<p>Streekarchivaris Hajo de Roo gaat met pensioen.</p>

Streekarchivaris Hajo de Roo gaat met pensioen.

(Foto: Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe)

Streekarchivaris Hajo de Roo neemt afscheid

  Nieuwsflits

ELBURG/OLDEBROEK -  Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe heeft afscheid genomen van Hajo de Roo. De archivaris is met pensioen gegaan. Hij leidde sinds 2009 het archivariaat, dat de archieven beheert van Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Ermelo en Harderwijk. In een digitale afscheidssessie spraken o.m. burgemeester Jan Nathan Rozendaal (Elburg), wethouder Jeroen de Jong (Harderwijk) en de directeur van het Gelders Archief Fred van Kan, hun waardering uit.

Onder leiding van De Roo groeide het archivariaat uit tot een organisatie die als het collectieve geheugen van de regio fungeert. Ook legde hij de basis voor de archivering van digitale informatie waarmee het materiaal duurzaam bewaard kan worden. Daarnaast zorgde hij ervoor dat het archief zichtbaarder werd door op alle vijf locaties de studiezaal ‘bovengronds’ in de nabijheid van de publiekshallen te krijgen. De Roo wist de cultuurhistorische waarde van de archieven, waaronder de middeleeuwse archieven van de Hanzesteden Harderwijk en Elburg, te verbinden met het groeiende belang van gestructureerd digitaal informatiebeheer.

Als erkenning en blijk van waardering heeft het Streekarchivariaat een tweejaarlijkse lezing in het leven geroepen, de H.J. de Roo-lezing, waarmee een podium gegeven wordt voor mensen die zich bezighouden met onderzoek naar de lokale en regionale geschiedenis op de NW-Veluwe.

Vanaf 1 maart neemt dr. Rudolf Bosch als streekarchivaris de leiding over het Streekarchivariaat. Hij is sinds 2015 als adjunct-streekarchivaris werkzaam bij het archief.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden