<p>Een halogeenlamp vervangen door een ledlamp &nbsp;zorgt voor 85 procent minder stroomverbruik.</p>

Een halogeenlamp vervangen door een ledlamp  zorgt voor 85 procent minder stroomverbruik.

(Foto: Duurzaamheidsloket Veluwe)

Grote bespaaractie: gratis ledlamp en stand-by-stop

  Nieuwsflits

ELBURG/OLDEBROEK - Er is een regionale actie gestart (‘Watt kun jij doen?!') waarmee inwoners gratis een bespaarset aanvragen met een ledlamp, stand-by-stop en een bespaarladder. De actie is onderdeel van de Regeling Reductie Energiegebruik en wordt mogelijk gemaakt door Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Putten, Ermelo, Harderwijk en Hattem i.s.m. het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. De actie loopt tot 28 maart.

"We zijn al goed op weg met energie besparen in onze regio, maar we kunnen nog veel meer. Met deze actie willen we inwoners die praktische tips hierin nodig hebben verder op weg helpen'', aldus Bob Bergkamp, wethouder gemeente Oldebroek en voorzitter van het regio-overleg over duurzaamheid.

De producten in de bespaarset zijn onderdeel van de bespaarladder. Die ladder is een checklist met kleine energiebesparende maatregelen die je kunt afvinken. Een maatregel is b.v. een halogeenlamp vervangen door een ledlamp. Dit zorgt voor 85 procent minder stroomverbruik.

De tweede maatregel op de bespaarladder is een stand-by-stop. Hiermee wordt sluipverbruik aangepakt. Een aantal apparaten in huis verbruiken namelijk nog stroom, terwijl ze ‘uit' lijken te staan. Met een stand-by-stop kun je de stroom van het apparaat afsluiten en voorkom je sluipverbruik. Hiermee kan zo'n 75 euro per jaar bespaard worden.

Inwoners van de genoemde gemeenten kunnen via www.veluweduurzaam.nl/wattkunjijdoen gratis de bespaarset aanvragen. De sets worden kosteloos verzonden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden