Westerhuis hoofd jeugdopleiding ESC


<p>Wilfred Westerhuis moest een moeilijke keuze maken. (Foto: eigen foto)</p>

Wilfred Westerhuis moest een moeilijke keuze maken. (Foto: eigen foto)

(Foto:)

Westerhuis hoofd jeugdopleiding ESC

  Nieuwsflits

Wilfred Westerhuis treedt het nieuwe seizoen in functie als hoofd jeugdopleiding bij Elburger Sport Club. Oude liefde roest niet: hij bracht er zelf zijn voetbaljeugd door en keepte een aantal jaren in de hoofdmacht. In een gesprek legt hij waarom hij deze stap maakt en een bijdrage wil leveren aan een sportieve opstap van ESC.

ELBURG – Zo’n 2½ jaar geleden kwam na een succesvolle carrière als speler en trainer ESC weer wat meer in zicht toen hij zitting nam in het technisch Hart dat ging werken aan een beleidsplan voor de jeugd. Hij vervulde een voortrekkersrol bij de uitwerking. Twee maanden geleden werd hij gepolst of hij open stond voor de functie Hoofd Jeugdopleiding. Na rijp beraad gaf hij daarvoor zijn akkoord.

Kun je iets zeggen over het waarom?

“Dat heeft te maken met een aantal aspecten. Een jaar of zeven geleden heb ik de bewuste keuze gemaakt om meer tijd in deze tak van sport te steken en voetbal een deel van mijn werk te laten zijn. Zo heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. (Directeur M21 Support – redactie) Dat zou ik nog graag jaren willen doen. Als je dan kijkt naar de amateurwereld zijn er twee mogelijkheden om dat te bereiken: hoofdtrainer of hoofd jeugdopleiding. Met mijn diploma’s kan ik bij wijze van spreken tot op tweede divisie niveau acteren. Als hoofd jeugdopleiding voel ik me ook heel goed op mijn plek. Ik meldde me aan bij de KNVB en werd toegelaten tot de cursus.”

Ambitie

Toch liep dat kennelijk anders?

“Ja en nee. De ambitie is er nog steeds. De cursus zou op maandag worden gegeven. Op enig moment veranderde dat in een opleiding die van week tot week op een andere dag werd gegeven. Het hield in dat ik dan vijf trainingsavonden als hoofdtrainer van OWIOSW zou moeten missen. Dat vond ik niet gepast en heb er een streep door gezet. Als je bovenaan staat maakt dat geen bal uit, dan kun je niets verkeer doen. De kans dat we daar komen is miniem. Geen opleiding dus in combinatie met het hoofdtrainerschap in Oldebroek. De ambitie om die stap te maken is er echter nog steeds.”

Combineren

Uiteindelijk ben je na drie mooie jaren bij OWIOS toch in goed overleg voor de jeugd bij ESC gegaan.

“Er waren meer redenen. OWIOS doet het voornamelijk met veel eigen jongens. Een selectie waarin weinig muteert. De selectie kijkt al drie jaar tegen dezelfde kop aan. Je vraagt je bij jezelf af of je de geschikte man bent voor een nieuw seizoen. Ik heb drie jaar bij een prachtige vereniging gewerkt. Het voelt goed aan als mensen het jammer vinden dat je vertrekt. Daarbij slaan de twijfels toe. Er komt bij dat ik drie jaar bij dezelfde club zo ongeveer de grens vind, maar ik moet zeggen dat het vertrek bij een fantastische club. Wat verder nog speelt is dat van mijn drie kinderen er één bij de jeugd van PEC speelt, een tweede bij JO17 van ESC en de derde klaar is voor de Voetbalschool. Ik kan ze als hoofdtrainer weinig zien en voel dat steeds meer als een gemis. Als hoofd jeugdopleiding kun je dat beter combineren.”

Grote stappen

ESC heeft kennelijk een paar mooie jeugdlichtingen

“Dat mag waar zijn, maar het doel om een stabiele tweedeklasser te zijn is niet zo maar bereikt. Iedereen, niet in de laatste plaats hoofdtrainer Siemen Lindeboom, staat er achter. Weet uit ervaring wat het is hoofd jeugdopleiding te zijn. Hij wil graag instroom van spelers op een zo hoog mogelijk niveau. Het plaatje van OWIOS kun je zo over ESC leggen. Tegen de 500 à 600 leden waarbij je met een uitzonderlijke lichting een keer de eerste klas kunt halen, maar er ook snel weer uit verdwijnt. Ik had de jeugd bij VSCO61 onder mijn hoede. Met de jongste jeugd grote stappen maken maakt me blij. Het bestuur van ESC verdient een compliment om tegen de stroom in te durven gaan. Ik zal zelf zeker ook met de benen in de modder blijven staan.”

Certificering

Ooit nog weer ergens hoofdtrainer?

“Dat sluit ik niet uit. Eerst mijn baan bij OWIOS tot een goed eind maken en daarna de blik vol op de jeugd bij ESC met als slechtste scenario dat we voor het eind van het seizoen niet meer aan spelen toekomen. Dat zou wel een stilzwijgend einde zijn.”

De Elburger Sport Club gaat met Wilfred Westerhuis op weg naar certificering door de KNVB als Lokale Jeugdopleiding 2022.

Dick van der Veen

'Ik wil mijn kinderen ook wat vaker
zien spelen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden