Het bestuur van OWIOS, met derde van links Jacko, staat schouder aan schouder.
Het bestuur van OWIOS, met derde van links Jacko, staat schouder aan schouder. (Foto: Herman van der Wal)

'Je merkt nu pas wat onze club betekent'

Hoe maak je nu 'n fotoselectie voor hart van presentatiegids?

Dick van der Veen

Voetbalvereniging OWIOS reageert met Veluwse nuchterheid op het coronavirus. Uiteraard heeft het ook hier grote consequenties, maar is er toch begrip voor de ingrijpende maatregelen van de overheid. “Gezondheid is het hoogste goed. Ook bij ons zijn mensen direct en indirect weggevallen. Dan is sport ondergeschikt”, zegt voorzitter Jacko van den Bosch.

OLDEBROEK – Direct na het uitbreken van de coronacrisis gingen de gedachten uit naar de oudere leden en supporters. Jacko van den Bosch : “Voor velen van hen is de gang naar het sportpark in het weekend datgene waar ze reikhalzend naar uitzien. Het breekt de sleur. Nu al die mensen van zeventig jaar en ouder aan huis gebonden zijn komt dat hard aan. Als bestuur hebben we ze met behulp van onze selectie een hard onder de riem gestoken. De mannen van het eerste elftal hebben ze verrast met een vleespakket. Het was natuurlijk wel zaak daar daarbij de veiligheid in acht te nemen.”

Jacko geeft toe dat ook zijn bestuur er bij de eerste maatregelen van het kabinet aan vasthield dat het allemaal na drie weken zou bijtrekken. “Je hoefde niet op de volgende persconferentie te wachten om te constateren dat het een veel grotere impact zou hebben. Als bestuur voel je je zo machteloos als je niet kunt condoleren wanneer een waardevol lid binnen je club overlijdt. Geen minuut stilte.” Via de app en andere moderne communicatiemiddelen zijn de leden, dat zijn er bij OWIOS bijna 700, werd de sluiting van het sportpark en het stopzetten van de training vlot gecommuniceerd. “Daar bestond alom begrip voor. Je hebt ook geen keuze.”

Derby's gered

OWIOS hoeft zich niet druk te maken over eventuele veranderingen die de KNVB zou kunnen doorvoeren op grond van clubs om alsnog te promoveren. “We wonnen de laatste drie wedstrijden, zaten in een flow. WVF, de koploper in 2H, wil naar de eerste klas, Hatto Heim naar de tweede klas. SVI uit de eerste klas Noord naar Oost enzovoort. Het heeft te maken met opheffen van clubs, overstappen van zondag naar zaterdag en op een lager niveau moeten gaan spelen. De derby’s met VSCO61 zijn gered en wie weet kan Hatto Heim er nog bijkomen.”

'Onder druk'

Bij OWIOS gaat men er vanuit dat in september weer met de nieuwe competitie kan worden begonnen. “De spelers houden zich fit met andere sporten als hardlopen en fietsen plus een balletje trappen thuis. Wat wel speelt is dat je een aantal weken voor het begin van de competitie de training hervat. Dat is nog een heikel punt. En hoe kom je aan een foto van de selectie voor de presentatiegids? We hebben een aantal toernooien staan waarvan het afwachten is of die door kunnen gaan. Dat geldt tevens voor de Veluwecup in augustus. Onze afsluitende familiedag staat ook onder druk. We hadden een vleeasactie maar het is nog een hele hijs om dat van de slager naar de consument te krijgen.”

Niet afwachten

OWIOS heeft van de nood een deugd gemaakt. “We schoven groot onderhoud naar voren. Nu de entree-opbrengst wegvalt, de kantineopbrengsten nul komma nul zijn, is het goed nadenken over datgene waar je op kunt bezuinigen. De onzekerheid knaagt. Je kunt niet afwachten met voorbereiding op geplande activiteiten tot dat ze voor de deur staan.”

Popelen

Het bestuur is blij dat de kleintjes tot 12 jaar eind april weer kunnen trainen en dat de junioren met inachtneming van de anderhalve ,meter ook sport kunnen hervatten. “Ik heb thuis drie kinderen die op de basisschool zitten. Die staan te popelen. Het was best hectisch af en toe wanneer ik thuis werkte. Je merkt hoe belangrijk een vereniging is. Samen iets plannen, samen iets realiseren, samen lachen.”

Interieur Route geannuleerd

ELBURG/NUNSPEET - De Interieur Route 'Binnenste Buiten' die voor eind juni op de agenda stond is geannuleerd wegens de verlengde coronamaatregelen. Een nieuwe datum later in het jaar is nog niet bekendgemaakt door de organisatie

De Interieur Route (ongeveer 30 km) wordt jaarlijks uitgezet in de omgeving van Elburg en Nunspeet en verwijst naar smaakvolle, inspirerende interieurs en (h)eerlijke tuinen. De tien deelnemers zijn enthousiast, gastvrij en praten gepassioneerd over hun huis. Verder zijn er altijd acties verbonden aan de Interieur Route.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden