de Wezeper Veste impressie
de Wezeper Veste impressie (Foto: Bongers bv)

Wezeper Veste groeit

Wezep - Zoals iedereen kan zien groeit de Wezeper Veste. De vloeren liggen er en er is een begin gemaakt met de binnenmuren. Op 2 huizen ligt zelfs het dak al. Als de Corona geen roet in het eten gooit kunnen de muren er voor de vakantie staan. Eind dit jaar zou het mooie complex er kunnen staan. Het gaat om een burgerinitiatief met een 10 tal senioren die afgesproken hebben "om te zien naar elkaar".

Maar allereerst bedankt de groep alle omwonenden en betrokken Wezepers, er is namelijk geen enkel bezwaar of zienswijze ingediend tegen ons mooie plan. Dit is erg bijzonder want het komt bijna nooit voor dat een nieuwbouw plan geen enkel bezwaar krijgt. We zijn daar natuurlijk erg blij mee want anders had de bouw niet in 2019 kunnen beginnen. Hierdoor is het gelukt om in 3 jaar een burgerinitiatief om te zetten naar de werkelijkheid.

Lange voorgeschiedenis

Er was in het begin erg veel moeite bij de politiek om het idee, waar veel sympathie voor was, om te zetten naar een echt plan. Daarbij rolden de politieke partijen over elkaar heen en werd de wethouder, die ons plan van harte ondersteunde volkomen afgebrand. Jammer maar zo gaat dat dus in de politiek. Nadat we, via een amendement, een principe akkoord hadden begon de wedloop met de ambtenaren. Die wilden ook wel maar voelden zich "gebonden aan kaders".  Dat betekent, vertraging, ophouding en blijven aandringen op voortgang en je beroepen op beloofde afspraken. Een aantal keren moest zelfs de burgemeester gevraagd worden zijn "invloed aan te wenden".

Nadat de ambtenaren hun volledige support toezegden en de anterieure- en koop-overeenkomsten gesloten waren kwamen alle mogelijke tegenslagen die je kunt bedenken. De aannemer die ons goed op weg geholpen had verhoogde de prijs van de huizen, een stikstof en Pfas probleem doemde op en een deelnemer van het eerste uur moest afhaken. Maar ook hier worstelde de groep zich doorheen. Midden 2019 volgde een uiteindelijke go. Toen ook nog de problemen met de notaris over de zonnepanelen op elkaars dak gepareerd waren kon niets de bouw meer in de weg staan. In december 2020 kon de letterlijke schop in de grond.

Eerste hofje in Oldebroek

Waar in Zwolle het eerste "Krasse Knarren" project werkelijkheid geworden is worden in het gehele land dergelijke hofjes opgezet. Meer dan 8000 leden hebben zich aangesloten bij deze instantie. Het verschil met hier in Wezep is dat dit een echt burgerinitiatie zonder dit Krasse Knarren logo. Dat betekent dat men alles zelf moet doen zonder de hulp van deze grote speler die inmiddels veel in de publiciteit is. "Dit deert ons echter niet en inmiddels geven wij ook her en der in het land presentaties hoe wij dit binnen 4 jaar voor elkaar hebben gekregen", aldus de woordvoerder Jan Bredewout.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden