Koude douche als warme actie


<p>Hanna de Weerd (l.) toont een foto waarop zijn zelf onder een koude douche staat; Joanneke Koster laat een foto zien waarop zij met haar dochter onder een koude buitendouche staat.</p>

Hanna de Weerd (l.) toont een foto waarop zijn zelf onder een koude douche staat; Joanneke Koster laat een foto zien waarop zij met haar dochter onder een koude buitendouche staat.

(Foto: Eigen foto)

Koude douche als warme actie

  Nieuwsflits

Joanneke Koster uit Oosterwolde, en Hanna de Weerd en Jellie Bouwman uit Elburg voeren samen met Ruth Nahumury uit Amsterdam een opmerkelijke actie om de 'schrijnende situatie in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos' goed onder een brede aandacht te brengen. Ze vragen mensen om een koude douche te nemen in combinatie met het overmaken van een bijdrage.

OOSTERWOLDE – Inmiddels hebben al enkele honderden mensen in heel Nederland rillend onder de koude douche een warm gebaar gemaakt en daarmee al tegen de 20.000 euro bij elkaar gebracht. Dat geld gaat naar de Stichting Bootvluchtelingen en de Stichting Christian Refugee Relief. De eerste maakt zich sterk voor medische hulp; de tweede helpt vluchtelingen in materiële zin.

“Het is natuurlijk belangrijk dat beide stichtingen op deze manier extra middelen toegeschoven krijgen, maar voornamer nog dat mensen na gaan denken over het lot van hun medemensen, die vertrapt en verkracht worden en leven onder erbarmelijke omstandigheden”, geeft Joanneke (35) aan. Ze heeft het er maar druk mee. Drie kinderen, een baan en dan nog deze actie die steeds meer aandacht krijgt.

Vuilnisbelt

Waar komt die drive vandaan?

“Al heel jong, een jaar of tien geleden, heb ik in Namibië samen met Jan Jaap, die nu mijn partner is, gewerkt in het René Kids Centre van René Ruitenberg. In de armste wijk, Blok E, van de plaats Rehoboth hebben we ons ontfermd over kansarme kinderen die voor een deels op een vuilnisbelt leven en waar niet zelden een ouder aan de drank is verslaafd. Het geeft ons geen pas om de beschuldigende vinger naar hen uit te steken. Hun situatie is uitzichtloos, maar de kinderen zijn wel de dupe. Ze verkeren in ellendige omstandigheden met een bouwvallig onderkomen. We gaven de kinderen les in een huiswerkklas, leerden jonge moeders met naalden draad omgaan. Het leverde in ieder geval wat inkomen op dat niet aan drank werd besteed. Ik ben zelf een familiemens, verlangde na 19 maanden naar familie en vrienden thuis. Jan Jaap had het wel langer vol kunnen houden. Hij helpt ons kwartet nu overigens ook met hand- en spandiensten bij de actie 'Koude douch'.

Jullie kunnen dus niet tegen onrecht?

“Ja, en bij mij komt daar nog eens bij dat ik gelijk tot actie over wil gaan. In dit geval kwam ik in contact met Hanna, die ik niet eens goed ken, maar die op Facebook ook aandacht voor het tentenkamp in Lesbos vroeg. Uiteindelijk is het een kwartet geworden. Eerder deden we wat met rugzakken die gevuld en wel naar Griekenland werden vervoerd. Iedereen weet van de gruwel in het tentenkamp op Lesbos dat in vlammen opging. Er kwam een nieuw kamp[ voor in de plaats dat vol in de wind staat aan de kust. Er heersen onmenselijke omstandigheden waarbij honger, kou en mishandeling om voorrang vechten. Vooral kinderen worden er de dupe van. In de afgelopen zes jaar zijn 1,2 miljoen vluchtelingen naar Griekenland gekomen. Ze hebben dan de oorlog thuis en de verschrikkelijke overtocht al achter de rug. In de beide kampen op Lesbos leven 9.500 mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Van hen komt 72 procent uit Afghanistan. Veertig procent is van het mannelijk geslacht, 23 procent vrouwen en 37 procent kinderen, waarvan dan weer 70 procent onder de twaalf jaar.”

Rillingen

Jullie hebben zelf eerst onder de koude straal gestaan voor het maken van filmpjes?

“Klopt. Maar dat moet dan gelijk goed. Ik heb inmiddels drie keer de koude douche ondergaan en ben een beetje verkouden geworden. Nu sturen mensen ons foto’s van de koude rillingen. Het voelt goed aan dat mensen zich zo betrokken voelen. Als mensen via een QR-code zien we dat geld via onze actie bij de stichtingen komt. Wanneer het daar rechtstreeks komt is het ook prima. Het gaat er tenslotte om dat de betrokkenheid in onze welvaartsstaat groeit. Het gebeurt nota bene allemaal in ons eigen Europa. Daar mogen we toch de ogen niet voor dicht doen? Met de borst vooruit lopen omdat we een paar honderd kinderen opvangen, maar die verplichting waren we al aangegaan.”

De telefoon blijft maar gaan in huize Koster. TV Gelderland, Jeugdjournaal en kranten melden zich bij . En Joanneke draaft van het één naar het ander.

Ga voor meer informatie over deze actie naar: www.facebook.com/koudedouche2020

Dick van der Veen

Initiatief voor verbeteringen vluchtelingen-

kamp op Lesbos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden