Arie ten Hove werkt aan een nieuw parcours voor het NK Streetrace. Corona kan nog spelbreker zijn.
Arie ten Hove werkt aan een nieuw parcours voor het NK Streetrace. Corona kan nog spelbreker zijn. (Foto: Dick van der Veen)

Streetrace: spektakel bij gemeentehuis

  Nieuwsflits

Gezondheid deelnemers en toeschouwers staat voorop

Dick van der Veen

Wanneer de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) tegen problemen aanloopt met de organisatie van een evenement dan gaan al gauw de gedachten richting ATB Vereniging Oldebroek. Zoals het NK Streetrace dat in Goirle gepland stond maar nu op 5 september in Oldebroek plaatsvindt.

OLDEBROEK – “We helpen de bond graag. Alleen lopen we in deze coronatijd tegen grote onzekerheid aan. Het kan zo maar zijn dat we pas op 1 september weten of het licht op groen staat en een evenement met 1.000 toeschouwers plaats kan vinden rondom het gemeentehuis. We gaan er vanuit dat de versoepeling op 1 september van kracht wordt. Jammer genoeg heeft de persconferentie van Marc Rutte ons daarover geen zekerheid gegeven.” Voorzitter Arie ten Hove is wel wat gewend, maar het vooruitzicht om pas vier dagen voor de tijd zekerheid te hebben is ook voor hem uitzonderlijk.

We spreken met hem op de accommodatie aan de Sportlaan op ’t Loo, waar hij en een aantal vrijwilligers zich in het zweet werken bij het realiseren van een nieuw parcours. “Dat is voor ons volgende grote sportevenement”, lacht hij de hitte weg. “We moeten nu allemaal afspraken maken onder voor behoud. Huren van hekken, mobiele toiletten enzovoort. Op het plein volop mogelijkheden voor het wassen van de fietsen.De vergunningen zijn verstrekt onder voorbehoud; datzelfde is het geval met de overeenkomsten die we zelf sluiten. De gemeente is welwillend, maar die is natuurlijk ook gebonden aan landelijke maatregelen. Laat duidelijk zijn dat bij ons veiligheid en gezondheid op de eerste plaats staan.”

ATB Oldebroek neemt geen halve maatregelen. Arie ten Hove: “Bij alle tien straten die naar het parcours leiden komt een tafel waar maximaal 100 bandjes voor entree worden afgegeven. Zijn die ergens op dan kunnen we snel navragen of die er elders nog zijn. De mensen achter de tafel noteren namen en adressen. Vragen nadrukkelijk naar de gezondheid. Zijn alle duizend bandjes op dan moeten mensen wachten tot iemand vertrekt.” Een wedstrijd zonder toeschouwers is geen optie. Er zijn al 250 inschrijvingen voor de diverse categorieën.

Een geweldig spektakel met allerlei hindernissen, zoals rijden door vrachtwagens, over boomstronken en door zandbakken. “De burgemeester is helemaal enthousiast. Ze zei zeker van de partij te zijn. Dat geldt ook voor de toppers in deze sport. ’s Morgens vroeg al de kleintjes met hun loopfietsen.Vervolgens de wat grotere jeugd, de funklasse voor mannen en vrouwen en de vijftig-plus-categorie voor mannen. Om 16.30 uur beginnen de dames aan hun Nederlands kampioenschap en om zes uur de mannen. Een dag lang schitterende spectaculaire sport tussen de bloemen.”

Jullie hebben nogal wat tegenslagen moeten incasseren door evenementen die werden afgelast, zoals marathon en de eigen streetrace. "Een voordeel is wel dat we het parcours voor dat laatste evenement nu kunnen benutten voor het NK"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden