<p>Ton ter Huurne (links) en Rick Steenbergen gaan tot het gaatje om 'het groen' in Hattemerbroek te behouden..</p>

Ton ter Huurne (links) en Rick Steenbergen gaan tot het gaatje om 'het groen' in Hattemerbroek te behouden..

(Foto: Dick van der Veen)

Buurt fel tegen opofferen restant groen

  Nieuwsflits

Veel omwonenden van de locatie waar de gemeente Oldebroek het nieuwe onderkomen van WHC wil vestigen, zijn ziedend. Verenigd in Belangenvereniging ‘Behoud het Groen’ Hattemerbroek, voelen zich links en rechts gepasseerd. Ze zijn vastberaden om het project tot in lengte van dagen tegen te houden met procederen.

HATTEMERBROEK - “We denken het tien tot vijftien jaar te kunnen oprekken. Veel liever natuurlijk zien we dat de gemeenteraad tot de ontdekking komt dat hier een berg aan gemeenschapsgeld over de balk wordt gegooid. En dat in een gemeente die vijftien miljoen zag verdampen tot twee miljoen.” Harde woorden van Ton ter Huurne en Rick Steenbergen, voorvechters van Dorpsbelang. Niet te verwarren met Dorpsoverleg Hattemerbroek, die naar de heren weten wat minder ‘aanvalslustig’ is, maar van wie ze wel steun verwachten. (Zie voor plannen sportcomplex Voskuilerdijk onze reportage in de krant van 13 april).

Hun klacht is meervoudig. “WHC benaderde de gemeente in maart, wij werden pas in november op de hoogte gesteld. Brieven naar betrokkenen kwamen niet aan door en verkeerde postcode. Hoe is het toch mogelijk dat de raad 220.000 euro uitgeeft voor een landschapsarchitect als de leden van de betrokken verenigingen, naast WHC mogelijk ook de Wezeper Tennis Club, zich nog moeten uitspreken.” Ze gaan er vanuit dat de Van Limburg Stirumband als derde gegadigde voor de gemeente niet interessant is omdat die slechts ruimte voor enkele woningen achter laat. Ze noemen de transactie met ontwikkelaar Bemog ‘zeer doorzichtig’. “De grond aan de Voskuilerdijk is van Bemog. Die verkoopt ze aan de gemeente, koopt de gronden aan Mulderssingel op en kan daar 200 huizen bouwen. Dat ze 75.000 euro meebetaalt aan de landschapsarchitect is zo wel te verklaren.” Waarbij aangetekend dat de buurt van WHC niet zit te wachten op die huizen.

Naar hun mening is het lariekoek dat de gemeente serieus naar alternatieven zocht. “Ze noemen de Soppe, maar daar zijn meer grondeigenaren en dat pakt veel te duur uit. Het college heeft dringend grond nodig om woningen te bouwen en offert daar ons laatste stukgroen op wat resteert na H2O en windmolens. Straks staan de schijnwerpers vol op onze huizen en de (tennis)ballen vliegen ons om de oren. Oldebroek zit al met het zwembad in de maag, ze is hard op weg artikel 12 gemeente te worden. Als voetbal en tennis ‘nee’ zeggen is die 220.000 euro weggegooide geld. Wat te denken van een sportcomplex hier? Kinderen moeten de drukke Zuiderzeestraatweg over. Van Werven gaat weg, maar daar komt een logistiek centrum van een ondernemer uit Genemuiden voor in de plaats.”

Ook hoog ook zit het verkeersprobleem. De smalle Oude Weeg laat amper ruimte voor fietsers om elkaar te passeren. Ze zien het al gebeuren dat een groot deel van de bezoekers van sportwedstrijden zich door de smalle straten gaat wurmen en er het blik stalt. Ze halen de de nieuwe afslag A28 bij. “Vrachtverkeer van de A50 gaat echt niet een eind doorrijden als de navigatie aangeeft dat je er eerder kunt komen via onze omgeving. Een nieuwe doorgaande verbinding met de Duurzaamheidsweg nemen ze niet serieus. Bovendien, zo voegen ze er aan toe, mag op H2O nu zwaardere industrie aanschuiven wat ook weer uitwerking op de wijk zal hebben. “Er is wel een fietspad pal naast mijn woning gepland. Vanuit de tuin scheidt ons 50 meter tot het sportcomplex”, geeft Ter Huurne aan.

Beide mannen zijn bezig om de gemeenteraad te bewerken. “Je wint het waarschijnlijk nooit van de overheid. Maar te beginnen met het bestemmingsplan kunnen we de zaak al rekken. Daarna gaan we overal voor liggen en dan kunnen we ons woongenot daarmee tien tot twintig jaar verlengen. Tenzij een nieuwe raad bij zinnen komt. We hopen de boel hier wakker te schudden. Deze gemeente heeft de mond vol van burgerparticipatie. Wat ze met de mond belijdt bestrijdt ze met de daad.” Inmiddels hebben ze een gesprek met portefeuillehouder Bob Bergkamp gehad en zitten ze binnenkort met de landschapsarchitect om de tafel. “Weet je, dan mogen we nog even meedenken over een schijnwerper een metertje naar links of naar rechts en dat soort trivialiteiten. Het is dan allemaal al voorgekookt.” Bergkamp wil de buurt het volle pond geven en zei in een eerder interview aan goed overleg te hechten. Ton en Rick: ‘’We hebben niets tegen sport, maar geen schijnwerpers op en ballen in de achtertuin. “

Dick van der Veen

‘We gaan dit sportproject tien, vijftien jaar ophouden’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden