spullen die gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld mijn hobby’s: badminton en skeeleren. De vraag wat ik als jeugdburgemeester zou willen bereiken. Nou, daar had ik over nagedacht. Een speeltuin voor de wat oudere jeugd, pak weg tussen 12 en 15 jaar. Die voor de kleintjes wordt regelmatig stuk gemaakt door oudere jongens. ”Maar hoe kun je die in zo’n nieuwe speeltuin buiten sluiten? Tja, dat is iets waar ik ook niet direct een oplossing voor weet. Daar moeten andere mensen maar mee helpen. Verder heb ik de aandacht gevestigd op een groot grasveld in het centrum. Daar gebeurt niets mee. Je kunt er bij voorbeeld een mooi park van maken. En ik heb aangegeven dat Elburg een fijne gemeente is om in te wonen. Net nog niet zo groot dat mensen elkaar kennen. Een gezellige gemeente met een prachtige natuur.”

Heb je al een idee over jouw toekomst?
Daar heeft ze geen seconde bedenktijd voor nodig. “Advocaat. Ik vind het heerlijk om argumenten uit te wisselen.”
Volgens haar moeder was ze als uk van twee jaar al bezig om te discussiëren. “Ze volgt alles wat er toe doet op televisie, programma’s als de Rijdende Rechter, waarbij ze zich een mening vormt. Ze praat honderduit. “
En haar dochter denkt alvast aan het vervolgonderwijs, waarvoor ze het Nuborgh College Lambert Franckens in gedachten heeft.

We willen weten wat haar taken zijn.
“Dat zijn er een stuk of tien die vast staan. Ik mag bijvoorbeeld het jeugdlintje uitreiken, samen met burgemeester Rozendaal, aan een Sinterklaasjournaal werken, een krans leggen op 4 mei, een dag meelopen in het gemeentehuis, bij de brandweer op bezoek, de prijs uitreiken voor de mooiste hut in het kader van zomeractiviteiten. Ik mag zelf ook wat bedenken. Dat ga ik zeker doen. Bovendien ben ik straks voorzitter van de jeugdraad. Dan is het een kwestie van knopen doorhakken.”

Josefien is niet voor een kleintje vervaard. Moeder: “Mijn man en ik werken allebei. We hebben haar verteld dat we haar niet altijd zouden kunnen halen en brengen. Zonder blikken of lozen zei ze dat ze dan aan de Eperweg ging staan waar de burgemeester haar kon oppikken…”

Inmiddels is ze lokaal een beetje wereldberoemd. “Ik word in het zwembad aangeklampt door mensen die ik niet ken. Krijg felicitaties van buren en andere mensen uit ’t Harde.”

Inmiddels is ze eraan gewend geraakt om in de belangstelling te staan.
Het geven van een interview gaat haar goed af.

Foto en tekst: Dick van der Veen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden