'Trots op betrokkenheid van alle Oldebroekers'


<p>Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing voelt zich helemaal thuis in Oldebroek. (Foto: Herman van der Wal / Gemeente Oldebroek)</p>

Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing voelt zich helemaal thuis in Oldebroek. (Foto: Herman van der Wal / Gemeente Oldebroek)

(Foto: Herman van der Wal)

'Trots op betrokkenheid van alle Oldebroekers'

  Nieuwsflits

Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing is er trots op hoe inwoners van de gemeente Oldebroek naar elkaar omkijken in coronatijd. Roemt veerkracht en energie om ‘om te denken. “Het is een belangrijk gegeven, want we zijn al lang klaar met corona, maar het virus nog niet met ons.”

(Lees ook het interview op pagina 9 in deze krant met burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg).

OLDEBROEK - Tanja Haseloop-Amsing: “Als burgemeester kijk ik terug op een bizar heel jaar. Bij mijn vorige nieuwjaarstoespraak kon ik me niet voorstellen dat we hier een jaar later allemaal met een mondkapje op zouden lopen. Het is een jaar met ups en downs. veel leed, verlies en verdriet. Feestjes die niet gevierd konden worden en een jaar met grote zorgen. Tegelijkertijd een jaar ook met veel mooie dingen dus. Hartverwarmend om te merken hoe mensen er in Oldebroek zijn voor elkaar.”

Hulporganisatie

Een positieve insteek dus.

“Inderdaad. Het versturen van kaarten en tekeningen en niet te vergeten 'Oldebroek Coronahulp'. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar zag ik veel actie, beweging en betrokkenheid. Binnen de kortste keren was de hulporganisatie Oldebroek Coronahulp ‘in de lucht.’ Zo werden hulpvraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Het werkt ook nu nog. Er worden boodschappen gedaan, tuintjes aangepakt, schoongemaakt en geklust in huis. En er waren, met natuurlijk in achtneming van wat wel en niet kan, vele alternatieve evenementen georganiseerd.”

Veerkracht

Noemt u eens een paar voorbeelden

“De speurtocht met Koningsdag was een groot succes. Er was een drive-in bioscoop in Oosterwolde, in Oldebroek kon het Nederlands Kampioenschap Streetrace met dank aan veel vrijwilligers toch doorgang vinden. Later in het jaar pakten de ondernemers- en Oranjeverenigingen de draad weer op. Pietengym, alternatieve intochten enzovoort. Zo fijn dat er voor veel mensen, en zeker voor onze kinderen, toch steeds weer leuke dingen waren om naar uit te kijken. Ik ben daar heel trots op, Niet bij de pakken neerzitten, maar veerkracht en energie leveren om ‘om te denken’. Zo houden we ook in deze tijd met elkaar Oldebroek een fijne gemeente om te wonen en om in te werken.”

Respect

De inburgering verliep daardoor anders

“Dat is waar. Alle beperkingen hebben ervoor gezorgd dat het allemaal anders verliep dan ik me had voorgesteld. Ik heb mensen niet de aandacht kunnen geven die ze wel verdienen. Dat vind ik heel jammer. In plaats van persoonlijke bezoekjes bellen en videobellen. Soms tijd voor een deurbezoekje. Groot respect heb ik overigens voor met name de ouderen die appen en chatten, alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. En dat terwijl er in hun jeugd nog niet eens een telefoon bestond.”

Dilemma's

Tanja Haseloop-Amsing: ''Er ontstaan dilemma’s. Als burgemeester en als mens. Je gunt de mensen iets graag, maar moet dan uitleggen waarom het niet mocht. Ik denk dan vooral aan uitvaarten die in kleine kring moesten plaatsvinden. Mensen zitten met al hun verdriet en dan ook nog niet het afscheid van een dierbare kunnen nemen zoals je dat graag zou zien. Dat valt soms zwaar. Tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk en liever ook geen carbid. Ik had het voor Oldebroek zo graag anders gewild. Ik ben nog niet zo lang burgemeester. Het begrip ‘burgermoeder’ heeft echter dit jaar een heel andere lading gekregen dan ik bij mijn intrede had gedacht. Ondernemers die het heel moeilijk hebben, bezorgde ouders van kinderen die niet naar school kunnen of op straat hangen. Mijn mogelijkheden om medeleven te tonen zijn in deze tijd beperkt. Maar ik probeer mijn betrokkenheid te laten doorklinken in mijn bijdrages op de lokale radio en in de wekelijks column.”

Welkom

Dan was er de verhuizing“

Dit jaar zijn mijn man Rolf en ik naar Oldebroek verhuisd. Na een paar maanden op en neer rijden naar Groningen en door de week alleen verblijven in een heel fijne bed and breakfast voelen we ons nu heel erg thuis en welkom in Oldebroek.

Dick van der Veen

Burgemeester roemt vele initiatieven
in coronatijd

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden