Bundeling gedachten op Scheele pad


<p>Evelien Westerink toont haar gedichtenbundel.</p>

Evelien Westerink toont haar gedichtenbundel.

( Foto: Dick van der Veen)

Bundeling gedachten op Scheele pad

  Cultuur

In de gedichtenbundel 'Licht op het Scheele pad’ legt Evelien Westerink-Pleiter het gedachtegoed neer dat opborrelt tijdens de vele wandelingen die zij er maakt. Net als eerder haar opa en haar vader komt ze op dit pad tot rust en geeft zich over aan God, die haar de troost en de vreugde van het schrijven cadeau gaf.

OOSTENDORP – “Als kind vond ik het maken van gedachten leuk. Ik schreef teksten voor liedjes op bruiloften. Na mijn trouwen was de focus gericht op het gezin, maar toen de kinderen groter werden heb ik het schrijven weer opgepakt. Het kreeg wat meer status toen een dorpsgenoot, die naar Barneveld was verhuisd, me vroeg om gastblogger te worden. Op afroep schrijven over een preek in mijn eigen Hervormde gemeente. Daarna breidde het zich uit tot mijn werk in een hospice in Ermelo, de mooie en verdrietige dingen die daar neerdalen. Op Facebook uit ik die gevoelens in dichtvorm. Van diverse kanten werd me geadviseerd om ze in een boekje te bundelen. Suus uit Nunspeet hielp me om daaraan gevolg te geven.”

Levenspad

De lezer zal zich afvragen wat hij/zij zich bij dat scheele pad moet voorstellen?

“Scheel staat voor schuin. Ons levenspad loopt niet altijd recht. Wat niet afwijkt is de aanwezigheid van God op onze weg. Toen mijn opa overleed zei een oude buurman tegen mijn vader dat hij hem net als zijn vader vaak over dat pad had zien lopen. Ik ben de derde in de reeks die net als pa en opa daar mijn gedachten over het leven laat gaan, dicht bij mijn hart kom en bij de Schepper. Ik geniet er ook van de natuur, van de veranderingen in de seizoenen, de wisseling van de luchten.”

Eén van de gedichten illustreert dit. Evelien: “Op ‘t Scheele pad vind ik de rust en praat ik met mijn Heer. Hoor de vogels, zie het groen, hervind de echtheid weer.”

Hebben de blogs en de gedichten in de sociale media reacties opgeroepen?

“Inderdaad. Ze hebben me dichter bij het samenstellen van de bundel gebracht. Mensen die naar aanleiding van bevindingen over een preek laten weten dat ze geraakt zijn. Ik wil me door loftuitingen niet laten misleiden. Het zijn in mijn ogen simpele gedichten. Een pastoraal medewerker vroeg me om een gedicht te mogen gebruiken bij een begrafenis. Maar het raak mij als m’n moeder zegt dat de boodschap die erin wordt vertolkt van eeuwigheidswaarde is. En mijn vader zei op enig moment: soms doen kinderen wat ze niet aan ouders hebben gevraagd. En met een brede lach: nu heb ik dat gedaan door de krant in te schakelen.”

Buurjongen

De opbrengst gaat naar de stichting van een buurjongen die zegenrijk werk doet in Oost-Afrika?

“Ja. Dan heb ik het over Willem Westerink – geen familie – die al twintig jaar in Kenia woont samen met zijn vrouw Mee Hyae. Ze doen daar zendingsarbeid. Hun stichting Frontier Mission Center leidt mensen op voor ‘weggestopte’ gebieden. Streken waar het gevaar loert. Voordat we in een busje stapten werd daarnaast gebeden. Ze bieden ook praktisch hulp op het vlak van onderwijs en medische hulp. We hebben het met een groep uit Oostendorp mogen aanschouwen. Ik ben diep onder de indruk teruggekeerd. Mijn wereld stond ineens stil. Toen ik de eerste keer weer boodschappen deed kwam ik met weinig thuis. Hoe de mensen daar hun blijdschap beleven aan het geloof. Samen dansen in een kerk en jou bij de hand nemen. Het weinige wat ze hebben aan jou geven en het zelf doen met de restanten.”

Hospice

Deze bundel gaat over datgene wat het scheele pad je oplevert. Maar hoe zit het met het hospice? (korte stilte)

“In de auto van Ermelo naar huis sluit ik datgene af waar ik mee bezig was en onderga de overgang naar de situatie thuis. Soms met een geestelijk lied maar al naar gelang de stemming ook keiharde muziek die de radio op dat moment prijs geeft.

''Ik ga door met dichten en zie wel wat er op mijn pad komt. Misschien nog eens gedachten uitschrijven. Dichten doe je in een opwelling. Pas had ik een hele stapel strijkgoed liggen. Die heb ik aan de kant geschoven omdat er iets oprees wat ik kwijt moest. Dat kan op ieder moment van de dag en soms ook in de nacht zijn.”

Van de gedichtenbundel 'Licht op het Scheele pad’ is inmiddels al driekwart verkocht. Wie interesse heeft moet er dus snel bij zijn: tel. 0525-621949 0f tel. 06-24619716.

Dick van der Veen

Opbrengst is voor Willem Westerink’s werk in Kenia

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden