Het begin van een dag vol verrassingen voor Jan van der Stouwe en zijn echtgenote.
Het begin van een dag vol verrassingen voor Jan van der Stouwe en zijn echtgenote. ( (Foto: Dick van der Veen)

Afscheid van ondernemend directeur

  Nieuwsflits

Drie maanden onderduik en dan wellicht invallen

Dick van der Veen

Jan van der Stouwe heeft zijn hart verpand aan het onderwijs. Dat blijkt bij zijn afscheid van de christelijke basisschool Prins Willem Alexander. Als hem wordt gevraagd naar zijn plannen voor zijn levensavond. “Eerst drie maanden onderduiken en dan… misschien ergens invallen…”

OOSTENDORP – Als hij ziet dat de verslaggever bij dat antwoord de pen in de vijfde versnelling zet haast hij zich eraan toe te voegen: “We zien natuurlijk wel wat op ons afkomt”. Maar de grote passie die anderen hem toeschrijven is dan al zelfverklaard. Hoezeer personeel, leerlingen en ouders hem waarderen voor wat hij in 14½ jaar voor de (school)gemeenschap betekende wordt duidelijk op de bewuste 15e juli. Cadeaus en loftrompetten kleuren deze dag in.

Wanneer hij en zijn vrouw Ina uit een cabriolet stappen zien ze dat alle leerlingen groepsgewijs klaar staan om hem toe te zingen op een feestelijk versierd plein. “De tekst klopt precies”, is zijn compliment voor de docenten die er veel tijd in hebben gestoken De cadeaus van personeel en leerlingen dwingen hem het woord ‘overweldigend’ af. Groepsgewijs schuifelen de kinderen naar binnen waarbij liefkozend een aai over de bol gaat en naar de bovenbouw iets van een high five. Hij weet dan nog niet precies wat hem allemaal te wachten staat tijdens een receptie voor ouders en oud-leerlingen, gevolg door één van de buitenwacht. We benadrukken het ‘niet precies’, want Jan van der Stouwe zou zichzelf niet zijn als hij zijn invloed op de programmering had laten overschaduwen.

Zijn rechterhanden typeren hem als een ondernemend directeur, met aandacht voor alle facetten van het onderwijs die altijd voor zijn mensen klaar staat en die niets teveel is. Hij bewees het eerder als directeur van twee scholen in Kootwijkerbroek en Stroe en daarvoor in Polsbroek en Hellouw bij Zaltbommel. “Hij wist van geen ophouden, zijn echtgenote gaf hem daarvoor alle ruimte. Wanneer iemand ergens mee zit en hem benadert legt hij datgene waarmee bezig is aan de kant en lost het op. Deze directeur beheerst de pedagogiek niet alleen inhoudelijk, maar ook ondernemend.” De personeelsleden verwijzen dan naar in initiatief van de inpandige kinderopvang en het verhuren van ruimtes aan externe partijen. Het onderwijsveld getuigt later op deze dag meervoudig van zijn goede contacten met scholen en docenten in de gemeente Elburg en buiten de gemeentegrenzen.

Als directeur van de Prins Willem Alexanderschool met 306 leerlingen heeft hij niet te maken met een bovenschoolse directeur. Dat is geen sinecure. “Bij zo’n ‘éénpitter’ heb je een intensieve baan.” Het sluit nauw aan bij de constatering van velen deze dag dat hij van geen ophouden weet. Hij verdeelde zijn jaren over een aantal scholen waar hij van tien tot bijna vijftien jaar verbleef. Van der Stouwe’s roots liggen in Zalk. “Daar was ik slagwerker bij een brassband. Ik heb me nu een trekzak aangeschaft.” In werk en hobby zit dus veel muziek!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden