<p>Willy en Sjaak ten Hove bij het bord op hun tuinhuis op de hoek Eperweg-Burgemeester Ulco de Vriesweg in 't Harde.</p>

Willy en Sjaak ten Hove bij het bord op hun tuinhuis op de hoek Eperweg-Burgemeester Ulco de Vriesweg in 't Harde.

(Foto: José Oosthoek)

Bemoedigend bord 't Harde vervangen

  Cultuur

Er hangt een nieuw bord op de hoek Burgemeester Ulco de Vriesweg en de Eperweg in ’t Harde. Vorige week vervingen Willy en Sjaak ten Hove de tekst ‘Tel al je zegeningen’ voor ‘Wij hebben elkaar nodig’.

'T HARDE – “Het vorige bord hing er al ruim twee jaar”, verklaart Willy ten Hove. “Ik vond dat er een nieuwe tekst moest komen. Ik ben christen, dus ik was op zoek naar een leuke Bijbeltekst die positief bijdraagt. Ik weet van mensen die hier langs ons huis rijden, dat ze het fijn vinden om het bord te lezen. Soms komen ze aan de deur. Mensen die uit het ziekenhuis kwamen, werden blij van de tekst ‘Tel al je zegeningen’. Dat kwamen ze me dan vertellen.”

Omdat Willy vrijwilliger is bij zorgboerderij Je Maintiendrai in Oosterwolde en al 25 jaar bevriend is met Gerrit Doornweerd, die daar ook vrijwilliger is, kende ze ook mevrouw Gerrie Hartgers-Doornweerd. “Zij is de zus van Gerrit”, legt Willy uit. “Iedereen noemt haar ook Zus; Zus Hartgers. Ze is 87 jaar en woont in het Nieuwe Feithenhof in Elburg. Ze kreeg altijd veel bezoek, maar door corona is dat weggevallen. Daar heeft ze heel veel moeite mee. Ze is een wijze vrouw, heel lief en bescheiden, altijd op de achtergrond. Ze heeft al jarenlang zoveel mensen bemoedigd en één van haar gevleugelde uitspraken is: ‘Weet ie wat het is, wie hebb’n mekaar zo neudig’. Dit leek Sjaak en mij een toepasselijke tekst, juist in deze tijd. Als mensen er langs rijden en dat beseffen, dan wordt de wereld een beetje mooier. Ik heb het ook voor Gerrit en zijn vrouw Irene gedaan. Dierbare vrienden, die wil ik ook blij maken.”

Willy en Sjaak hebben nog meer teksten in hun tuin staan. Zo is er ‘Koffie met gebed’. “Er kwamen eens mensen uit Doetinchem aan de deur, wildvreemde mensen, en die vonden het prachtig. En er staat een bankje met de tekst ‘Ff rusten’, daar gaan mensen wel eens even lekker zitten. Ik vind het fijn om dat te doen. Het zijn soms maar kleine dingen, maar ik wil me ervoor inzetten om de wereld een beetje beter te maken. Dat is geen verdienste, dat is genade. Ik houd niet van borstklopperij, er komen gewoon veel mensen op mijn pad die in de shit zitten Ik weet ook niet hoe dat komt. Ik help graag mensen. We willen zijwieltjes zijn voor mensen die dat nodig hebben. En na een tijdje weer zelf kunnen fietsen. Soms is dat met een gesprek of een gebed, soms is dat met een gehaktbal of een kop koffie. Ieder zet zo z’n talent in.”

Willy had Zus Hartgers gevraagd om het bord, gemaakt door vrijwilligers van Je Maintiendrai, te onthullen. "We hebben haar hierheen gelokt, ze wist van niks”, aldus Willy. "We hielden het geheim, omdat we hier geen massa's mensen wilden. Zus was onder de indruk van het bord met ‘haar' tekst. Ze zei: ‘Biezunder', dat is ook zo'n uitspraak waar ze bekend om is. Uit respect voor Zus en voor de liefde van God die zij uitstraalt, en haar wijze woorden, hopen we dat we hiermee veel mensen bemoedigen. Juist nu. Immers; Wij hebben elkaar nodig!”

José Oosthoek

een kop koffie of een gehaktbal; kleine dingen helpen vaak al

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden