Oude liefde roest niet op stembureau


<p>Gerard van der Velde voor ‘zijn’ stemlocatie in Oldebroek.&nbsp;</p>

Gerard van der Velde voor ‘zijn’ stemlocatie in Oldebroek. 

(Foto: Dick van der Veen)

Oude liefde roest niet op stembureau

  Nieuwsflits

Gerard van der Velde maakt inmiddels 24 jaar deel uit van een team dat in de gemeenten Elburg en Oldebroek een verkiezing ordentelijk laat verlopen. Hij kan het iedereen aanraden, ook al wordt het nu in coronatijd met de verkiezing voor de Tweede Kamer allemaal net even anders.

ELBURG/OLDEBROEK – Om er onmiddellijk aan toe te voegen dat mensen daarom zeker niet weg moeten blijven. “Een gastvrouw ontvangt de mensen bij de ingang en herinnert ze er aan een mondkapje op te doen en de anderhalve meter afstand van elkaar in acht te nemen.” Hoewel de procedures bij de veelheid aan verkiezingen die hij inmiddels meemaakte veranderden, bleef één ding recht overeind: een goed en eerlijk verloop.

Dat kan in sommige situaties tenen krommend zijn….

“Ik ben raadslid en wethouder geweest voor de Reformatorische Politieke Federatie en na het samengaan van die partij met het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) voor de fractie Christen Unie. Ik zat eerst alleen in de Elburger raad en we groeiden onstuimig. Van een één zetel naar twee, drie en op een gegeven moment bij een gemeenteraadsverkiezing op vier stemmen na zelfs vier. Ze zeiden op het stembureau dat ik zeker voor een hertelling zou opteren. Dat heb ik resoluut van de hand gewezen. Dan zouden we immers zelf ons werk niet goed hebben gedaan?”

Wethouder

Nu al weer tien jaar uit de politiek, verhuisd van ’t Harde naar Wezep...

“Maar je merkt aan de langjarige ‘vrijage’ met het stembureau dat ik er niet op uitgekeken ben. Als het nodig is weten ze me te vinden. Ik ben begonnen met vier jaar droog oefenen, omdat we nog niet als fractie in de raad zaten. Daarna twaalf jaar fractievoorzitter en vervolgens even zo lang als wethouder. Tenslotte heb ik nog n de steunfractielid in Provinciale Staten gezeten. In de beginjaren mochten raadsleden en wethouders ook een stembureau bemannen. Mijn eerste post was de toenmalige Beemt in ’t Harde. Daarna volgden verschillende locaties zoals De Bouwakker, het gemeentekantoor, de Pauluskerk in Wezep en nu sinds een jaar of vier Luctor et Emergo.”

Hele zit

De procedures zijn streng…

“Na de aanpassing enkele jaren geleden. De gemoedelijkheid van de bevolking weerspiegelt zich ook op een stembureau. Maar wij als team moeten goed toezien. Ook je eigen moeder om een eigen identiteitsbewijs vragen. Op zo’n dag ken je bij wijze van spreken niemand. Je hebt een lijst van mensen die om uiteenlopende redenen niet mogen stemmen. Alleen wanneer een hokje rood is gemaakt telt de stem, je mag er niets voor schrijven. Vroeger kwamen de mensen uit je eigen omgeving, maar nu mag je overal het rode potlood beroeren. Wie voor ’t eerst stemt en zich als een kat in een vreemd pakhuis voelt stel je op z’n gemak. Het is een hele zit: van zeven uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds en daarna het tellen. ’t Begint met spullen ophalen om zeven uur. Vóór acht uur heb je er hooguit twintig gehad. De drukste uren zijn ’s ochtends tegen koffietijd, ’s middags de thee en ’s avonds na de maaltijd. Je mag er wel vier uur uit tussendoor. Eén keer werd het half drie ’s nachts omdat we een fout niet konden ontdekken. We hebben in Oldebroek nu een telmethode waar je snel mee klaar bent.”

Je maakt van alles mee waarschijnlijk (lachend)

“Ooit kwamen twee oude mensen los van elkaar het stembureau binnen. Het bleek dat ze in dezelfde klas hadden gezeten en ook nog met elkaar hadden gescharreld. De twee stoelen die we hadden staan bleven heel lang bezet. Dat kan als het niet zo druk is op een middag. Als ik die mensen nog af en toe zien komt een brede glimlach op mijn gezicht. Ook was het een keer zo dat mensen een bonnetje kregen voor een verloting ’s Avonds werd de uitslag bekend gemaakt. Verbazing alom bij mensen over het feit dat er wat viel te winnen. Met de gang naar de stembus doe je je burgerplicht en win je natuurlijk altijd.”

Leeftijdsgrens

Er is een leeftijdsgrens voor mensen die een stembureau bemannen

“Ja. Ik heb nog een jaar of wat te gaan tot ik zeventig ben. Het is goed dat er een leeftijdsgrens is, maar aan de andere kant is het zo dat de ene zeventiger de andere niet is. Je probeert er als team een leuke dag van te maken. Die keer dat het stembureau tegenover een Chinees restaurant stond was echt de slechtste nog niet…

Dick van der Veen

Die ene keer om half drie ’s nachts niet meegerekend

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden