Na vier generaties afscheid palingrokerij


<p>Op de foto die Jan Aart vasthoudt, zit hij op schoot bij zijn overgrootvader, die 130 jaar geleden begon met paling roken.&nbsp;</p>

Op de foto die Jan Aart vasthoudt, zit hij op schoot bij zijn overgrootvader, die 130 jaar geleden begon met paling roken. 

(Foto: José Oosthoek)

Na vier generaties afscheid palingrokerij

  Nieuwsflits

In eerste instantie ging het alleen om de winkel aan de Beekstraat, maar inmiddels zijn ook de winkel aan de haven en de palingrokerij verkocht. “Met pijn in het hart”, zegt Jan Aart van Triest. “Ik stop niet met werken, maar met mijn leven. We hebben afscheid genomen.”

ELBURG – Per 1 januari is de winkel bij de Vischmarkt in handen van Albert Post, die nog maar 17 jaar oud is. “Albert werkte al bij ons, tijdens vakanties. Dit beviel zó goed, dat hij ook op zaterdagen kwam. Hij vindt het leuk. We zeiden wel eens gekscherend dat we geen opvolging hebben en dat hij bij ons moest komen werken. Daar is hij dus later op teruggekomen. Albert kon een week voor de zomervakantie zijn opleiding nog omgooien en volgt nu de opleiding tot visspecialist in Zwolle.

''Wij waren ook leerbedrijf en nu volgt hij BBL; Beroep Begeleidend Leren. Vier dagen werken en één dag in de week naar school. Hij is nog erg jong, maar zijn vader en moeder helpen hem en Reina en Monique blijven werken in de winkel in de stad.”

Genieten

“We wilden het iets rustiger aan doen”, legt Jansje van Triest uit. “Jan Aart is 43 jaar visboer en dit kwam op ons pad. Het is niet zo dat het nu tijd is om te gaan genieten, want dat deden we al. Werken is ook genieten. Anders, maar wel gezellig.” “De winkel hebben we vanaf nul opgebouwd in 2013”, vult Jan Aart aan. “Dit ging boven verwachting goed. In de winkel aan de haven kregen we steeds vaker vraag naar gebakken vis. We hadden al de viskar in Nunspeet, dus het bakken was niet nieuw.”

130 jaar

Vlak na de verkoop van de viswinkel, volgde de verkoop van de rokerij. ”En het stoppen met de winkel aan de haven”, aldus Jan Aart. “De rokerij is verkocht aan Prins Bouw. In overleg ronden we de laatste werkzaamheden af. Nog een paar maanden, denk ik. Dan moet alles even bezinken. Dit zijn wel heel veel veranderingen. Ook wel spannend, maar na 130 jaar familiebedrijf, vier generaties, dat is wel wat. Ik heb nog met mijn opa gewerkt en mijn overgrootvader, opa Poorte.

Afscheid

''Natuurlijk gaat dit ons aan het hart, dit afscheid nemen. Het is niet werken, het is je leven. Het gaat wel lukken, maar we weten niet hoe dit gaat. Onze camper staat al drie jaar in de garage, ik ben ooit één keer in Normandië geweest, verder was het altijd werken, ook ’s zomers als de kinderen vakantie hadden.”

Verdrietig

"Ik vind het vooral verdrietig dat er geen palingrokerij meer is in Elburg. Van de zeven of acht die er ooit waren, is Palingrokerij Van Triest de enige die overgebleven was. In Nederland zijn er nog maar een paar die roken zoals ik dat deed. We hebben alles geprobeerd om een palingrokerij aan de haven van Elburg te behouden, maar het is niet gelukt. Elburg is immers botters en paling, dat vind ik best moeilijk.”

José Oosthoek

‘Zo'n beslissing doet zeer, het zal voor ons wennen zijn'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden