<p>Voorzitter Wim Junte van Present Oldebroek en Voorzitter José Oosthoek van Rotary Oldebroek-Elburg. (foto Dik Kuiper)&nbsp;&nbsp;</p>

Voorzitter Wim Junte van Present Oldebroek en Voorzitter José Oosthoek van Rotary Oldebroek-Elburg. (foto Dik Kuiper)  

(Foto: Dik Kuiper)

Ontbijtpakketten in Elburg-Oldebroek

  Nieuwsflits

Stichtingen Present Elburg en Oldebroek hebben met Rotary Oldebroek-Elburg een gemeenschappelijk doel: het ondersteunen van mensen die het moeilijk hebben, die in de hoek zitten waar de klappen vallen.

ELBURG/OLDEBROEK – Dat mondde uit in een samenwerking met vorige week als exponent het uitdelen van ontbijt/brunchpakketten. Liefst 150 van die pakketten werden bezorgd bij de mensen die in beide gemeenten tot de doelgroep behoren. Een vervolg op soortgelijke acties in twee voorliggende jaren. Resultaten van een unieke samenwerking waarbij men elkaars netwerken benut. “Dat maakt één en één is drie”, zegt voorzitter Wim Junte van Present Oldebroek. Voorzitter José Oosthoek van Rotary Oldebroek-Elburg legt samen met hem uit dat het in de bedoeling lag om net als vorig jaar samen een driegangen menu te koken en daarvan mensen te laten genieten. De corona crisis gooide roet in het eten.

Hoe hebben jullie het met die pakketten georganiseerd?

Junte: “We hebben organisaties aangeschreven die zicht hebben op wie een steuntje in de rug nodig hebben. De reacties waren overweldigend. We moesten een keuze maken. Vijf van hen, in beide gemeenten, hebben ons adressen aangeleverd met inachtneming van de privacy. Daarbij nadrukkelijk de vraag aan degenen die ervoor in aanmerking kwamen of ze een pakket op prijs stelden. Je kunt redenen bedenken waarom mensen zoiets niet willen.”

Hoe kom je aan die pakketten?

José: “Wij hebben in ons netwerk ondernemers die bepaalde artikelen wilden sponsoren. Met een eigen bijdrage leidde dat tot een aantrekkelijk geheel met zo’n zestien producten. De houdbare hebben we op vrijdagavond samen verpakt en op de ochtend van de uitdeling er verse producten aan toegevoegd. Bij de eerste uitdeling waren de beide burgemeesters betrokken. Veertien Rotarians hebben vervolgens de spullen thuis bezorgd. We konden grosso modo 75 huishoudens blij maken. Veel alleenstaanden maar ook gezinnen.”

Present heeft eigenlijk een makelaarsfunctie…

Junte: “Dat benadruk ik altijd. Een brug slaan tussen mensen die hulp behoeven en verenigingen of instellingen die iets willen betekenen voor de lokale gemeenschap. We controleren natuurlijk wel of de hulpvragende geen familie of vrienden heeft en de financiële middelen mist om dingen voor elkaar te krijg. Met bedrijven zoeken we naar partnerschap. Die verlenen ons een bijdrage voor het vinden van geschikte adressen. In ruil daarvoor een certificaat en publiciteit. Kijk, bedrijven kunnen met hun werknemers een hindernisbaan op en kijken wie het sterkste is. Ze kunnen ook gezamenlijk een klus uitvoeren. Dat levert veel meer voldoening op in een breder verband.”

Rotary steekt internationaal en lokaal de handen uit de mouwen…

José: “We bieden al jaren hulp in Tanzania. Een van onze leden was tropenarts en gaat er regelmatig heen. We weten dus zeker dat het geld wat we aan bijvoorbeeld water en sanitair besteden goed terecht komt. Lokaal zetten we ons op diverse manieren in. Bijvoorbeeld door een huis op orde te brengen wat helemaal is verwaarloosd of tuinen op te knappen. Het doet je beseffen hoe goed we het met elkaar hebben. Zo’n pakket kunnen we zelf iedere week kopen. En als je dan ziet hoe blij mensen in behoeftige omstandigheden zijn. Alsof Sinterklaas binnenstapt. Het roept een gevoel van schaamte bij je op. Het zet je terug op de plaats. Hoe durf je dan nog te klagen over iets wat je tegen zit. Mensen die bij de aanbieding vragen waaraan ze het verdiend hebben. Ontroerend en hartverwarmend.”

Bij Present brengen ze gemiddeld 70 matches per jaar tot stand. Dat ligt dit jaar allemaal wat anders. Junte geeft aan dat betrokken organisaties samen met de gemeente Oldebroek een corona steunfonds hebben opgericht. Vanaf maart/april werkt dat. Present heeft daar weer de rol van verbinder. Door corona was het niet of nauwelijks mogelijk om die rol zelfstandig als stichting uit te voeren. Aanbieders durfden het niet aan. Nu pakken we het langzamerhand weer op voor zover de regelgeving het toestaat. Partijen moeten garanderen dat ze zich aan de regels houden.

De drie jaar samenwerking zit er op. Binnenkort vindt evaluatie plaats. Uit de woorden van Oosthoek en Junte mag je de conclusie trekken dat een nieuw meerjarig cont(r)act kan/zal ontstaan. Juist in deze tijd bestaat grote behoefte om de helpende hand te bieden aan de medemens in moeilijkheden.

Dick van der Veen

“Je schaamt je ervoor hoe goed we het hier hebben”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden