Foto: Gerreke van den Bosch

Column Anne's Aandacht: Het hoort er (niet altijd) bij!

  Column

Gelukkig hebben mijn kinderen geen last van darmproblemen gehad. Ik heb nooit getobd met een huilende kleine omdat ik alles geprobeerd had en niet wist wat ik verder nog kon doen. Niet iedereen heeft zoveel geluk als ik. Dit merkte ik bij vriendinnen en collega's. Soms werd een oorzaak gevonden voor de problemen van hun kinderen. Vaak pas na behoorlijk wat doorwaakte nachten.

De oorzaak bleek soms vrij simpel: een koemelk- of glutenallergie. Hoewel die diagnose niet fijn is om te horen is het na de diagnose wel goed mogelijk om de problemen te voorkomen door goed te letten op wat je kind eet. Het vraagt alleen wel aandacht.

Allergieën ontstaan meestal in de loop van de tijd. Soms ontstaan ze al in de eerste paar maanden na geboorte en soms pas jaren of zelfs decennia later. Kort geleden werd bij mijn inmiddels 21-jarige dochter bijvoorbeeld notenallergie geconstateerd. Ze heeft altijd al weerzin in noten gehad maar reageerde er nooit allergisch op. Nu eet haar vriend een handvol noten en reageert ze op het hele kleine beetje noot dat ze binnen krijgt via een zoen (en ik neem aan dat het kussen pas na het doorslikken van de noten gebeurt).

Allergieën belasten ons lichaam. Het kost energie om de veroorzaker van de allergie op te ruimen. Energie die dan niet meer voor andere dingen beschikbaar is.

Niet alle allergieën zijn makkelijk te traceren: sommige geven direct rode, opgezwollen, lippen (zoals bij aardbei- en tomatenallergie) of opgezette slijmvliezen (hooikoorts) maar anderen veroorzaken vage darmklachten of hoofdpijn. De klachten sluipen langzaam in ons leven en omdat het soms pas wat later in ons leven gebeurt, denken we dat het 'erbij hoort'.

Een tijdje geleden kwam een vrouw in mijn praktijk. Er was eigenlijk niet een echte aanleiding, anders dan dat ze zich afvroeg of ze gezond at en waar ze eventueel (extra) op zou kunnen letten. Ze leidde een behoorlijk stressvol bestaan en voelde zich minder fit dan normaal. Al pratend bleek ze ook last van vage darmklachten (rommelende buik o.a.) te hebben. Ze weet haar klachten zelf aan de stress. De combinatie van haar eetpatroon en haar vage klachten brachten mij echter op het idee van een voedselallergie.

We keken samen naar de voor de hand liggende mogelijkheden en konden zo een lactose-allergie uitsluiten. Maar een glutenallergie niet. Ik adviseerde haar daarom om haar inname van gluten te verminderen om te zien of dat effect op haar klachten zou hebben. Ze koos er zelf voor om het drastisch aan te pakken en ging over op een glutenvrij dieet. Al na een week liet ze weten dat haar darmklachten afgenomen waren en dat ze zich fitter voelde.

Het hele gebeuren laat duidelijk zien dat een weliswaar lichte maar vervelende klacht makkelijk toegeschreven wordt aan een oorzaak (in dit geval stress en/ of het ouder worden). Als die oorzaak niet uitgesloten kan worden is het niet voor de hand liggend om naar een andere reden te zoeken. Dan worden ongemakken voor lief genomen, terwijl dat niet altijd nodig is!

Anne's Aandacht
Praktijk voor voedingsadvies en leefstijlverandering
www.annesaandacht.nl
tel. 06-44648284

Meer berichten