Buurtwerkers wandelen met inwoners


<p>E&eacute;n op &eacute;&eacute;n in de buitenlucht met buurtwerker WIEL. (Foto: Stichting Welzijn Elburg)</p>

Eén op één in de buitenlucht met buurtwerker WIEL. (Foto: Stichting Welzijn Elburg)

(Foto: )

Buurtwerkers wandelen met inwoners

  Nieuwsflits

Buurtwerkers van de Stichting Welzijn in Elburg (WIEL) nodigen de inwoners van deze gemeente uit om één op één met hen een wandeling in de buitenlucht te maken. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: een boost aan fysiek en mentaal welzijn enerzijds en een mooie gelegenheid om te horen wat mensen bezig houdt anderzijds.

ELBURG – Met het initiatief wordt een handreiking gedaan naar burgers die als gevolg van het lockdown tot thuiszitten zijn veroordeeld. Maatregelen die erop zijn gericht het aantal besmettingen binnen de perken te houden. ”Er is ook een andere zijde. De hele dag binnen zitten met nauwelijks contacten is óók ongezond. Het vertoeven in de buitenlucht en het hebben van contact met anderen is van groot belang. Daarom ons initiatief met inwoners aan de wandel te gaan. Thuiswerken, de sluiting van scholen, winkels en sportaccommodaties, maximaal één bezoeker per dag en als klap op de vuurpijl de avondklok Het gevolg is dat sommige mensen de buitenlucht mijden en alleen nog maar buiten komen voor een noodzakelijke boodschap”, geeft Marja van Engelen-Klein, sociaal cultureel werker van WIEL, aan.

Gezond

De buurtwerkers verklaren hun activiteit als volgt. “Diverse onderzoeken tonen aan dat de buitenlucht in combinatie met lichaamsbeweging zowel de fysieke als mentale gezondheid verhoogt. In de buitenlucht is de ventilatie optimaal en zijn de besmettingsrisico’s minimaal. We nodigen daarom de inwoners van de gemeente Elburg van harte uit om aan onze imvotatiegevolg te geven. Voor ons een ideale gelegenheid om op een gezonde en aangename manier met inwoners in contact te komen, ons oor te luister te leggen en zo te ervaren wat in de mensen omgaat. Onze reguliere activiteiten zijn onder normale omstandigheden een goede manier voor het hebben van contact, maar die die liggen nu stil door de lockdown.”

Belrondes

In plaats daarvan en als waardevol initiatief organiseert WIEL belrondes om contact te hebben met veel kwetsbare inwoners. Het nieuwe initiatief geeft een boost aan de mentale en fysieke gezondheid. Inwoners, die klachtenvrij zijn, kunnen een beroep doen op de buurtwerkers om één op één aan de wandel te gaan. Natuurlijk met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Ze richten zich niet alleen op de inwoners die sociaal geïsoleerd zijn, maar tot iedereen die zin heeft in een praatje, een vraag heeft, de muren op zich af ziet komen en/of even wil ontsnappen aan de hectiek van de thuissituatie. Als inwoners een buurtwerker in hun omgeving op straat zien dan is dat niet om de lockdownmaatregelen te tarten, maar komt het voort uit een streven het virus maximaal te lijf te gaan.

Wie zich aangesproken voelt kan contact zoeken via de site info@wiel.nl of telefonisch: 0525-681212. Margriet, Willeke, Laura, Frouke en Marja zijn beschikbaar om een wandeling te maken. Inwoners kunnen doorgeven wanneer het hun past, in de middag, op maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag en op woensdagochtend.

Puzzelwandeltocht

Naast het Buurtwerk organiseert Team Leefstijl ook regelmatig activiteiten. Zo bijvoorbeeld een puzzelwandeltocht. Die is rond de vijf kilometer lang. Daarvan zijn er inmiddels twee georganiseerd. Tijdens de eerste ronde in ’t Harde kregen de deelnemers een online route beschrijving met vragen. Tijdens de tweede tocht in Elburg moest er QR codes worden gescand voor de vragen. Binnenkort zal duidelijk worden waar de creativiteit toe heeft geleid als Doornspijk in beeld komt. Die volgende puzzeltocht vindt waarschijnlijk plaats in week zes. Voor meer informatie daarover kan men contact opnemen met eva.bakker@wiel.nl . Het is verstandig om ook de site van WIEL te raadplegen voor meer informatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden