<p>Jannie Jansen (l.) en Loes Koster verwachten veel van de 'Summer Sail'.</p>

Jannie Jansen (l.) en Loes Koster verwachten veel van de 'Summer Sail'.

(Foto: Dick van der Veen)

Grote uitverkoop kleding in Klinker

  Nieuwsflits

In het ontmoetingscentrum De Klinker, aangestuurd door het Leger des Heils, bereiden nijvere handen zich voor op de ‘Summer Sail’, de uitverkoop tegen bodemprijzen van kledingstukken voor vrouwen, mannen en kinderen. Dat wordt in week 29 de storm voor de stilte. Drie weken daarna is het centrum gesloten.

WEZEP – De Klinker, opgericht in oktober 2016 aan de Stationsstraat en in februari vorig jaar verhuisd naar de Klimopstraat, kreeg direct daarna de volle laag van het virus. Via internet werd zo goed als dat kon gaan de binding met het dorp behouden. Toch een zucht van verlichting, nu het allemaal weer mag en er fysieke bijeenkomsten kunnen worden gehouden.

Wim Rouw (missionair werker/locatieleider) en Jannie Jansen (coördinator kledingwinkel) geven een toelichting op de uitverkoop. “Het biedt Wezep een mooie gelegenheid om voor bodemprijzen leuke kleding in te slaan. Broeken die normaliter 3.50 euro kosten doen nu slechts 2 euro. Een ander voorbeeld: shirtjes en blouses met korte mouwen, kun je voor 1 euro binnenhengelen. Alleen spullen die van degelijke kwaliteit zijn sorteren we voor deze weken.”

Container

Het is dus zoiets als dóór Wezep vóór Wezep?

Jannie: “Zo zou je het kunnen zien. Het gaat om kleding die we van particulieren krijgen. Die droppen het in een container voor ons pand. De kledingwinkel is een essentieel onderdeel van ons inloopcentrum. We zijn op dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend en op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Dat is ook het geval tijdens de ‘Summer Sail’ in de genoemde weken.”

Wim geeft aan dat het verbinden van mensen als de voornaamste doelstelling wordt gezien. “Men kan op deze dagen ook gewoon binnen lopen om een bakkie koffie of een kop thee te doen en een ongedwongen gesprek te voeren. Daar wordt druk gebruik van gemaakt. Uit de reacties na de heropening kun je afleiden hoe groot de behoefte eraan is. We krijgen mensen van alle leeftijden binnen.”

Verbinding

Wat ook blijkt is dat samen aan tafel de verbinding nog wat sterker bevordert. De Klinker haakt er op in met ‘Sam Sam’ op donderdagen wanneer van 18.00 tot 19.30 uur eten met en voor alleenstaanden is geprogrammeerd. Op vrijdagen is van 14.30 tot 17.00 uur de snackcorner geopend. Wie mee wil doen kan dat kenbaar maken via wim.rouw@legerdesheils.nl. Daar vindt je ook alle bijzonderheden over de andere activiteiten, zoals de geloofsontmoetingen. Die vinden op zondag plaats; de ene week via Facebook en de andere week fysiek. Bij goed weer op het plein voor het centrum. Deze bijeenkomsten staan los van kerkelijke richtingen. Wim: “De bijeenkomsten blijken juist ook mensen die geen godsdienst aanhangen aan te spreken.”

Goede buren

Beide geïnterviewden geven aan dat wordt gestreefd naar meer bekendheid. “We hebben in de Klimopstraat en de zijstraten formulieren bezorgd met vragen wat men van ons verwacht. We willen vooral goede buren zijn. Bij het ophalen van deze antwoorden hebben we hele leuke contacten kunnen leggen. Daar vloeien mooie dingen uit voort.”

De Klinker draait op circa 40 vrijwilligers van wie er vijftien de kledingwinkel beheren. Dan is er een kernteam, een groep die zich met technisch dingen bemoeit, enzovoort. Jannie: “We hopen dat er nog wat meer Wezepers ons werk gaan steunen door voor een bedrag van vijf euro per maand medeklinker te worden. Zij kunnen dat via de al genoemde digitale snelweg bekend maken. We zijn ook blij als er nog wat vrijwilligers bijkomen. Je kunt dan wat gemakkelijker bij vakantie en ziekte roosteren.”

Bestemmingen

Het sociaal maatschappelijk werk van het ontmoetingscentrum raakt alle leeftijden. De vaste klanten van voor corona komen weer regelmatig binnen; een enkeling neemt nog een afwachtende houding aan. Wat dan de uitverkoop betreft: kleding die resteert gaat naar ‘We Share’, het verzameldepot. Dat is gelinkt aan opvanghuizen. Ook gaan kleren naar het buitenland. 

Een andere bestemming is die van recycling, waardoor op allerlei manieren de duurzaamheid in het vizier is.

‘’Oh ja’’, zegt Jannie, ‘’wanneer mensen mooie beddengoed over hebben dan nemen we dat ook heel graag in ontvangst’’. 

(Tekst: Dick van der Veen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden