Zondagse drukte in de binnenstad van Elburg.
Zondagse drukte in de binnenstad van Elburg. (Foto: José Oosthoek)

Veel enthousiasme over koopzondag in Elburg

ELBURG - Het mocht niet, maar ze deden het toch; een twintigtal winkeliers in de binnenstad van Elburg opende zondagmiddag 31 mei hun deur voor publiek. Dit gebeurde voor het laatst in 1932. Conclusie van veel bezoekers en ondernemers: gezellig druk. Daarnaast kregen zij hartverwarmende reacties!


“Toen we de deuren openden, volgde er eigenlijk bijna een applaus”, vertelt Wilbert van den Pol van Hema Elburg. “Het gaat vandaag om rekening houden met elkaar, waarderen en respecteren. Ik had mijn medewerkers gevraagd wie er op de zondagmiddag wilde werken. Elk antwoord was goed. Ik respecteer hoe ze erin staan. Enkelen wilden principieel niet, anderen wel en dat gaat prima samen. We doen het ook samen. In de politiek kan dat blijkbaar niet, toch zullen we het samen moeten doen. Ik mis heel erg het menselijk aspect in de politiek en het wederzijds respect. Sinds zaterdag delen we chocoladerepen met ‘Ik vind je lief’ en kaarten uit met een mooie tekst. We zijn immers eigenlijk open voor de liefde. We delen de liefde, de liefde die we in de politiek zo gemist hebben.”

Diverse voorbijgangers antwoorden desgevraagd hoe de koopzondag bevalt. De antwoorden variëren van ‘gezellig!’ tot ‘een dapper signaal van de ondernemers, een noodsignaal weliswaar, maar zeker geen schoffering, ruimte voor elkaar en in deze coronacrisis verschuift naar empathie. Bovendien is deze koopzondag er ook voor de mensen die hier vandaag niet zijn: zij kunnen door deze koopzondag in oktober ook nog in de winkels terecht, omdat ze dan nog bestaan.' Enkele politiek geëngageerde inwoners van gemeente Elburg hebben plannen om een referendum op te tuigen. 'We willen Doornspijk afscheiden van de gemeente Elburg.'

Frans van Ginkel, betrokken inwoner van de gemeente Elburg die zijn mening met grote regelmaat op Facebook doet verschijnen: “Heel gezellig en veel blije gezichten. Niemand heeft hier last van, ik zie alleen maar vrolijkheid. Ik sprak net iemand die zei dat hij dermate blij was met deze koopzondagmiddag, dat hij in elke winkel die open is, een tegoedbon heeft gekocht.”

“Ik heb de Winkeltijdenwet er nog eens bij gehaald en het blijkt dat we die niet goed uitgevoerd hebben”, aldus Rick van Velthuijzen, gemeenteraadslid en voorstander van de koopzondag. “Er had in kaart gebracht moeten worden wat nodig is om een koopzondag toe te staan. Er zijn vier punten die onderzocht moeten worden: het economisch belang van de ondernemer, in hoeverre de zondagsrust geschaad wordt, het belang van de werknemers en de karakteristieke bepaling van het gebied. Voor het laatste geldt dat dit het effect van toerisme is. Voor vandaag ben ik heel blij, het ziet er goed uit, dit kan niet éénmalig zijn.”

Binnenstadbewoner en vrijwilliger bij Museumsmederij De Hoefhamer John van Midden is ook enthousiast over de koopzondag: “Fantastisch, ik ga met mijn kinderen lekker kleding kopen. De drukte valt mee, goed de anderhalve meter in de gaten houden, dan gaat het prima. Ik zou het een aanwinst vinden als dit een blijvend karakter krijgt. Elburg moet geen spookstad worden, we hebben goud in handen en nu kun je het nog keren. Vandaag shoppen we voor de ondernemers, maar op de lange termijn voor het voortbestaan van de stad en de winkels.”

In Poort 5, de kledingzaak van Joop Zwart die secretaris en woordvoerder is van de Winkel Vesting Elburg, komt tegen 17.00 uur een eind aan de lange rijen voor de kassa. “We hebben het zó druk gehad”, aldus Zwart met een glimlach van oor tot oor. “Dit had ik niet verwacht. En zoveel positieve reacties, de mensen steunen ons enorm. We hebben talloze hartverwarmende reacties ontvangen.”

(Tekst en foto's: José Oosthoek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden