Carbid in regio nu niet aan te slepen


<p>Jan Souman te midden van een snel slinkende voorraad carbid.</p>

Jan Souman te midden van een snel slinkende voorraad carbid.

( Foto: Dick van der Veen)

Carbid in regio nu niet aan te slepen

  Nieuwsflits

Nu het kabinet het vuurwerk in de ban heeft gedaan is carbid een razend populair alternatief geworden. Bij Kwekerij Souman in Hattemerbroek kunnen ze er over meepraten. Binnen enkele dagen waren ze al door driekwart van de voorraad heen. Uit alle delen van het land komen bestellingen binnen. Op Marktplaats staan honderden handelaars in melkbussen.

HATTEMERBROEK - “Heel mooi dat we carbid mogen verkopen. Denk echter niet dat het de schade door het verbod op onze vuurwerkverkoop goed maakt”, zegt Jan Souman. Gemiddeld gaat daarvan 40.000 kilo over de toonbank. Het overgrote deel ervan bevindt zich bij de groothandel, die de regering heeft gevraagd waar ze met die enorme hoeveelheden moeten blijven. “De kwekerij is voor ons core business, maar de verkoop van (sier)vuurwerk vormt een belangrijk deel van de omzet. In onze opslagruimte kunnen we tot 10.000 kilo bewaren. De vereiste sprinklerinstallatie was weliswaar een eenmalige investering: het onderhoud ervan en de kosten voor het jaarlijks certificaat gaan door. Het vuurwerk komt uit China waar een hoge luchtvochtigheid heerst. Hier is die beduidend lager. Het vuurwerk wordt dan droger, wat het knaleffect verhoogt.”

Het afschieten van carbid was tot nu toe gebonden aan enkele regio’s. Ik begrijp dat het dit jaar anders ligt…

“Dat mag je wel stellen. We krijgen bestellingen uit het gehele land: Amsterdam, Heerlen, Zeewolde, Apeldoorn, Urk, Zwolle. We krijgen aanvragen voor het leveren van 100 tot 400 kilo. Dat laatste is duidelijk bedoeld voor de handel. Wij leveren liever kleine porties uit voor de particulier. Niemand gaat honderden kilo’s carbid afschieten. We hadden al drie keer zoveel ingekocht als vorig jaar. Dat is waarschijnlijk nog ontoereikend. Bovendien moeten we een derde deel van de voorraad nog binnen krijgen. Uit Polen met name. Er wordt van alle kanten aan deze leveranciers getrokken.”

Het afschieten van carbid vereist enige kunde en vooral discipline…

''Daar voelen we ons best een beetje verantwoordelijk voor. Daarom ook hebben we samen met de groothandel een cursus ontwikkeld. Aan elke bus die we leveren is informatie toegevoegd. Alle voor- en nadelen zijn op een rijtje gezet. Carbid is principe niet gevaarlijk. Je kunt het op de keukentafel leggen en er een vuurtje bij houden; niets aan de hand. Alleen als je er water op gooit ontstaat er een chemische reactie en komt acetyleen vrij. Wanneer dat gebeurt in een afgesloten ruimte, zoals een verfblik, ontstaat een explosie. En we weten allemaal dat die explosies heel krachtig kunnen zijn met verkeerde afloop als mensen er onoordeelkundig mee omspringen.”

Rubberen of houten hamer

Het hangt natuurlijk van de hoeveelheid carbid af hoe lang je ermee kunt schieten…

“In grote trekken is dat zo, Bij één kilo carbid komt 300 liter gas vrij. Je hebt maar een heel klein beetje gas nodig. Met een bus van 2,5 kilo kun je bij gebruik van een melkbus twee tot drie dagen doen. Ik geef als advies om geen deksel van een melkbus te gebruiken maar een oude bal. Van plastic, dus. Duw zo’n bal er met de hand in of met behulp van een rubberen of houten hamer! Niet ééntje van ijzer, zoals je zult snappen. Let er op dat je bij het schieten voldoende ruimte hebt en lees de gebruiksaanwijzing goed door.”

Souman snapt de beweegreden van Hubert Bruis niet, de voorzitter van het collectief van Veiligheidsregio’s, als die het heeft over feesten als alternatief voor vuurwerk. “Je neemt de jeugd iets af en wilt dat op deze manier goed maken. En dan denk je dat de jongeren daarbij keurig op anderhalve meter blijven staan? Met al een glaasje op? Ik ben twintig jaar bij de Vrijwillige Brandweer en we hebben nooit grote moeilijkheden. Als dit zo gaat kun je wat verwachten. Politie en BOA’s zijn dan zwaar te betreuren. Ik zou niet verbaasd zijn dat de schade op die manier veel groter zal blijken dan ze was met vuurwerk.”

Zelf geeft hij zich sporadisch over aan carbidschieten. “Onze focus ligt normaal gesproken op het vuurwerk en dan heeft carbid geen prioriteit. De kans dat het er nu van komt is ook klein, want de voorraad zal amper toereikend zijn om iedere klant tevreden te houden.

De gemeente Oldebroek laat weten geen speciale maatregelen te treffen. Wie met vijf of meer bussen carbid wil schieten heeft een ontheffing nodig, Zowel in 2019 als nu is daarvoor geen enkele aanvraag binnen gekomen. Het afschieten mag van 10.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op Nieuwjaarsdag.

Dick van der Veen

Plastic bal

is veiliger
dan deksel
van melkbus

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden