Philip Reinders toont een document dat een rol speelde bij de identificatie van luitenant John Gordon Kavanagh. (Foto Dick van der Veen).
Philip Reinders toont een document dat een rol speelde bij de identificatie van luitenant John Gordon Kavanagh. (Foto Dick van der Veen). (Foto: )

Na 75 jaar Canadees geïdentificeerd

Philip heeft nog hoop op goede afronding van elf aanvragen

Dick van der Veen

De vasthoudendheid van Philip Reinders leidt tot vreugde in Canadese huiskamers. Met de gegevens die hij aanlevert krijgt de onbekende soldaat op de begraafplaats in Steenderen een naam. Het gaat om de 23-jarige luitenant John Gordon Kavanagh. Hij verloor op 6 april 1945 het leven bij gevechten om de bevrijding van die gemeente.

ELBURG - De burgemeester van Steenderen deelde in 1947 aan de Minister van Oorlog mee dat de onbekende soldaat waarschijnlijk een Canadees moest zijn, omdat het de Canadezen waren die zijn gemeente bevrijdden. Philip dook er 2018 in. ,,Het lichaam werd in eerste instantie begraven op circa 250 meter afstand van de boerderij van D.J. Garritsen in Rha. De bevolking was tijdens de vijandelijkheden geëvacueerd, waardoor pas later het graf werd gevonden. Daarop bevond zich een stuk zwarte voering met enkele summiere gegevens.”

Reinders kon er mee verder. ,,Alle slachtoffers op één na werden bekend. Bleef over dat ene graf. Dan moet bij Engelsen en Canadezen de gebiedsregistratie uitsluitsel geven. Deze compagnie stak pas later de zee over, waardoor de gebitsinformatie vrij recent was. Ook werden van de gesneuvelde luitenant direct gegevens genoteerd. Een match bracht uitkomst.” Renders vertelt dat de Britten geen DNA-test toepassen, anders dan de Amerikanen. ,,Heel spijtig, want soms zijn de afwijkingen in een gebitsvergelijking zó gering dat een DNA-test toch tot een oplossing leidt. De Engelsen hoeven er niet per se voor over te komen. Onze Oorlogsgraven Stichting kan dat ook handelen.”

Teleurgesteld mocht Reinders zijn dat hij de match uit de krant moest vernemen. ,,Daar heb ik inmiddels excuus voor gekregen. Hij laat een brief zien van de Assistant Heritage Officer van het Directorate History and Heritage, department of National Defence, Government of Canada waarin deze aangeeft dat Reinders aan het succes heeft bijgedragen. ,,In maart wordt de steen, die nu op de begraafplaats staat, vervangen door één met de naam van de luitenant. Men is bezig uit te zoeken of er nog familie van het slachtoffers leeft, kinderen van de drie broers en zussen bijvoorbeeld. Ik voldoe graag aan het verzoek om op locatie een rol te spelen.”

Eerder werd een Britse soldaat die sneuvelde in de Slag om Arnhem door Reinders geïdentificeerd. Hij heeft veel informatie verzameld in nog elf gevallen en doorgespeeld. ,,Dat verloopt allemaal stroperig. Nogmaals, het is zo jammer dat niet het redmiddel DNA wordt ingezet. Dat zou de slaagkans in hoge mate vergroten.”

Reinders blijft samen met zijn partner veel , energie en geld steken in zijn onderzoeken. ,,Een kleine duizend geallieerde slachtoffers moeten nog worden geïdentificeerd. De Britten focussen zich op onbekende soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Er is dus nog een lange weg te gaan.” Dat de inspanningen inmiddels tot twee identificaties leidden is voor hem de grootst mogelijke beloning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden