De energiecoach van Veluwe Duurzaam geeft gratis informatie (Foto: eigen foto)
De energiecoach van Veluwe Duurzaam geeft gratis informatie (Foto: eigen foto) (Foto: )

Energiecoaches in regio aan de slag

  Nieuwsflits

Duurzaamheid speelt steeds grotere rol op Noord-Veluwe

Dick van der Veen

Het besparen op energie staat volop in de belangstelling. Dat merken ze als geen ander bij Veluwe Duurzaam, het duurzaamheidsloket van de Noord-Veluwe. Om de inwoners nog beter van dienst te zijn gaan binnenkort energiecoaches op pad die mensen helpen met hun vragen.

ELBURG/OLDEBROEK - Eind vorige week meldden zich al tien vrijwilligers aan die belangstelling hebben om als coach op te treden. In de zeven gemeenten waarin Veluwe Duurzaam operationeel is: Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Ermelo, Harderwijk, Hattem en Putten. Maandag 13 juli kwamen zij bijeen in Nunspeet om te horen wat er van hen wordt verwacht. Binnenkort krijgen zij een opleiding die in vier blokken is opgedeeld. Projectmedewerkers Joseba Brouwer en Dian Schutte: “Het is de bedoeling dat we iedereen met dezelfde bagage toerusten. De één heeft wat meer technisch kennis, de ander beschikt mogelijk over grotere sociale vaardigheden. De coaches kunnen straks op wijk- en buurtavonden of op een andere meer individuele wijze behulpzaam zijn bij het realiseren van hun wens om minder energie te gebruiken. De vraag of ze moeten isoleren dan wel (andere) apparaten aanschaffen die tot duurzaamheid leiden. Kleine aspecten zoals plakken van radiatorfolie, het aanbrengen van led-verlichting, invullen van een subsidieaanvraag of het verklaren van een moeilijk opgestelde offerte. Het zal niet de eerste keer zijn dat ergens in huis een koelkast is aangesloten waarvan al jaren geen gebruik meer van wordt gemaakt.”

De coaches nemen vier keer per jaar deel aan een regionaal overleg om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Ze ontvangen een vrijwilligersbijdrage voor hun inzet.

En als het om vragen gaat die de kennis van de coaches overstijgen? “Dan kunnen wij een onafhankelijke professional inschakelen. Deze adviseurs zijn uniform in hun adviezen. De hulp door de energiecoaches is gratis. Dat geldt ook voor de adviezen via de helpdesk en de gesprekken van maximaal 25 minuten online met de adviseurs. Wanneer zij vervolgens aan huis komen is men een bijdrage van 75 euro verschuldigd. Dat geldt krijgt men terug bij een investering in duurzame maatregelen van minimaal 750 euro.”

Er was 13 juli maximaal voor twintig potentiële coaches plaats. Is de hulpvraag niet groter? “Zeker. Dat getal van 20 heeft alles te maken met coronamaatregelen. Daarom moeten mensen zich ook van tevoren opgeven via veluweduurzaam.nl. Wanneer er na deze avond nog meer interesse is beleggen we na de zomer een tweede bijeenkomst.

De belangstelling voor energiebesparing neemt sterk toe. “Toch hebben we als Veluwe Duurzaam nog heel wat terrein te winnen. Je merkt wel dat mensen die zich er tot nu toe voor wegstopten gaan nadenken. Dan komen ze al gauw bij ons terecht. Wanneer straks wijken aardgas vrij worden gemaakt nemen onze werkzaamheden sterk toe, ook en vooral in de informatieve sfeer.”

Op douchen valt veel water te besparen. Tot 22 juli kunnen inwoners van de zeven gemeenten via helpdesk@veluweduurzaam.nl een zogenaamde douchecoach aanvragen. Dat kan door een formulier in te vullen en door te sturen. Een handig apparaatje inde vorm van een zandloper die na vier, zes of acht minuten douchen leeg loopt. Wie nu nog tien minuten onder de warme straal staat verbruikt 70 liter water. Dat staat gelijk aan 350 glazen limonade. Wie vier minuten doucht gebruikt nog maar 30 liter water en dat komt neer op 150 glazen limonade. Je kunt er als huisgenoten onderling een wedstrijd van maken.

Om de jeugd erbij te betrekken zijn er voor hen tips om van oude kleding iets nieuws, zoals een haarband, te maken, kleren ’s nachts voor het opwn raam om ze nog een dag te kunnen dragen, de kraan dicht tijdens tandenpoetsen, oplader mobiel uit het stopcontact halen, daarna pas weer appen met vrienden en een rommelhoekje maken van blaadjes en takjes, zodat insecten kunnen schuilen.

Jullie zijn op zoek naar groene reporters? “Klopt. Kinderen kunnen foto of video maken van de tip die ze willen delen of er zelf een bedenken. Die foto of video sturen naar info@veluweduurzaam.nl het Facebook- of het instagramaccount van Veluwe Duurzaam. Dat met omschrijving van de tip, naam, leeftijd, woonplaats en het e-mailadres of telefoonnummer van de ouders/verzorgers. Die kunnen we vervolgens om toestemming vragen voor het gebruiken van de beelden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden