Willeke Pieters met een kaart die alle inwoners van Oldebroek ontvingen.
Willeke Pieters met een kaart die alle inwoners van Oldebroek ontvingen. ((Foto: eigen foto))

Oldebroek helpt elkaar massaal

  Nieuwsflits

'Maak je los
van gedachte dat je ander
tot last bent'

Dick van der Veen

Tegen de 100 vrijwilligers uit alle dorpen van de gemeente staan te popelen om onder de vlag van OldebroekCoronaHulp mensen in moeilijke omstandigheden de helpende hand te reiken. Ze doen het op diverse manieren, met praktisch hulp en in de sociale sfeer. Wat boven drijft is de behoefte aan contact, latent aanwezig, maar nu nog wat sterker.

OLDEBROEK – Willeke Pieters-Kroese, algemeen coördinator stichting Present, zorgt voor de match tussen vraag en aanbod. OldebroekCoronaHulp is een samenwerkingsvorm tussen het Platform Informele Ondersteuning en het Sociaal Team van de gemeente met Present dus als verbindende schakel. “We hebben in relatief kort tijdbestek 43 hulpvragen binnen gekregen, die we allemaal snel kunnen oplossen. Het is zo mooi om de blijdschap te ervaren van mensen die zich door de hele wereld in de steek gelaten voelden.”

Voorbeelden

Neem het voorbeeld van een ernstig zieke dame die enkele weken verstoken bleef van Thuiszorg. Willeke: “Haar grootste zorg was dat ze niet meer door de ramen naar buiten kon kijken. Daarmee ging het oppervlakkige contact met de buitenwereld verloren. Eén van onze vrijwilligster loste het op, zeemde de ruiten aan de buitenkant. Uiteraard niet binnen, want bij ons staat de veiligheid voorop.”

Vader en zoon

Dan een zieke vrouw en een kortademige echtgenoot. “Hun enige moment van opluchting kon bestaan uit een zitje in de tuin bij zonnige weersomstandigheden. Echter, de tuin lag vol met allerlei spullen, die ze zelf met geen mogelijkheid konden verwijderen. Een vader en zoon hebben dat voor hen gedaan. Voor deze mensen is daarmee letterlijk en figuurlijk de zon doorgebroken.”

In een reactie zegt de man: “We somberden bij de uitbraak en voelden ons opgesloten in een klotenwereld. Wat een verlichting als er mensen zijn die zo netjes en beleefd hulp bieden. We kunnen nu een luchtje scheppen. Dat fleurt enorm op. Vooral het gesprek op anderhalve meter dat we voerden. Ik kan er niet genoeg op hameren: mensen, bijt door de zure appel heen en schakel je gevoelens uit een lastpost te zijn. Je schept met de steun zoveel rust in je leven.”

Dan is er bijvoorbeeld de noodkreet van een bejaarde dame die haar hond niet meer uit kan laten. “Drie jongens doen het voor haar. Ze houden keurig afstand, handschoenen aan en doen het alle drie op hun eigen manier. Handen wassen en ook de hondenriem. Een van hen neemt z’n eigen riem mee. Ook hier is het praatje op gepaste afstand wellicht datgene waar mensen het meest bij gebaat zijn.”

Spelletjes spelen

Zo zijn er legio verhalen over boodschappen doen, spelletjes spelen. Willeke: “Alleen dus voor mensen die de gezondheid missen om zelf problemen op te lossen, financiën en een netwerk missen. Uiteraard niet de tuin doen voor iemand die een dikke Mercedes voor de deur heeft staan.”

Veel werk is door vrijwilligers gestopt in het uitschrijven van een kaartje met de tekst 'We denken aan u', waarvan er 10.000 huis aan huis zijn bezorgd. Die biedt ook de mogelijkheid om hulp te vragen of vrijwilligheid aan te bieden.”

Voor Willeke een bijzondere tijd. Ze is in vrijwillige quarantaine met ziekteverschijnselen die sterk op corona wijzen. ”Op deze manier kan ik me thuis toch verdienstelijk maken.”

Hulp vragen of bieden?

Wie hulpvragen heeft of hulp wil bieden kan kijken op www.presentoldebroek/oldebroekcoronahulp, bellen naar het Sociale team: tel. 0525-638333, of mailen naar:
sociaalteam@oldebroek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden