Blij dat leerlingen weer in de klas zijn


<p>Rynco Pierik van De Wildemaet tijdens het voorbereiden voor de heropening van de school.</p>

Rynco Pierik van De Wildemaet tijdens het voorbereiden voor de heropening van de school.

(Foto: José Oosthoek)

Blij dat leerlingen weer in de klas zijn

  Nieuwsflits

Na volop voorbereidingen en (gemeentebrede) vergaderingen vorige week, zijn de basisscholen weer geopend. Ondanks nieuwe maatregelen, vergeleken met de periode vóór de lockdown, zijn docenten en schooldirecteuren vooral blij dat ze hun leerlingen weer in de klas ontmoeten.

GEMEENTE ELBURG – “Fijn om alle kinderen weer te zien en onderwijs in de klas te kunnen geven”, aldus Clementine Lagendijk van Jeanne d’ Arc in ’t Harde. “Het was best even spannend en het zal nog schakelen blijven wanneer er een besmetting zou komen. We moeten in zo’n geval steeds afwegen of de groep open kan of niet. We houden ons aan de richtlijnen van de overheid en voorkomen is natuurlijk het beste. Ons gebouw is trouwens steeds open gebleven voor noodopvang. Alle kinderen van de vier basisscholen in ’t Harde die ouders hebben met vitale beroepen, konden bij ons terecht. Onze school is in gebruik gebleven en we hadden dagelijks 30 tot 70 kinderen in opvang van de in totaal 600 in het dorp.”

Net als de Jeanne d’ Arc, hebben ook de Ds. Baxschool en de Mattanjaschool in respectievelijk Doornspijk en de Hoge Enk nog geen afmeldingen ontvangen. “We zijn dankbaar en tevreden over de wijze waarop ouders en leerkrachten zich de afgelopen periode staande gehouden hebben”, zegt Louw van der Zwan, directeur van de Ds. Bax en Mattanja. “Het beleid met de maatregelen is weer bekrachtigd. De anderhalve meter in de onderbouw hoeft niet, ook niet van het OMT en de oudere leerlingen zijn meegegroeid in de maatregelen. We hebben weer voldoende hygiënemiddelen op voorraad. Met hun passie vanuit onderwijskracht willen de leerkrachten graag weer voor de klas.”

Tijdens het thuisonderwijs heeft Van der Zwan twee keer een digitale enquête uitgevoerd onder de 200 gezinnen. “We ontvingen 160 reacties”, geeft Van der Zwan aan. “We peilden de behoefte aan ondersteuning, ook praktisch. Er kwam veel begrip en waardering voor de leerkrachten en een aantal gezinnen bleek te weinig laptops te hebben voor thuisonderwijs. We hebben er vijftien in bruikleen gegeven. We gaan de balans nog opmaken over het thuisonderwijs. Niet alleen cognitief, maar ook en vooral gaan we in gesprek: Hoe gaat het nu met je?.“

De rek was eruit

Rynco Pierik, lid van het MT en docent groep 8 van De Wildemaet in Elburg, is blij met de heropening van primair onderwijs: "Natuurlijk ben ik enthousiast, de reden waarom je docent bent geworden is de relatie met leerlingen in de klas. "En het moest ook, we moesten echt weer open; voor de samenleving. We merkten dat de rek er uit was bij ouders, ze belden en kwamen er niet meer uit in combinatie met hun eigen werk. Ik denk dat de achterstand van leerlingen meevalt, alleen de kwetsbaren, die hebben het het zwaarst. De bovenbouw redt zich goed. Wij zijn begonnen met de zilveren kanjerweek; dat gaat over relaties. We willen de kinderen zien en naar ze luisteren.”

José Oosthoek

veel begrip en waardering van ouders voor leerkrachten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden