Van draagmoeder tot infarct en van afgerukte vinger tot hersenschudding: Hennie Pleijter speelt het allemaal. foto: Janneke van Boven
Van draagmoeder tot infarct en van afgerukte vinger tot hersenschudding: Hennie Pleijter speelt het allemaal. foto: Janneke van Boven
Human Interest

Hennie Pleijter is al veertig jaar 'slachtoffer'

  Human Interest

door Janneke van Boven

Oldebroek - "Ik ben heel dankbaar dat ik dit allemaal kan doen. Ik heb er ook zoveel plezier in!", aldus Hennie Pleijter (72) uit Oldebroek. Zij is gehuldigd, omdat ze veertig jaar Lotus slachtoffer is geweest bij Lotusgroep de Blauwvingers uit Zwolle.

"Zorg dat je een leuke hobby hebt naast je werkzaamheden, zodat je niet na je 65e niets te doen hebt", wil Hennie de lezers meegeven. Ze draait soms hele werkweken als Lotus slachtoffer; soms ook niet. Ze kan dit zelf invullen en geniet met volle teugen van haar 'betaalde hobby', zoals ze het zelf noemt.

Toen ze veertig jaar geleden haar EHBO diploma haalde was dit met behulp van Lotus slachtoffers, zij beelden een ongeval uit. "Het leek me zo mooi om dat zelf ook te doen en daar is het mee begonnen. Het kader geeft de casus aan en ik grimeer en acteer. Wat voor wond wil jij? Een lap- snij- of steekwond?"

Hennie brengt tijdens het praten een laagje wax aan op haar onderarm. Ze wrijft dit goed uit, zo krijgt het de kleur van haar arm. Even een sponsje erover zodat de glans eraf is en dan maakt ze er een sneetje in. Ze voorziet de 'snijwond' van namaakbloed en ja hoor, het is levensecht. Ze moet schotwonden, maar ook bijvoorbeeld ongevallen kunnen acteren en grimeren. Dat vergt veel kennis en inlevingsvermogen, maar volgens Hennie is ze daar in gegroeid. Ze heeft een voorkeur voor het spelen van een hersenschudding, 'want dan kun je zo mooi zeuren!' Hennie vertelt dat zij, als ze iemand met hersenschudding speelt, om de haverklap vraagt 'maar ben ik gevallen dan?' Eenvoudigweg omdat het slachtoffer alles rondom het ongeval niet weet en dus blijft vragen.

Kennis heeft Hennie uit het boekje van de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers, maar ze was ook tien jaar werkzaam in de ziekenauto 'bij Piet' en daarbij heeft ze veel meegemaakt en gezien. Een infarct of epileptische consulten? Ze acteert tijdens examens en oefeningen voor ambulancepersoneel, in ziekenhuizen of voor EHBO'ers . "Voor bevallingen ben ik nu wel te oud, vind ik zelf, dus heb ik pas een draagmoeder gespeeld", vertelt Hennie lachend. "Schotwonden, je bent wit en zweterig, in shock en denkt dat je dood zult gaan."

Hennie doet puffend voor hoe een patiënt zich dan gedraagt. "Wat wil je een bloedneus, afgerukte vingers of een slagaderlijke bloeding?" Een spuit met een slangetje voor het bloed wat ze naar believen kan laten spuiten wordt getoond. "En hier heb ik een paar (karbonade)botjes in mijn koffer als ik een open botbreuk moet maken… ." Hennie raakt er niet over uitgepraat.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox