Closeup of blue flowers  forget-me-not (Myosotis sylvatica)
Closeup of blue flowers forget-me-not (Myosotis sylvatica) istockphoto

Een klein gebaar kan het verschil maken

Overig Deel je nieuws

Over ruim zes weken vindt de jaarlijks terugkerende week tegen eenzaamheid plaats. Bedoeld om met z’n allen weer eens extra stil te staan bij dit thema. Hoe het onder ons is en in ons kan huizen. ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’ is het motto. Een praatje met de buurman in de straat die je weinig spreekt, een ansichtkaart naar oma, het zijn kleine dingen die van grote waarde kunnen zijn.

Coalitie tegen Eenzaamheid: 1 op de 10 mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. 

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is in 2018 gelanceerd. Sindsdien doen ruim 250 gemeenten en zo’n 170 bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Ook de gemeente Elburg is aangehaakt bij de landelijke Coalitie tegen Eenzaamheid. Met het actieprogramma wil de overheid de trend van eenzaamheid in Nederland doorbreken door eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken.

Een klein gebaar kan het verschil maken: Iedereen wil zich graag goed voelen. Toch lukt dat niet altijd. Een klein gebaar kan het verschil maken. Een kop thee drinken met de gepensioneerde buurman, een spontane ontmoeting in de supermarkt of een appje sturen naar een tante. Het zijn vaak kleine dingen die bij de ander het gevoel kan geven dat je er toe doet.

Week tegen Eenzaamheid: De Week tegen Eenzaamheid vindt dit jaar plaats van 29 september t/m 6 oktober. Door het hele land is er tijdens deze week extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. In veel gemeenten vinden activiteiten plaats waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

Ook in de gemeente Elburg vinden jaarlijks verschillende activiteiten plaats.

Hoe ga jij  of hoe gaat jouw organisatie dit jaar bijdragen aan de Week tegen Eenzaamheid? We horen het graag via info@wiel.nl. Bellen mag ook: 0525-681212

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 6 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 14 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32