<p>Secretaris Agaath de Weerd van de Botterstichting: ''Aanmelden bij de jeugdbotter kan al vanaf 10 jaar''.</p>

Secretaris Agaath de Weerd van de Botterstichting: ''Aanmelden bij de jeugdbotter kan al vanaf 10 jaar''.

(Foto: Dick van der Veen)

Schippers en opstappers botters gezocht

  Nieuwsflits

We mogen weer! Dat is tegen de liefhebbers van een dagje varen niet tegen dovemansoren gezegd. Vraag het aan de plaatselijke Botterstichting, die nadat het sein op groen sprong wordt overstelpt met aanvragen voor vaartochten. Vandaar een oproep aan rijp en groen om zich aan te melden als schipper of opstapper bij de Botterstichting.

ELBURG – Begin met secretaris Agaath de Weerd een gesprek over het reilen en zeilen van de Botterstichting en je krijgt een stortvloed aan interessante gegevens over je heen. “Mensen hebben zo lang niet meer gemogen. Wij komen ze als organisatie graag tegemoet, maar veiligheid staat bij ons uiteraard voorop. Er zijn botterstichtingen die volle bak, dat wil zeggen met twaalf mensen aan boord, de draad weer oppakken. Wij stellen vast dat je bij die grote bezetting de anderhalve meter afstand tussen personen echt niet kunt garanderen en hebben daarom de duidelijke keuze gemaakt voor maximaal zes personen te varen. Daar zijn natuurlijk ook onze prijzen op aangepast.”

Probleem

Hebben jullie daarvoor voldoende menskracht?

Agaath de Weerd: “Dat is momenteel ons probleem. We hebben te maken met een categorie vrijwilligers die in verband met hun leeftijd nog even aarzelt. Daardoor moeten we een extra beroep doen op de jongere garde. Reden waarom we ons nu volledig in op het instrueren van schippers en opstappers. Je komt binnen als aspirant opstapper, waarbij je kennis maakt met diverse werkzaamheden die aan boord worden verricht. Ik heb het zelf ook ervaren. Een heerlijke bezigheid. Prachtig werk, dat trekken van het zwaar en het hijsen van de zeilen. Daarbij heb je best wat pit in de mouw nodig. Uiteindelijk ben je als de opstapper de oren en ogen van de schipper. Die staat aan het roer, bepaalt route en koers. Hij doet alle praktische handelingen.”

Jeugdbotter

Is dit leeftijd gebonden?

“Nee, en dat is nu juist het leuke’’, zegt Agaath. ‘’Vanaf 10 jaar kun je je aanmelden bij de jeugdbotter. Je leert alle onderdelen. Vervolgens kun je doorstromen naar het werk op een volwassen botter. Een gratis opleiding, waarbij we als tegenprestatie verwachten dat mensen al naar gelang hun beschikbaarheid af en toe met gasten gaan varen. Dat proberen we in de zomer op vaste woensdag- en zaterdagen, maar als er weer volop reuring is in de stad willen we graag ook op ander dagen van wal. Er zijn mensen uit Kampen, Zwolle en Lelystad die zich bons aanmelden voor een opleiding. Het leuke ervan spreekt zich snel rond. We beschikken als stichting zelf over zes botters. Wanneer er veel aanmeldingen zijn kunnen we ook een beroep doen op particulieren in Elburg die een botter bezitten. Daarmee hebben we een uitstekende samenwerking. Het is ook voor hen profijtelijk. Wie zich uitgedaagd voelt kan onze site www.botterstichtingelburg.nl raadplegen waarop alles duidelijk wordt gemaakt. Ook en vooral wat betreft boekingsmethodiek. De vrouw die zich daarmee bezig houdt reserveert snel.”

Tegenprestatie

Varen jullie vaste routes?

“Ja, maar niet uitsluitend. Bedrijven kunnen ook voor een lange tocht botter, schipper en opstapper reserveren. Helaas kunnen we niet onder de brug door naar de polder en varen we uit naar Kampen. Het duurt even voordat je in open water bent. Van daar uit is er alle mogelijkheid om te zeilen. Bedrijven die het leuk vinden kunnen een aantal botters huren en er met hun relaties een competitie van maken. We zijn plooibaar in de organisatie. Hebben bijvoorbeeld ook leuke cateringpakketten waar men een beroep op kan doen. Als ondernemers ons sponsoren bieden we ze als tegenprestatie vaartochten aan.’’

Zwaar jaar

Volgens Agaath de Weerd heeft de Botterstichting een zwaar jaar achter de rug en kan men financieel best een steuntje in de rug gebruiken. ‘’Maar laat ik vooral benadrukken dat we trots zijn op onze 200 vrijwilligers. We drijven volledig op hun inzet. Ze zijn hier dagelijks actief om de boten te onderhouden. Het aandeel van de botterstichting in het maatschappelijk leven van Elburg is niet te onderschatten. Nogal wat mensen ondersteunen ons met hun professionaliteit, bijvoorbeeld op het vlak van de ICT.’’

Stuur voor meer informatie over de Botterstichting een e-mail naar:

info@botterselburg.nl 

botterselburg.nl

(Tekst: Dick van der Veen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden