De vierdaagse-wandelaars werden zaterdag 25 juli gehuldigd bij het Nieuwe Feithenhof.
De vierdaagse-wandelaars werden zaterdag 25 juli gehuldigd bij het Nieuwe Feithenhof. (Foto:José Oosthoek )

Elburgers lopen alternatieve vierdaagse

  Nieuwsflits

opbrengst voor de beleeftuin van het nieuwe feithenhof

José Oosthoek

Een elftal Elburgers, dat al jaren de Nijmeegse Vierdaagse loopt, heeft afgelopen week alternatief gewandeld en hiermee geld ingezameld voor de tuin van het Nieuwe Feithenhof. Sommigen liepen één dag, Aly en Cozijn van den Pol liepen vier dagen van 30 kilometer.

ELBURG – Zaterdagmiddag werden de wandelaars net als anders gehuldigd met gladiolen. Niet op de Vischmarkt dit keer, die staat vol met terrassen, maar bij het Nieuwe Feithenhof. De Stichting EB Foundation organiseerde de huldiging omdat op deze plek de nieuwe beleeftuin aangelegd wordt voor de bewoners van het Nieuwe Feithenhof. Één van de wandelaars; Cozijn van den Pol, benaderde in 2016 diverse lokale media vanwege de 100e Vierdaagse en Kees Bruijnes pakte dit op. Hij bracht het onder de aandacht van de Lokale Omroep Elburg en zo werd een traditie geboren.

Bertus Wijnne, vrijwilliger bij de LOE en bestuurslid van de EB Foundation, haalde deze traditie aan toen hij de wandelaars toesprak: “We zijn vier jaar geleden in Berg en Dal beland en hebben ons kamp daar opgeslagen. Vervolgens gebeurde dit elk jaar, de laatste twee keer zonden we live uit op de donderdag. Mensen konden meekijken; wethouders schoven aan, we hebben veel deelnemers geïnterviewd en het was erg gezellig. Dit jaar liep het natuurlijk anders. Zaterdag zag Egbert (Bos, van de EB Foundation, red.) dat de vierdaagse-app de lucht in ging en hij bedacht dat er gesponsord gelopen kon worden, waarbij de opbrengst voor de tuin van het Nieuwe Feithenhof zou zijn. Fijn dat mensen geld overgemaakt hebben voor de kilometers van de wandelaars, want alles helpt. Ik bedank de lopers heel hartelijk!”

Tuin

Wethouder Wessel maakte het bedrag van de sponsoring bekend: 214 euro. “Ik ben erbij geweest in Nijmegen en het is mooi dat het goede doel gesteund wordt met deze actie”, aldus Wessel. “Ga er vooral mee door, ik bedank de EB Foundation en de wandelaars, de tuin zal ongetwijfeld prachtig worden.”

Heimwee

Lammert Vlieger, die al dertien keer de Nijmeegse liep, liep dinsdag (de dag van Elst) bijna 40 kilometer. “Normaal loop ik met mijn zusje, maar ze is ziek. Na het afgelasten van de vierdaagse, wilde ik toch lopen, vanuit heimwee. Het vierdaagse lopen is toch iets waar je mee besmet wordt”, vertelt hij. “Nu ben ik voor het eerst meegelopen met mijn zwager”, zegt Ans Vlieger. “En het vierdaagse-virus heeft me gelijk te pakken. Volgend jaar, als het weer georganiseerd wordt, doe ik zeker mee!”

Vier poorten

“Toen de afgelasting bekend gemaakt werd, dacht ik direct aan de vier poorten van Elburg”, aldus Cozijn van den Pol, die al jaren meedoet. “We starten elke dag vanuit één van de poorten. De 4daagse-app werkte niet goed, dus we hebben zelf routes gemaakt, onder andere via Google Maps en wandel-apps. De eerste dag richting Kampen, de tweede dag vanuit de Vischpoort naar de polder en donderdag vanuit de Zwolsche Poort richting ’t Harde. Donderdag is de dag van de Zeven Heuvelen, dus de knobbel op. Bij Martina van Vloten op ’t Harde zijn we gestopt voor koffie en een plaspauze en toen met een man of tien de Woldberg op.” Aly van den Pol is het vaste vierdaagse ‘loopmaatje’ van Cozijn en zij was aangenaam verrast over wat ze onderweg allemaal gezien heeft. “Ik loop heel veel in de gemeente, om te trainen, maar ik heb toch nog weer nieuwe dingen gevonden, dat vond ik mooi.” “Aly en ik zijn doorgelopen naar de Ossenstal in Epe”, vervolgt Cozijn. “De laatste dag zijn we vanuit de Goorpoort naar Doornspijk en Nunspeet gelopen. Toen we terugkwamen in Elburg, was de Nunspeterweg de Via Gladiola en kregen we bloemen. De Vischmarkt vormde de Wedren en dat we daar applaus kregen vanaf de terrassen was prachtig!”

Onvergelijkbaar

“Dit alternatief is niet te vergelijken met de Nijmeegse Vierdaagse, dat moet je ook niet doen”, geeft Cozijn van den Pol aan. “Maar het was wel erg leuk. We misten de sfeer, de muziek en de mensen die ons aanmoedigden in de dorpen onderweg, maar we hebben zelf muziek opgezet. Een collega van Aly spoorde ons op en kwam met een picknickdeken en koffie met iets lekkers naar ons toe. Zijn we midden in een weiland gaan zitten. En het mooie applaus op de Vischmarkt; het was dit jaar anders, ook leuk, hopelijk volgend jaar weer in Nijmegen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden