Foto:

Column: Hoe voorzichtig moet je zijn?

Leefstijlcolumn Anne Ponstein

Zal ik ook wat over het Corona-virus zeggen of zal ik het onderwerp laten voor wat het is? Er is en er wordt al zoveel over gezegd… Maar het virus houdt mij bezig.

Mijn persoonlijke reactie schommelt tussen schouderophalen (we krijgen allemaal toch weleens een griepje?), bezorgdheid (het sterftecijfer bij Corona ligt 3-30 maal hoger dan bij griep) en persoonlijke angst (ik wil niet de oorzaak zijn van het overlijden van mijn moeder die zeer zeker tot de risicogroep behoort).

Als ik het totale aantal besmettingen wereldwijd zie (114.549 op dit moment, cijfers van John Hopkins University, 10 maart) schrik ik. Maar dat aantal is het totale aantal besmettingen, niet het totale aantal zieken van dit moment. Dezelfde bron zegt dat er wereldwijd 64.268 mensen al genazen, m.a.w. er zijn 50.281 mensen ziek. Dat klinkt al weer twee maal minder ernstig. Zo kneedbaar zijn harde cijfers….

In Nederland is het totale aantal Corona besmettingen 321 (10 maart). In vergelijking met het totale aantal besmettingen met het griepvirus in de winter van 2018/19, circa 400.000 volgens het RIVM, is dat laag. Er zijn op dit moment duizend maal minder Corona patiënten dan bij de griepepidemie van vorig jaar, die nog niet eens zo heel hevig was!

Toen ik vorige week op reis ging met het vliegtuig (naar een vriendin in Engeland) maakte ik me serieus zorgen over een verhoogd besmettingsgevaar. Zoveel mensen op de vliegvelden en van niemand zeker of hij besmet was of niet. Wat te doen? De aanwijzingen van het RIVM (was je handen regelmatig, nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen) leken zinvol om op te volgen maar riepen ook vragen op. Hoe verlaat je het openbare toilet na het zorgvuldig handen wassen? Op de kraan, op de deurpost en handvaten kunnen immers ook virussen zitten?

Ik geloof dat ik liever informatie over het virus zelf zou krijgen dan gedragsregels. Ik zou zoveel willen weten, dat ik verantwoorde beslissingen kan nemen over de gewone situaties van mijn leven, zoals reizen met de trein, naar een concert gaan, afspreken etc.

Van griep weet ik dat ik het zo van iemand kan krijgen, zelfs als die persoon nog niet ziek is. Dat lijkt bij Corona niet zo te zijn: “mensen die geen symptomen vertonen, kunnen het virus moeilijk aan anderen overdragen” (www.scientias.nl/). Op basis van deze informatie zou ik beslissen dat ik mijn gezonde vriendin gewoon, als altijd, een kus kan geven. En dat ik met collega’s gewoon een vergadering kan houden, zo lang geen van ons hoest en koorts heeft. Dat klinkt een stuk uitvoerbaarder dan rekening te moeten houden met het feit dat iedereen een mogelijke besmettingsbron zou kunnen zijn.

De vraag rijst waarom het categorische advies van het RIVM luidt ‘was je handen, schud geen handen en nies in je elleboog’ waardoor het mij lijkt dat je het beste thuis kunt blijven. Ik denk omdat men zich op de (besmette) bron richt en niet op de eventuele ontvanger (de eventueel te besmetten persoon). Jammer dat ze dat er niet bijzeggen….

Anne’s Aandacht
Praktijk voor voedingsadvies en leefstijlverandering
info@annesaandacht.nl
www.annesaandacht.nl
06-44648284

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden