Henk Kemp heeft het voor elkaar en toont vol trots de blad. (Foto: Dick van der Veen)
Henk Kemp heeft het voor elkaar en toont vol trots de blad. (Foto: Dick van der Veen) (Foto: )

Vlag Oldebroek symbool verbondenheid

Fietstocht
Mont Ventoux aanleiding initiatief

Dick van der Veen

Als het aan VVD-fractievoorzitter Henk Kemp ligt wappert de officieel verklaarde gemeentevlag van nu af aan uitbundig in de zes dorpen van Oldebroek. "Niet alleen bij officiële gelegenheden, maar ook bij een Avondvierdaagse.”

OLDEBROEK – Het gemis van een officiële gemeentevlag doet zich in 2019 gevoelen bij een bestuurlijke Challenge naar de Mont Ventoux. "Tijdens de voorbereidende bijeenkomst met bestuurders uit de regio stak ik als enige uit Oldebroek de vinger op. Dan weet je dat je aan de beurt bent. Ik ben bepaald geen tempobeul dus wat volgt is flink afzien bij de training. Je gaat er over nadenken hoe je de aanwezigheid van onze gemeente op die befaamde en beruchte berg in Zuid Frankrijk kunt aantonen. Al snelt welt dan de gedachte op aan een vlag.”
Kemp neemt contact op met griffier Hans Tabak die hem een miniatuur bezorgt van een dundoek dat in 1938 bij het defilé ter gelegenheid van het 40-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina werd gedragen. Het overheersende geel-blauw van de provincie Gelderland met linksboven drie espenbladen. Men neemt aan dat de onbekend gebleven ontwerper zich liet leiden door de els die het coulissen landschap domineerde. De drie goud-blauwe kwastjes die erbij behoorden zijn inmiddels verdwenen.
Navenant aan het gemeentewapen dat uit 1855 stamt. Een collegestuk uit 1982 gaat er op in. Twee inwoners doen dan voorstellen om hun versie van de vlag officieel te maken. Burgemeester Hardonk is er gauw mee klaar: in bestaande situatie geen verandering brengen. Hij overruled daarmee het college besluit om een raadsvoorstel te lanceren waarin het vaststellen van een gemeentevlag aan de orde komt. De raad komt er dus dan niet aan te pas. In het verslag dient men het ontwerp toe aan een organiserend jubileumcomité.
Kemp neemt jonge mensen die hem in de fractie steunen nadrukkelijk mee in de plannen. Hij neemt contact op met de Hoge Raad van Adel in de verwachting dat hij pas over een hele tijd antwoord zal ontvangen. "Twee dagen later al komt er tot mijn grote verbazing een reactie waarin de Raad onze lezing bevestigt en geeft aan dat ze definitief wordt met een raadsbesluit. Er is een initiatief voorstel nodig wat normaliter uit de koker van het college komt. Met ambtelijke ondersteuning van Tabak en anderen gaat het in de juiste bewoordingen direct naar de raad en wordt de commissie gepasseerd. De verhoudingen zijn goed in de Oldebroeker raad en er volgen geen blokkades.”
Kemp pleit er voor om de vlag te hijsen naast het nationale rood, wit, blauw en die van de provincie. "De reacties uit de burgerij zijn divers. Velen weten niets van het bestaan af. Anderen halen hun schouders op, vinden het Corona-virus veel belangrijker. Ik denk dat Oldebroekers trots zij om bij druk bezochte herdenkingen de vlag te hijsen als symbool van verbondenheid. Het zijn juist deze kleine dingen die de saamhorigheid in een gemeente bepalen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden