Tanja Haseloop-Amsing: ''Wat me het meest raakt is het aantal mensen dat in onze gemeente is overleden.''
Tanja Haseloop-Amsing: ''Wat me het meest raakt is het aantal mensen dat in onze gemeente is overleden.'' (Foto: Herman van der Wal)

‘Corona geen rood stipje en ongrijpbaar’

‘Belletje naar eenzame kost niets maar betekent veel’

Dick van der Veen

’'Corona is niet iets waarbij mensen een rood stipje op het hoofd krijgen. Het is zo ongrijpbaar en tegelijk onwerkelijk. Wanneer het zichtbaar zou zijn hielden mensen wel afstand. Nu maak je mee dat mensen in een winkel wordt gevraagd afstand te houden met ‘Doe niet zo moeilijk’ reageren.”

OLDEBROEK – Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing is niet ontevreden over hoe de inwoners van haar gemeente er mee omspringen. Toch is ze glashelder als ze zegt niet te schromen boetes uit te laten delen wanneer dat nodig mocht zijn. “Ik ga er echter van uit dat mensen hun gezonde verstand gebruiken waarmee wordt voorkomen dat de gemeente gebruik moet maken van bevoegdheden die het kabinet ons heeft gegeven. Vooralsnog echter vinden we het niet nodig om bepaalde gedeelten af te sluiten, maar zoiets kan van de en op de andere dag veranderen.”
De ambtenaren werken zoveel mogelijk vanuit huis. Ze kent de situatie in de gemeente Heerde waar zowel de burgemeester als de eerste loco door het Corona-virus zijn gevloerd. “De eerste loco (Liesbeth Vos-van de Weg – redactie) en ik hebben twee weken gelden al besloten dat we elkaar niet tegen komen. Zelf moet ik zo af en toe op het gemeentehuis zijn. Het aantal medewerkers daar is op de vingers van twee handen te tellen. Het meeste doe ik telefonisch af en via de sociale media als Facebook, Linkedin en Skypen.
''Die lege straten zijn zó onwezenlijk. Wat me het meest raakt is het aantal mensen dat in onze gemeente is overleden. Dan komt alles dichtbij, dat hakt het er in.”
Oldebroek trekt één lijn met de buurgemeenten. “Dat voorkomt verwarring. Op het gebied van de weekmarkten kunnen er verschillen zijn. Als deze heel druk bezocht zijn kan het zijn dat alleen food wordt toegelaten. Zo’n maatregel geldt in Nunspeet, waar alleen etenswaren worden verkocht. Daar kun je alle begrip voor hebben. Wij hebben die beperking niet: marktkooplui moeten leven van de opbrengst en als mensen voldoende afstand houden behoeft dat geen gevaar op te leveren.”
Tanja heeft te doen met gezinnen die thuis moeten werken en een aantal kinderen om zich heen hebben die huiswerk maken. “Je kunt je voorstellen dat dit spanning met zich mee brengt. Kinderen kunnen geen vriendjes bezoeken, hebben geen feestjes. De irritatie slaat toe. Als moeder begrijp je hoe zoiets uitpakt.”
De eenzaamheid van veel mensen baart haar zorgen. “Mijn schoonmoeder, die zelf al op leeftijd is, heeft een briefje met haar telefoonnummer in brievenbussen gedaan met de mededeling dat ze haar mogen bellen. Ik wil niet zeggen dat iedereen dat voorbeeld moet volgen, maar we kennen allemaal mensen in onze straat waar we weinig contact mee hebben, waarvan we weten dat ze de deur niet meer uit mogen. Een telefoontje kost helemaal niets en betekent heel veel.”
Net als veel van haar collega’s kijkt Tanja reikhalzend uit naar wat het kabinet op 6 april gaat besluiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden