Jeffrey Staring (links) en Sander Raven in een nu nog lege sportzaal. (Foto: Dick van der Veen)
Jeffrey Staring (links) en Sander Raven in een nu nog lege sportzaal. (Foto: Dick van der Veen) (Foto: )

Sportscholen: 'Oneerlijke behandeling'

  Nieuwsflits

'Heropening in juni en niet wachten tot september'

Dick van der Veen

Je zult Anytime Fitness heten en door corona de deuren voor iedereen dicht moeten doen. De compagnons Jeffrey Staring en Sander Raven in Elburg piekeren daar overigens geen moment over en treffen direct maatregelen als de mare uit Den Haag zich aankondigt. Heropening in september? Daarin zijn ze toch wat optimistischer.

ELBURG – “We hebben goede hoop dat we met ingang van 1 juni weer open kunnen gaan. Deze maatregel voelt voor de branche als oneerlijk. Virologen, artsen, ze pleiten en bloc voor bewegen gezond eten en drinken. Sportscholen dragen bij aan versterking van het immuunsysteem. Laten ze die nu juist het langst gesloten houden, daar waar kerken en bioscopen wel eerder open mogen. Dat is toch de omgekeerde wereld?”

Jeffrey en Sander treffen het niet. “We zijn pas drie maanden open. Het begint lekker te lopen, klanten uit de gemeenten Elburg en Oldebroek die het prettig vinden om 24 uur per etmaal te kunnen sporten. We zijn er zelf ook steeds. Dat schept een persoonlijke band. Er was alle begrip toen we de aanwezigen in de sportzaal te kennen gaven dat ze hun oefening mochten afmaken maar daarna de zaal moesten verlaten.”

Ze hebben direct op de situatie geanticipeerd met activiteiten online, gericht op voeding, training en mindset. Yogalessen die ze in de huiskamer kunnen doen, instructietraining via YouTube. Daar kregen we leuke reacties op. Nu kunnen we weer voorzichtig buiten aan de slag met bootcamp, Yyga enzovoort, in afwachting van het moment dat de zaal weer open kan. Bij de overheid bestaat nog het verkeerde idee over fitness. Ze denken dan aan mensen die zich dicht op elkaar in het zweet werken. Dat is volstrekt achterhaald.”

Hoe ziet het er straks uit? “We hebben de afstand tussen de toestellen verruimd, ze zo geplaatst dat mensen niet in elkaars richting uitblazen. Daarnaast handen wassen en gel gebruiken bij binnenkomst en bij het verlaten van de zaal. Ze komen in sportkleding binnen, nemen geen overbodige dingen mee, gaan thuis douchen. Dat is bij ons toch al ingeslepen. Op elk moment kunnen sporten is voor veel mensen een uitkomst. Neem bijvoorbeeld studenten.”

Hoe zijn de reacties op een herstart. “De meeste van onze klanten zijn tussen de 25 en 45 jaar. Minder senioren. Bij een aantal van hen is er enige vrees. Die laten weten het nog even aan te zien. Willen geen enkel risico lopen. Maar wanneer je gezond bent, aan sport doet, is de kans op besmetting sowieso klein. Wij zorgen er in ieder geval voor dat het hier niemand oploopt.”

Sander en Jeffrey zijn tevreden over de wijze waarop de bank hen tegemoet komt. Er is begrip voor aflossing, lening en leasen. Natuurlijk kijken ze of je een gezond bedrijf bent. Wanneer een onderneming op omvallen staat, ja dan stopt een bank geen geld in een bodemloze put.”

Tenslotte zetten ze hun vraagtekens bij het testbeleid van de overheid, waarbij teveel onduidelijkheden bestaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden