Gea en Piet hebben hun hart aan Israël verpand.
Gea en Piet hebben hun hart aan Israël verpand. ( (Foto: Dick van der Veen))

Israël Producten Centrum jubileert

  Nieuwsflits

Open huis
in als winkel ingerichte huiskamer

Dick van der Veen

Het Israël Producten Centrum bestaat 40 jaar. De consulenten Piet en Gea Wastenecker vieren het met activiteiten in en buiten hun woning aan de Klocklaan in Oldebroek. Ze zijn gegrepen door hun passie voor het land dat in hun ogen wereldwijd oneerlijk wordt behandeld. En ‘geen goed kan doen.’

OLDEBROEK – Piet Wastenecker heeft veel joods bloed in de aderen. Hij toont zich een gepassioneerd ambassadeur. Regelmatig schiet hij ‘over de producten heen’ naar een politieke beschouwing. “We zijn er flink druk mee”, zet Gea hem dan weer op de plaats. Ze is als niet-joodse ook sterk betrokken geraakten ervaart dat Nederland tot de Raad van Kerken aan toe van Israël vervreemd raakt.

Piet Wastenecker organiseert reizen naar het Israël, het land waar hij inmiddels 50 keer is geweest. Hij redt zich goed met het Hebreeuws. Dat de corona er dit jaar een stokje voor steekt vindt hij spijtig ‘want er is daar nog zoveel te doen.’ Als consulenten bezoeken ze in een wijde omgeving markten, braderieën en evenementen om in een kraam goederen uit Israël te verkopen. Daarnaast vier tot vijf keer per jaar open huis. “Onze woonkamer transformeren we dan in een winkel. Deze week (tot en met zaterdag 11 juli - redactie) met een jubileumactie. “We doen dat op afspraak om het beheersbaar te houden. Mensen krijgen een cadeautje, er is thee en koffie.”

Armoede

Over de omstandigheden in Israël. “Er is veel armoede. Vooral Holocaust-overlevenden hebben er mee te maken. Die krijgen op vertoon van hun nummer in het concentratiekamp voedselpakketten. Jongeren doen daarin goed werk. Ruim 400.000 kinderen leven in behoeftige omstandigheden. Er gaat veel geld naar defensie. Je ontmoet in gesprekken veel kritiek op herhaald annexeren van grondgebied. Dat en veel meer behoorde tot het oorspronkelijke Israël. Als Rusland en China hele gebieden naar zich toe trekken maakt niemand zich daar druk om: die doen het om zich te verrijken, Israël om te overleven.” Oog om oog, tand om tand... Piet ziet het ons denken.

Open mond

Dan toch: Nederland is ook weer niet het slechtste jongetje uit de klas. Wastenecker komt zelf met een voorbeeld. “We kregen tijdens één van de open dagen bezoek uit Canada. Toen de man voor ons huis stond maakte hij pas op de plaats, wees naar de Israëlische vlag en zei: als ik dat bij ons zou doen lagen binnen enkele dagen alle ruiten er uit.”

Zelf hebben ze met hun kraam weinig negatieve ervaringen. “In Dronten liep het uit de hand. Twee moslims maakten stampij. De politie kwam er aan te pas. Het is gelukkig met een sisser afgelopen.”

Gea vertelt over een vijftienjarig meisje dat ooit boos werd. Ze vroeg zich af waarom wij het lef hadden om ons in te spannen voor een land dat overal land inpikt. Best moedig van haar om dat te doen. Uiteraard had ze het van thuis meegekregen.”

De reizen van Piet naar het land trekken deelnemers uit het hele land. Hij heeft er zijn relaties, kan zich goed redden met de taal. Dat kwam een keer goed van pas. “Ik had een man uit deze streek mee. Hij vertelde honderduit over twee verre familieleden die hij uit het oog was verloren. Als hij daar nu nog eens contact mee zou kunnen krijgen. Piet benaderde iemand die goed was ingevoerd in de mensen die uit Nederland naar Israël kwamen. En met succes. Op enig moment kwamen twee vrouwen de eetzaal binnen. Ze liepen rechtstreeks op mijn gast af en zeiden: 'Hoi Gait, hoe is ’t toch met joe?'
Als je het hebt over ogen als schoteltjes dan is dit een heel goed voorbeeld.”

Hoe krijgen jullie de producten binnen?

“Dat gaat via het Israëlcentrum in Nijkerk. We voegen daar zelf twintig soorten wijnen aan toe. Dat assortiment vernieuwt zich steeds. We hebben eigenlijk de winkel boven waar we er een slaapkamer voor vrij houden. Op zo’n open dag wil je niet iedereen de trap op sturen. Dan richten we er dus de woonkamer op in. Naast ons centrum bestaat er Christenen voor Israël. Dat valt onder één paraplu.

Hoe staat het met de verkoop van producten?

“Dat blijft stabiel. We hebben heel veel vaste klanten. Israël zit in hun hart.” Dat kun je ook zeggen van het echtpaar Wastenecker. Piet maakt zich sterk voor diverse stichtingen. Hij is bovendien al tien jaar bestuurder van de Sjoel in Elburg. Zijn naam alleen al doet vele deuren open gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden