<p>Leerlingen 3e klas Oostenlicht Mik, Wesley, Sven en Herbert werken met Laura Snijder van WIEL aan hun speurtocht (v.l.n.r.)</p>

Leerlingen 3e klas Oostenlicht Mik, Wesley, Sven en Herbert werken met Laura Snijder van WIEL aan hun speurtocht (v.l.n.r.)

(Foto: José Oosthoek)

‘Er gaat een positieve golf door Elburg’

  Nieuwsflits

“Ons doel is om jongeren te ondersteunen; in hun ontwikkeling, in het opbouwen van hun netwerk en hun talenten te ontdekken”, aldus Laura Snijder, sociaal cultureel werker van Stichting WIEL. “In hun ‘gewone’ maatschappelijke diensttijd heb ik al veel voorbeelden gezien van groei en in coronatijd hebben ze extra steun nodig.”

ELBURG  - Gemeente Elburg heeft een subsidie ontvangen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om jongeren op een positieve manier perspectief te bieden door hun talenten te laten ontwikkelen en zo iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar.

Uitdagen

“Dit ‘Perspectief voor de Jeugd’, of Corona Maatschappelijke Diensttijd’ zoals we het noemen, houdt in dat we jongeren uitdagen om projecten neer te zetten”, legt Laura uit. “Ze hebben drie trainingen gehad waarin ze brainstormden over activiteiten die ze kunnen uitvoeren. In hun wijk, bij hun vereniging of in hun (kerk)gemeenschap. We kunnen 100 jongeren laten deelnemen en ik heb verenigingen aangeschreven, instanties die met jongeren werken en Mas4you. Ook Robert Pruis van jongerenontmoetingsplek @Robert’s heeft twintig deelnemers. Inmiddels zijn er 93 ingeschreven.”

“Ik ben blij met zoveel aanmeldingen”, zegt Laura. “Dan kun je ook impact bereiken. De Massers zijn bijvoorbeeld bezig met een speurtocht/dropping. Ze kwamen er achter dat een dropping een hele klus is en leren te organiseren, te plannen en samen te werken. De jongeren van de korfbalvereniging werken aan een beachkorfbalveld. Hiervoor hebben ze meer contact met de gemeente nodig, daar leren ze van.

‘’Tijdens een bijeenkomst hadden ze al een prachtige PowerPointpresentatie gemaakt. Vanuit Jongerenwerk wordt een muziekstudio gemaakt voor de jongste jongeren, er gebeurt van alles. Vanuit de gewone maatschappelijke diensttijd heb ik al jongeren zien groeien van muurbloempje tot iemand die een presentatie verzorgt voor de burgemeester. Zoveel meer zelfvertrouwen.”

De Grote @Robert’s Show

Het weekend van 18, 19 en 20 juni is het eindpunt van de Corona Maatschappelijk Diensttijd. “Tijdens de Grote @Robert’s show doet @Robert’s live verslag van de activiteiten”, aldus Laura. “Een live-uitzending van 48 uur waarin razende reporters verslag doen van de projecten. Ik hoop dat de jongeren plezier hebben tijdens het organiseren, heel veel hebben zoveel last (gehad) van corona. Ze willen weer dóen en elkaar ontmoeten na een jaar lang scherm. Jongeren zijn onderdeel van de samenleving en door positieve ervaringen, kunnen zij nu en later iets bijdragen. Aan hun eigen ontwikkeling, met hun team, clubleden, vrienden en daardoor aan de maatschappij. Er zou een positieve golf door Elburg moeten gaan door al die projecten.”

(Tekst: José Oosthoek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden