<p>Nanne Schoonhoven, Henk van Os en Gerrit Jan Veldhoen (v.l.n.r.) laten Oosterwolde niet in de kou staan.</p>

Nanne Schoonhoven, Henk van Os en Gerrit Jan Veldhoen (v.l.n.r.) laten Oosterwolde niet in de kou staan.

(Foto: Kelly van Boven)

Eindsprint superloterij Oosterwolde

  Nieuwsflits

De eindsprint van de superloterij is ingezet. Een actie die primair twee ton op moet leveren waarmee de gemeenschap haar (verplichte) bijdrage levert aan de realisering van het 'Hart van Oosterwolde'. De realisering van een multifunctioneel centrum, een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

OOSTERWOLDE – “We moeten nog even doorpompen. Corona vormde een hinderpaal in onze activiteiten, maar de laatste anderhalve maand zit er schot in. Wanneer clubs en verenigingen hun aanhang nog eens flink op de trommel slaan moet het goed komen”, zegt initiatiefnemer Nanne Schoonhoven, die samen met Gerrit Jan Veldhoen en Henk van Os het trio vormt dat binnen de stichting alles coördineert.

Het appèl aan clubs, verenigingen en organisaties om in dit stadium verantwoordelijkheid te nemen is verklaar- en verdedigbaar. Aan de verloting gekoppeld is een fonds waarvan die instanties gebruik kunnen maken. “Hoe groter de opbrengst, hoe hoger het bedrag dat die instanties kunnen verdelen. Het gaat primair om die twee ton als gezamenlijke opgave van ons dorp. De gemeente heeft aan de toestemming voor het project de voorwaarde verbonden om dat bedrag voor het multifunctionele centrum apart te zetten. Maar de meeropbrengst stoppen we in het fonds.

''Verenigingen hebben te lijden door het virus. Noem een muziekvereniging die niet uit de voeten kan en wel 30.000 euro op moet hoesten om aan verplichtingen te voldoen, een ijsclub die alleen kosten en nauwelijks opbrengsten heeft. Zo kun je een hele reeks beperkingen noemen die corona met zich meebrengt. Daarom viel het wat stil na de eerste hausse rond de loterij. Die was er ook de oorzaak van dat mensen de afronding van de actie zoiets als een fluitje van een cent beschouwden. Maar niets was minder waar. Die tegenslag had de stichting ook omdat promotionele activiteiten in het water vielen. Geen Lowlands, braderieën, geen bijeenkomsten en evenementen om reclame te maken.'' Nanne denk dat dit voor de leden en sympathisanten een drijfveer moet zijn om naar de vijfde versnelling over te schakelen. “Hoe harder ze duwen; hoe meer er in de ruif komt waaruit ze kunnen plukken.” De in te dienen wensen worden door de commissie tegen het licht gehouden.

Waar komt het initiatief vandaan?

“Ik kreeg een tip van iemand die me wees op een dergelijke actie in het Groningse Marum. Ook Quick Boys in Katwijk zette iets dergelijks op touw. Maar daar kostten de loten 100 euro. We hebben het concept van Marum gekozen: 33.000 loten, 33 euro per stuk. Vijf prachtige hoofdprijzen, aangevuld met 28 andere waardevolle. Een vakantiewoning van 150.000 euro, een elektrische sloep, een elektrisch auto, een keuken en een veranda. Er komt geen kansspelbelasting overheen. Er zijn grote verlotingen met allemaal prijzen van vijf en tien euro. Daar zit niemand op te wachten. We kregen toestemming om de verloting tot 26 maart voort te zetten. Dan zal notaris Van der Laan uit Oldebroek bekend maken waar de (hoofd)prijzen naartoe gaan. Jammer genoeg kunnen we van die trekking geen spektakel maken.”

Het project is in volle gang?

“Onderdeel ervan is het aanleggen van een hybride veld bij VSCO61. De vereniging stond een veld af om het 'Hart van Oosterwolde' te kunnen laten kloppen en zag zich met dat veld gecompenseerd. Het ligt er mooi bij, compleet met lichtmasten en dergelijke. De toeleidende Zwarteweg is een volgend facet en als het allemaal meezit hoop ik dat we in april 2022 het hele project kunnen afronden.” Dan kan het dorp zich verheugen in een dorpshuis met sportzaal, een park voor buitenactiviteiten zoals een kleedjesmarkt, een Jongeren Actief Plek enz. Van groot belang is ook dat het centraliseren van voorzieningen de weg vrij maakt voor het bouwen van appartementen.

Ze noemen Nanne Schoonhoven 'de burgemeester van Oosterwolde'

(Schaterlach). "Ik vang dat ook op. Weet je: als het om dit dorp gaat dan is niks me te veel.” Voorzitter van Dorpsbelangen, bedenker van het Berend Elzerman toernooi, sponsorcommissie VDCO61 en weet ik wat nog meer…. "Och, ik ben aan dit dorp verkocht. We hebben vijf kinderen waarvan er vier in Oosterwolde hun plek hebben gevonden. Weet je wie daarvoor een compliment verdient? Dat is mijn vrouw Reintje, die de kinderen overwegend alleen heeft grootgebracht. Zij heeft me de ruimte gegeven om al die functies te doen. Zij is op de achtergrond de belangrijkste pion op het schaakbord van ons leven.”

Dick van der Veen

Organisator Schoonhoven haalde idee uit Groningen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden