<p>Hendrik Gommer enElsa Visser voor de zuidzijde van hun woning waarvan de wanden dan nog niet zijn geverfd.</p>

Hendrik Gommer enElsa Visser voor de zuidzijde van hun woning waarvan de wanden dan nog niet zijn geverfd.

(Foto: Marjon Lukje)

’t Harde: duurzaamste Gelderse huis

  Nieuwsflits

Het duurzaamste huis van Gelderland staat aan de Damweg in ’t Harde. Hendrik Gommer verwierf er behalve eeuwige roem een geldbedrag van 500 euro mee en een plek in de landelijke finale van een verkiezing, geïnitieerd door de Nationale Duurzame Huizen Route.

Het duurzaamste huis van Gelderland staat aan de Damweg in ’t Harde. Hendrik Gommer verwierf er behalve eeuwige roem een geldbedrag van 500 euro mee en een plek in de landelijke finale van een verkiezing, geïnitieerd door de Nationale Duurzame Huizen Route.

’t HARDE – De woning dateert van 1961. “We hebben deze grotendeels ingepakt. Dat wil zeggen een houten buitenwand er omheen. Ook de vloer is voorzien van een dikke laag isolatie, waardoor deze 12 centimeter hoger is geworden Ook op het dak kwam een laag van 15 centimeter isolatie. We verwarmen de woning, voor zover dat nodig is, met een pompje dat de warmte uit de buitenlucht haalt dat deze naar binnen transporteert. Bovendien schaften we een grote hoeveelheid (60 stuks) zonnepanelen aan. Al met al levert het 14.000 kilowatt per jaar op.”

Een stevige besparing op de energiekosten dus.

“Kosten hebben we niet meer, We hebben zelf maar ongeveer 5.000 kilowatt nodig. De rest geven we terug. We zijn een soort energiecentrale geworden. De vorige eigenaar had een energierekening van 300 euro per maand. Ongeveer eenzelfde bedrag als we nu aan hypotheek kwijt zijn. De extra energie levert ons 2.000 euro op. Een verschil van bijna 6.000 euro per jaar in vergelijk met de oude situatie. Er wordt vaak een accent gelegd op het feit dat duurzaamheid en energiebesparing een bijdrage leveren aan het milieu. Langzamerhand is dat bijgesteld in een bijdrage voor de portemonnee.”

Er waren zeventien Gelderse huizen in de race…

“Ja, tot mijn grote verrassing werden wij de winnaar. De woning is niet meer één van de jongste. De jury noemt het een voorbeeld van hoe een bestaand huis ook goed verduurzaamd kan worden. Het prijzengeld (500 euro) schenk ik aan mijn dochter die er een aantal zonnepanelen voor kan kopen om ze aan het balkon van haar Amsterdamse appartement te bevestigen. Op deze manier geven we het ook weer door.” Gelders gedeputeerde Peter Kennis zegt in zijn felicitatie dat Gommer laat zien waar we naartoe moeten met duurzame bouw.

Er volgt nog een landelijke finale….

“Ja, tot nu toe ging het om een publieksprijs in de deelnemende provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Zeeland. De overige provincies zijn nog niet zover. De huizen daar doen wel mee voor de landelijke juryprijs. Ik verwacht dat ik daarvoor ook meer kans maak. Er zijn verschillende klassen. Daarbij telt mee hoe oud de woning is. Het is gemakkelijker om een nieuw duurzaam huis te bouwen dan een oud huis duurzaam te maken.”

Van 1 tot en met 10 november strijdt Gommer voor de landelijke jury- en publiekstitel. De landelijke winnaars worden op 20 november bekend gemaakt. We moeten het interview onderbreken voor de komst van een reeks bloemen. Gommer: “Ja, dat verrast me opnieuw. Mensen reageren enthousiast.”Wanneer er ook nog landelijk wordt gescoord is het huis te klein……”

Dick van der Veen

Voordeel van bijna 6.000 euro op jaarbasis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden