Hardenaar bouwt hunebed in zijn tuin


<p>Hendrik Gommer bij de entree van zijn unieke hunebed. Hij bouwde het exemplaar met eigen handen in zijn achtertuin.</p>

Hendrik Gommer bij de entree van zijn unieke hunebed. Hij bouwde het exemplaar met eigen handen in zijn achtertuin.

( Foto: familie Gommer)

Hardenaar bouwt hunebed in zijn tuin

  Nieuwsflits

Hunebedden fascineren Hendrik Gommer. Inmiddels hebben hij en zijn vrouw er ongeveer 2.000 bezocht. Het mondde uit in de gidsenserie 'Mythische Stenen', waarvan inmiddels twaalf delen verschenen zijn. Zijn grootste prestatie is echter het nabouwen van een hunebed in zijn eigen tuin.

't HARDE - De volgens Gommer eerste nagebouwde hunebed in Europa laat zien hoe het bouwwerk er oorspronkelijk uit zag: een stenen kamer met een dekheuvel en randstenen. De hunebedden werden tussen 4.500 en 2.000 voor Christus in heel Europa gebouwd door zeevarende landbouwers die land koloniseerden. Ze leefden in kleine gemeenschappen. De hunebedden werden soms gemaaktvoor een heel dorp, maar het kwam ook voor dat een invloedrijk persoon er één voor zichzelf kreeg. Het waren graven, maar tevens plekken van voorouderverering. Iedere Europese cultuur had een eigen type, maar wel met het eenzelfde basisprincipe. Een compositie van draagstenen, een of meer dekstenen, een dekheuvel en vaak ook randstenen. Het hunebed dat Hendrik bouwde is afgeleid van een exemplaar in Drenthe en het indrukwekkende Newgrange in Ierland. Dat bestaat uit een gang, een centrale kamer, drie nissen, een dak waarvan de stenen uitsteken, randstenen en een dekheuvel. De drijfveer van Gommer was meer het gevoel bij de bouwers uit de steentijd te krijgen. Het levert een haast mystieke sfeer in zijn tuin op.

Waar komt de fascinatie vandaan?

"Mijn vader is in Drenthe geboren. Hij nam ons van jongs-af aan mee naar hunebedden en vertelde over reuzen die ze ooit gebouwd hadden. Sinds we een camper hebben gaan Gea en ik op zoek in het buitenland, maar konden ze zelden vinden. In 2015 zei Elsa dat ik het structureler moest oppakken. Vanaf dat moment heb ik reizen goed voorbereid. Het is een soort ‘geocoaching’: je weet de coördinaten en gaat dan op zoek. Het geeft een apart gevoel als je er weer één vindt. Sinds 2015 zijn we jaarlijks ongeveer acht weken op pad geweest. Dat resulteerde in het ontdekken van 2.000 hunebedden. Wanneer ze wat dichter bij elkaar liggen komen er op een dag wel vijftien in beeld. Op andere dagen vinden we er slechts één.”

Is het eind van de zoektocht in zicht?

"We hebben Noord-Europa nu bijna gehad. Ik weet inmiddels dat de oorsprong van de Noord-Europese hunebedden in Bretagne ligt. Daar werden ze al in 4.400 voor Christus gebouwd. Die in Drenthe dateren uit 3.500 voor Christus. Ik wil graag weten of de oorsprong in Frankrijk ligt, of dat ze eerst nog zuidelijker zijn ontstaan, misschien wel in Portugal. Ik ben nu bezig met Zuidwest-Frankrijk. Volgend jaar hopen we Schotland, Ierland en Catalonië te bezoeken. Daarna volgen in ieder geval nog Spanje, Portugal, Italië en Griekenland. Misschien ook Marokko.”

U maakte van iedere reis een gids die de megalithische monumenten uit de steentijd presenteert…

"De serie bevat inmiddels twaalf delen, waaraan over enige tijd Zuidwest-Frankrijk wordt toegevoegd. De gidsen zijn te koop via Bol.com en www.hunebed.eu, maar ook in het Hunebedcentrum in Borger. De directeur van dat centrum heeft mij tot het schrijven en uitgeven aangezet. Als er een nieuw deel uitkomt, dan nemen ze direct een aantal af. Ik geef daar ook met enige regelmaat lezingen.”

Het hunebed werd door een dorpsgemeenschap gerealiseerd. Dat ligt met het exemplaar in uw tuin anders….

"Ja, vroeger kwamen er minimaal tien, maar ook wel eens 500 mensen aan te pas. Deze kon ik alleen bouwen. Voor de grote stenen had ik een sjofel nodig, maar de rest heb ik met de hand en met een kruiwagen op de plaats gekregen. Alleen al de dekheuvel bestaat uit 800 kruiwagens aarde.”

Uw hunebed is niet toegankelijk voor publiek…

“Ik wilde het goede gevoel krijgen bij deze materie. Op YouTube heb ik wel filmpjes over de bouw geplaatst. Misschien dat ik in de toekomst groepjes ga toelaten. Dat laat ik dan weten via mijn website www.huebed.eu bekijken. Daar staat ook een link op naar mijn kanaal op YouTube.”

De hunebedden in Drenthe zijn volgens Gommer het skelet van de grafkamers van weleer. Ooit waren ze opgenomen in een dekheuvel. Bij de hunebed in Schoonloo kan de bezoeker in grote trekken zien hoe de oorspronkelijke opbouw was, maar tot nu toe werd nergens in Nederland een hunebed van het origineel nagebouwd. Hendrik Gommer, 't Harde en Gelderland hebben de Europese primeur.

Dick van der Veen

Gommer schreef 12 gidsen over bezoek aan 2.000 hunebedden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden