<p>Bloemen en een beeldje voor erelid Jan Klompmaker&nbsp;</p>

Bloemen en een beeldje voor erelid Jan Klompmaker 

(Foto: Skeelerclub Oldebroek e.o)

Jan Klompmaker erelid Skeelerclub

  Nieuwsflits

Tijdens de ledenvergadering is Jan Klompmaker (74) benoemd tot erelid van Skeelerclub Oldebroek e.o.

OLDEBROEK - 38 jaar geleden, op zijn verjaardag, was de Oosterwoldenaar getuige van een van de eerste skeelerwedstrijden, dat was in Oldebroek. Hij kwam thuis en zei: ‘’Ik ga skeeleren.” Hij kocht er een paar skeelers en begon. Dat ging lekker maar hij wist niet hoe te remmen. ‘’Ik heb mij zo in de berm laten vallen’’.

Zijn eerste trainingen waren op de Zwarteweg in Oosterwolde, vervolgens werd er getraind op industrieterrein Kruismaten in Elburg. Dat werd te druk en toen trok men onder leiding van Hans Speer naar Zwolle bij de Wijthmenerplas voor de trainingen. Toen de nieuwe skeelerbaan in Oldebroek gereed was, werd dat vooral de trainingslocatie. Op woens- of zaterdagmiddag trainde Jan onder meer samen met Dries van Wijhe, Henri Ruitenberg en Piet Tukker op de baan.

Klompmaker ging ook deelnemen aan wedstrijden. In de eerste jaren was dat nog met alle deelnemers gezamenlijk aan de start. Al snel werd het deelnemersaantal zó groot, dat er categorieën werden samengesteld: A’s, B’s en later ook veteranen. Jarenlang reed Jan bij de B’s en de veteranen. Met zijn ploegmaten reed hij in heel Nederland en in het buitenland. In de beginjaren sprong hij vaak mee in de finale met Dries van Wijhe en eindigde regelmatig in de top 10.

Natuurlijk stond Jan altijd aan de start van de skeelermarathon in Oldebroek (ruim 25 edities). Zijn beste prestaties in kampioenschappen zijn een podiumplaats op het NK 2009 en op het ONK Bartlehiem. Verder heeft hij aan alle drie de wedstrijdedities van de skeelerElfstedentocht deelgenomen (1987, 1988 en 1989). Op skeelers neemt Jan ook deel aan goede doelen-evenementen, zoals Toer de Dellen en 24KIKA. Tweemaal reed Jan Klompmaker 24 uur solo de 24KIKA om geld in te zamelen voor onderzoek naar een betere behandeling en genezing van kinderkanker.

Na de komst van de skeelerbaan in Oldebroek was de club op zoek naar trainers voor de recreanten (volwassenen) en Jan werd daarvoor ruim 20 jaar geleden gevraagd. En zo stond hij eerst op de maandagavond en later op de woensdagavond op de baan. Het trainerschap leerde hij al doende én door de samenwerkingen met Hans Speer en Jan Wiebe Last. Jan was ook degene die ervoor zorgde dat het gras langs de baan werd gemaaid, zodat ook de berm- of grasstop geoefend kon worden.

Klompmaker houdt van de skeelersport en heeft deze liefde ook overgedragen aan zijn kinderen en kleinkinderen. Zo hebben Jan en zoon André aan wedstrijden deelgenomen, waarbij zij in dezelfde wedstrijdcategorie reden (B’s: 1986 en masters/veteranen: 2011). Samen met zijn zoon, dochters en twee kleinkinderen heeft hij in één team deelgenomen aan 24Kika. En ook nu, naast dat hij voor zichzelf 1 tot 2 keer per week traint, staat hij nog regelmatig op de wieltjes met de jongste kleinkinderen om aan hen de liefde voor het skeeleren door te geven. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden