<p>Alex en Wietske Hendriks (eigenaren), Rob en Jan Willem en Janneke en Robert.</p>

Alex en Wietske Hendriks (eigenaren), Rob en Jan Willem en Janneke en Robert.

(Foto: FERDY DAMMAN)

Rijscholen gaan weer vol gas starten

  Nieuwsflits

Rijscholen zijn keihard geraakt door de coronacrisis. Deze week mogen ze echter weer starten. Vast staat dat ze het omzetverlies niet meer kunnen goed maken. De sector lag 4,5 maand stil! Dat werkt ook door op de leerlingen en hun kans om aan een baan te komen. Er is blijdschap bij de herstart, maar het moet nu wel flink doorrijden, vinden de rijschoolhouders.

ELBURG-OLDEBROEK - Rijschool Hendriks is actief op vele fronten. Vreugde dus bij Alex en Wietske dat dat ze vanaf woensdag hun lessen kunnen hervatten in alle categorieën. Alex: “De afgelopen weken gold dat wat ons betreft alleen voor brommers en motoren, omdat het bij dat onderricht wel mogelijk is om goed afstand te houden en uiteraard omdat het lessen in de buitenlucht plaatsvindt. Maar de afgelopen drie maanden geen lessen waarbij komt dat de vaste lasten, zoals belasting en verzekering van de voertuigen gewoon doorliep net als de kosten voor ons pand.”

Stuwmeer

Er is een fikse achterstand in examens?

“Ik noem het maar een stuwmeer. Er is een achterstand van 600.000 uitgestelde examens en dat aantal groeit met de week. Veel leerlingen staan te trappelen om weer aan de gang te gaan. Het laat zich verstaan dat we niet iedereen tegelijk en onmiddellijk kunnen helpen. Vergeet niet dat ook de Code95 cursussen voor de vrachtwagens- en buschauffeurs al die tijd stillagen en op de handrem stonden.

''Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft de eerste drie maanden gereserveerd voor de inhaalexamens en daarna pas zijn de leerlingen die nog geen examen hadden gepland aan de beurt. Een andere vertragende factor zit ‘m in de theorie-examens. Die mogen nog niet plaatsvinden en al met al levert dat een nog langer traject op. Gelukkig merken we bij onze leerlingen dat ze het uiteraard vervelend vinden, maar wel begrip tonen voor de genomen maatregelen.”

Extra instructrice

Hebben jullie er zelf ook begrip voor?

“In grote trekken wel, maar wat we wel jammer vinden is dat het CBR niet eerst ideeën en maatregelen met de rijscholen deelt voordat ze aan het publiek worden bekendgemaakt. Heel veel leerlingen kwamen ons vertellen dat de CBR de examens ging oppakken, maar omdat ons het hoe en wat niet had meegedeeld konden we cursisten die belden/appten geen duidelijkheid geven. Deze week zal er meer helder worden en gaan we onze leerlingen zelf benaderen.

''Uiteraard zijn we niet stil blijven zitten en hebben we maatregelen genomen. Die bestaan er onder meer daaruit dat we een extra instructrice hebben aangetrokken om ons en de leerlingen te helpen. We zijn nog op zoek naar een vrachtwagenchauffeur die ons kan helpen om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden.”

Bij Rijschool Hendriks staan ze in de startblokken voor een herstart!

Dick van der Veen

'Hard gelag ook voor leerlingen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden