<p pstyle="PlatteTxt">Froukje Mempenius (voorgrond) en Marjon Marjon van Rooij-Vermeegen (knielend) ontmoeten buren.</p>

Froukje Mempenius (voorgrond) en Marjon Marjon van Rooij-Vermeegen (knielend) ontmoeten buren.

(Foto: Dick van der Veen)

Wiel en Omnia Wonen fleuren tuinen op

  Nieuwsflits

Stichting Wiel spant zich in om het woongenot van mensen in de dorpskernen Elburg, Doornspijk en ‘t Harde te verhogen door hulp in de tuin. In de nieuwe wijk De Dijkjes valt dat samen met de jaarlijkse actie van Omnia Wonen die haar huurders in de gemeenten Elburg en Oldebroek veel plantjes aanbiedt.

ELBURG - Froukje Mempenius en Marjon van Rooij-Vermeegen voegen namens Wiel de daad bij het woord. Ze hebben inwoners die daar moeilijk zelf aan toe komen de mogelijkheid geboden om zich aan te melden voor hulp in de tuin.

Kleine klusjes

Deze middag laten ze zelf hun groene vingers spreken. Onkruid wieden, stoepen vegen en plantjes in de grond zetten. “We hebben twintig reacties gekregen. Van mensen die blij zijn met de actie. Het gaat om kleine klusjes, van een half uur tot een uur.”

Speurtocht

Maar na een middagje bukken en planten stijgt hun achting voor de professionals die daar dagelijks mee bezig zijn. Het mondt in de spiksplinternieuwe wijk De Dijkjes uit in een ware speurtocht als adressen niet zijn te vinden en we de dames met hun kar vol gereedschap slechts bij toeval ontmoeten.

Heerlijk

Froukje spreekt de hoop uit dat de adressen in Doornspijk en ‘t Harde wat gemakkelijk zijn te traceren. Aan De Wieken ontmoeten ze Joyce die mantelzorg verleent aan haar zoon Rick. Die hebben al het nodige voorwerk gedaan waardoor het planten direct kan plaats vinden. Ze prijzen zich gelukkig met het initiatief. “We wonen hier sinds december. Met frisse plantjes in de voortuin roep je echt het voorjaar binnen. Het is hier heerlijk wonen.”

Marjon: “Het is een tweeledige actie: hulp vragen en hulp bieden. Het valt allemaal binnen de insteek van onze organisatie om mensen met elkaar te verbinden. Als we ergens aan het werk zijn roepen we de buren erbij en valt al gauw het besluit iets samen te doen met het groen. Elkaar er om vragen is een stuk lastiger.” Wiel deelt zelf geen plantjes uit. Die geeft ze aan inwoners die zich voor anderen inspannen.

Budget

Omnia Wonen stelt jaarlijks een Leefbaarheidsbudget beschikbaar. Willem Jan Valkman zegt er namens deze organisatie het volgende over: “Dit keer delen we plantgoed uit in Oosterwolde, op ‘t Loo en in De Dijkjes Elburg. In totaal bij 200 huishoudens. Een heerlijke klus met allemaal blijde gezichten. Vorig jaar deden we dit in ‘t Harde.”

Present

De drie die er deze middag mee bezig zijn vormen een geoliede machine. Met grote routine dragen ze armen vol groen de huiskamers binnen.

In de gemeente Oldebroek zorgt stichting Present voor de adressen. Een activiteit die wat alle betrokkenen betreft in de herhaling mag worden gezet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden