IJsclub TOG: laat winter maar komen!


<p>Voorzitter Jan ter Velde in zijn vertrouwde omgeving aan de Koelweg. ''Zonder de steun van sponsors zou het vrijwel onmogelijk zijn om onze club met twintig leden te laten voortbestaan.'' (Foto: Dick van der Veen)&nbsp;</p>

Voorzitter Jan ter Velde in zijn vertrouwde omgeving aan de Koelweg. ''Zonder de steun van sponsors zou het vrijwel onmogelijk zijn om onze club met twintig leden te laten voortbestaan.'' (Foto: Dick van der Veen) 

(Foto:)

IJsclub TOG: laat winter maar komen!

  Nieuwsflits

Zodra Koning Winter zijn gezag doet gelden is ijsvereniging Tot Ons Genoegen (TOG) er als de kippen bij om de natuurijsbaan aan de Koelweg open te stellen. Ze zit wat dat in de kopgroep. De voorbereidingen zijn al in volle gang en de kaartverkoop loopt inmiddels op volle toeren. Voorzitter Jan ter Velde is er helemaal klaar voor.

OLDEBROEK – Liefst 46 jaar zit Jan ter Velde in het bestuur, waarvan geruime tijd als penningmeester. De laatste drie jaar vervult hij het voorzitterschap. Het aantal uren dat hij aan de Koeleweg doorbrengt is niet te tellen. “En geen dag zonder plezier”, geeft hij te kennen. TOG telt zes bestuursleden die de vereniging overeind houden.

“Eigenlijk zijn dat onze sponsoren. Dat zijn er zo’n 52 die ons trouw blijven. Ze betalen maximaal 50 euro, maar wanneer er niet of nauwelijks geschaatst kan worden hanteren we lagere tarieven. Dat stellen ondernemers op prijs. Zonder die steun zou het vrijwel onmogelijk zijn om onze club met twintig leden te laten voortbestaan. Dat waren er tot voor kort nog 60 en als we wat verder teruggaan veel meer. De meeste mensen wachten tegenwoordig af hoe de winter uitpakt.” IJsverenigingen worden bepaald niet bediend door de opwarming van het klimaat.

Hoge kosten

TOG laat zich er niet door afschrikken. “In Oldebroek weten ze het wel dat in november de voorverkoop begint. Vijf euro voor kinderen tot en met 15 jaar en 10 euro voor de overigen. Na het verstrijken van de voorverkoop kost een seizoenskaart respectievelijk 10 en 20 euro. Voor dat geld kun je net zo vaak de baan op als het ijs dat toelaat. De normale entree is respectievelijk twee en vier euro eenmalig.” Jan krijgt soms te horen van mensen dat ze een bedrag van vier euro voor een schaatsochtend/middag hoog vinden. “Ik wijs ze dan naar de voorverkoop en vertel over de hoge kosten die we maken voor onderhoud van de baan, verzekering en die zaken,”

Wedstrijden

De vereniging werd in 1963 heropgericht. De baan lag toen aan de Zuiderzeestraatweg. Ter Velde: “In 1972 is ze naar de huidige locatie verkast. Op de vorige plek was het problematischer met het vasthouden van het water. Onze huidige baan is qua afmeting ook geschikt voor het houden van wedstrijden. We slopen deze week een hok waarin we kaarten verkochten. Daarvoor in de plaats komt een kar op wielen van 2 x 4 meter die we snel kunnen neerzetten en weghalen. In ons clubgebouw houden we het tijdens openingsuren warm. Veel mensen duiken dan even op een bankje neer om weer wat op temperatuur te komen.”

Voor Jan is het niet nodig dat de Piet Paulusma’s van deze tijd gelijk krijgen met hun voorspelling van een zeer strenge winter. “Wanneer je een week of vijf open bent verflauwt de belangstelling al na een paar weken. Dan zit je met een paar man de hele dag in te koukleumen voor een paar man. Nee, veertien dagen vorst is lang genoeg voor ons. Als er dan na een maand of zo weer een week komt is het helemaal ideaal. TOG biedt voldoende parkeergelegenheid. We huren daarvoor een totaalpakket af.”

Oldebroekers weten dat wanneer er een ijsvloer ligt, het erg sfeervol is aan de Koeleweg. De verlichting draagt daaraan bij. Er is verkoop van chocolademelk en dergelijke. De voorzitter onderstreept het belang van de eerste dag, wanneer er massale belangstelling is. “De afgelopen vijf jaar zijn we misschien een keer of zes open geweest. Vorig jaar nog een halve dag. Daarvoor moet je zoveel werkzaamheden verzetten. Weet je wat voor ons het vervelends is? Wanneer het ijs zo’n dunne laag heeft dat je er alleen kinderen tot en met 12 jaar op kunt toelaten. Je krijgt dan te maken met ouders die zeggen dat ze hun kroost niet alleen willen laten. Op dat moment ben je een soort politieagent en daar heeft geen van onze zes bestuursleden behoefte aan. Dan liever een volledige lockdown, om het zo maar te noemen. Maar het liefst de baan open zonder beperkingen. Dat is waar alle rechtgeaarde Nederlanderss in de winter naar snakken. ”

Voorverkoop

Zo nu en dan vraagt het bestuur zich wel af hoe lang ze het met elkaar nog volhouden. De kosten lopen hoog op. Maar nu richten de bestuursleden zich volledig op de voorverkoop. De seizoenkaarten zijn nog tot maandag 30 november verkrijgbaar op de vertrouwde adressen: Klocklaan 2, Bovenkamp 5 en Bovenheigraaf 34 in Oldebroek.

Dick van der Veen

Jan gaat al
46 jaar met
veel plezier
naar ijsbaan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden