<p>Jos Snoek (links) en Ron Verduijn van Buro Stiel op een steiger aan de achterkant van hun pand, waar isolatie onder de oude dakpannen geplaatst is.&nbsp;</p>

Jos Snoek (links) en Ron Verduijn van Buro Stiel op een steiger aan de achterkant van hun pand, waar isolatie onder de oude dakpannen geplaatst is. 

(Foto: José Oosthoek)

Historische vondsten in Ledige Stede

  Nieuwsflits

“Er kwamen oude structuren van het pand tevoorschijn doordat we vorig jaar zijn begonnen met bouwhistorisch onderzoek”, zegt Jos Snoek. “Terwijl we dachten dat het pand Ledige Stede 17e-eeuws was, blijkt hier een geschiedenis te liggen van 550 jaar terug.”

ELBURG  - Jos Snoek, erfgoedbouwkundige en Ron Verduijn, architect van Buro Stiel hebben het pand aan de Ledige Stede gekocht, waarin hun onderneming en een woonhuis gevestigd worden. “In 1870 was het een postkantoor met een directeurswoning en dat wordt het nu weer; kantoor en wonen”, aldus Ron Verduijn.

Zeggingskracht

Snoek en Verduijn hebben jaren samengewerkt en eind 2019 Buro Stiel opgericht. “We zijn een architectenbureau, gespecialiseerd in transformaties en erfgoedprojecten”. meldt Verduijn. “We zoeken (erfgoed)opgaves met een soort complexiteit, in elk geval een ‘oud randje’. Oud materiaal, oude structuren en kaders van bijvoorbeeld Monumentenzorg. Er ligt een verhaal en daar voeg je nieuwe lagen aan toe. Daar gedijen we bij en dat vinden we leuk. We werken veel met kerken, scholen, kastelen, zoals Middachten, Staverden, de Grote Kerk in Zwolle en de Nieuwe Kerk in Delft. We werken vanuit praktisch; het gebouw moet vitaal en functioneel worden. maar ook zijn zeggingskracht houden. Wat we doen is eigenlijk het ontginnen van oude verhalen en daar een gedichtje van maken.”

Dubbele bestemming

Snoek en Verduijn werkten allebei vanuit huis, respectievelijk vanuit Oostendorp en Woudenberg. “Op zoek naar een pand, kwamen we dit tegen”, licht Verduijn toe. “Het was te groot, maar heeft een dubbele bestemming, daarom zagen we mogelijkheden. Ik heb mijn huis verkocht en ga met mijn gezin in één deel wonen en het andere deel wordt kantoor.”

Strippen

Vorig jaar zijn Snoek en Verduijn het gebouw gaan strippen om het geschiedenisverhaal te ontrafelen. “En we hebben archieven geraadpleegd van Arent thoe Boecop onder andere”, zegt Snoek, die ook projectleider is. “Wil je zo’n pand goed kunnen behandelen, dan moet je het snappen. Grondig onderzoek is belangrijk voor een goede herbestemmingsopgave. Er kwamen oude structuren tevoorschijn, zoals een muur die de aanzet was tot de oude kloostergang, de gang rondom de kloostertuin. Ook vonden we een schouw, vele lagen behang en een olieverfschildering in de opkamer. Een steunbalk die stamt uit 1475 vertelde ons dat hier 550 jaar geschiedenis ligt en dat was niet bekend.”

Burgemeesters

Ron: “Door vondsten leer je het pand echt kennen en uiteindelijk valt de puzzel in elkaar. Voor een reconstructie heb ik plattegronden gemaakt, in tijdslagen, je legt eeuwen op elkaar. Dan zie je de ontwikkeling van de stad. In 1475 een uitbreiding van het klooster, in 1638 zijn het drie woonhuizen, nummers 33, 31 en 29 en in 1710 koopt burgemeester Wolfssen er twee. Hij maakt er een woning en een koetshuis van. Van die periode is de olieverfschildering. Het was een grote, chique woning. In 1771 woont er voor het laatst een burgemeester, daarna hebben er families gewoond. De burgemeesters woonden toen in het pand waar nu restaurant De Haas gevestigd is.”

“Met die plattegronden wordt voor ons ook duidelijk hoe het er uit moet gaan zien. De verhouding van ruimtes, de lichtval, de doorzichten.” “De burgemeester keek vanuit de opkamer op de kloostertuin”, vult Snoek aan. “De tuin hoorde toen voor tweederde bij het pand.”

Predikant

“In 1830 gaat de woning over naar een predikant die veel gemoderniseerd heeft en van de voorgevel een lijstgevel liet maken. In 1870 vestigt het Postkantoor en Telegrafie zich er, dat is de laatste belangrijke tijdslaag. Hierbij ook een oproep; we zijn op zoek naar het oude gevelbord dat boven de brievenbus van het postkantoor hing, dat bord willen we graag terugplaatsen. Het lijkt een soort wapenschild. Aan de gevel van het postkantoor in Zwolle is zo’n bord met ‘Post- en Telegraafkantoor’ nog te zien, heel mooi.”

Vijf eeuwen

“We maken de verschillende bewonerslagen naast elkaar zichtbaar”, vervolgt Ron. “Zodat je vijf eeuwen met verhalen kunt zien. Naar verwachting is de oplevering eind van dit jaar.”

(Tekst: José Oosthoek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden