J. Rozendaal: 'We moeten hier doorheen met elkaar'


<p>Burgemeester Jan Nathan Rozendaal: “We wonen in een prachtige omgeving.” (Foto: gemeente Elburg)&nbsp;</p>

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal: “We wonen in een prachtige omgeving.” (Foto: gemeente Elburg) 

(Foto:)

J. Rozendaal: 'We moeten hier doorheen met elkaar'

  Nieuwsflits

Ook voor de gemeente Elburg stond het jaar 2020 grotendeels in het teken van de coronacrisis. Het bracht veel zorg en verdriet maar ook mooie initiatieven met zich mee. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal maakt er gewag van in het jaaroverzicht dat hij op verzoek van Huis-aan-huis Elburg / Oldebroek samenstelde.

(Lees ook het interview elders op pagina 7 met burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van Oldebroek).

ELBURG - “Deze crisis heeft zo’n impact op ons allemaal. Ondernemers die hun zaak moe(s)ten sluiten, de horeca eerder al in het voorjaar en nu sinds november opnieuw. En met het recente strenge lockdown gingen nog meer winkels dicht. Anderen krijgen het daardoor extra druk. Scholen die weer overgaan op online lesgeven, wat veel vraagt van docenten, leerlingen en hun ouders. En dan natuurlijk hulpverleners, Bijzondere Opsporing Ambtenaren (Boa’s) en mensen die in de zorg werken. Wat krijgen die veel voor hun kiezen. We missen elkaar, de sport, de vereniging, het koor, het kerkbezoek, het genieten van een mooi concert, een theatervoorstelling of een festival. Maar we doen het allemaal om het virus terug te dringen en de zorg te ontlasten”, geeft de burgemeester aan.

Bijna surrealistisch

Tranen in de zorg…

Jan Nathan Rozendaal: “In april sprak ik met iemand van een zorginstelling tijdens de eerste intellectuele lockdown. Je zag de mensen die geen bezoek meer mochten ontvangen met tranen in de ogen achter de ramen staan als familieleden even kwamen zwaaien. Dat was het enige contact wat mensen toen mochten hebben. Het was bijna surrealistisch. ‘Wij zien die tranen ook’, vertelde de verzorgende en ’s avonds komen de trainen bij ons.’ Dat beeld staat me heel sterk bij.''

'Geen hekken meer'

''Gelukkig hebben we landelijk afgesproken dat we dat nooit meer gaan doen: de zorginstellingen dicht met soms hekken er omheen. Maar ook tijdens deze nieuwe, zware lockdown met maximaal twee personen op bezoek is het moeilijk.”

'De saamhorigheid was en is groot'

Dankbaar

Ook mooie initiatieven dus

“Dat klopt. De saamhorigheid was en is groot en daar ben ik dankbaar voor. We hebben steeds gekeken naar wat er wel en niet kon en dat gaf vaak mooie resultaten. Al die creativiteit gaf veel energie. Via beeldbellen mocht ik bijvoorbeeld mensen vertellen dat zij een koninklijke onderscheiding kregen, en ze waren net zo verrast en overrompeld als tijdens de gangbare procedure.

'In beperking zijn mooie dingen mogelijk'

Vrijheid

''Ook hebben we aandacht kunnen geven aan het vieren van 75 jaar vrijheid op 5 mei. Helaas niet zo uitbundig als we zouden wilden, maar er waren verschillende momenten voor herdenking, reflectie én het besef dat we juist nu zo dankbaar mogen zijn voor de vrede waarin we mogen leven. Veel zaken gaan nu anders, zeker, maar ook in beperking zijn mooie dingen mogelijk. Afgelopen zomer konden we genieten van de prachtige omgeving waarin we wonen. Op de fiets of al (hard)lopend zie je hoe mooi de Veluwe is.”

Oud en nieuw

De toekomst gloort

"Het is goed naar de toekomst te blijven kijken en ik hoop dat 2021 voor ons allemaal een jaar wordt waarin weer veel mogelijk zal zijn. De kerst en oud en nieuw zullen heel anders verlopen dan we gewend zijn. Ik hoop dat we met alle beperkingen toch mooie dagen hebben, waarin we ook oog hebben voor mensen die alleen zijn of gevoelens van eenzaamheid ervaren. Jong of oud, ziek of gezond, rijk of arm, deze crisis raakt ons allemaal. We moeten hier doorheen met elkaar.

Pas goed op uzelf en op elkaar en houd vol. Samen krijgen we corona er onder. Ik wens u vrede en alle goeds.”

Dick van der Veen

'Op weg naar jaar waarin weer meer mogelijk is'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden