VVD Elburg: 'Geen stap terug op zondag'

ELBURG - Wat de VVD Elburg betreft is het sluiten van campingwinkels op zondag 'een stap terug in de tijd'. Door de nieuwe winkeltijdenverordening dreigt dit echter te gebeuren. De partij komt daarom samen met
het CDA en EB met een amendement om in ieder geval de zondagsopening voor museum- en campingwinkels te behouden.
De nieuwe winkeltijdenverordening wordt maandag 17 februari in de gemeenteraad besproken. De oude verordening stamt uit 1996 en was wat de VVD betreft dus ook wel aan een update toe. De nieuwe verordening gaat volgens de VVD tegen de landelijke en zelfs regionale trend in. Waar in steeds meer omliggende gemeenten de ondernemers de vrijheid krijgen om open te gaan op zondag, dreigt in Elburg een tegenovergestelde beweging, vindt de VVD. De nieuwe verordening maakt het onmogelijk om ontheffingen aan te vragen op het verbod op zondagsopening. Dit omdat uit jurisprudentie gebleken is, dat er eigenlijk geen goede redenen zijn om deze ontheffing te weigeren.
Als het aan de VVD ligt, komt de vrijheid om al dan niet open te gaan op zondag bij de ondernemer te liggen. Gezien de huidige verhoudingen in de gemeenteraad lijkt dit echter op dit moment nog een stap te ver te zijn. Dat er in de nieuwe verordening geen ruimte is voor zondagsopening is dus teleurstellend, maar niet verrassend, aldus de VVD.
Verrassend is wel dat er met het nieuwe voorstel ook een einde lijkt te komen aan de zondagsopenstelling van campingwinkels en museumwinkels. In de toelichting op het raadsvoorstel staat namelijk dat deze als normale winkels gezien worden. Dat zou betekenen dat ook voor deze winkels geen ontheffing mogelijk is. Tijdens de commissievergadering werd als antwoord op vragen van de VVD door de wethouder bevestigd dat de campingwinkels inderdaad dicht moeten op zondag. Op de vraag of dit verbod ook gehandhaafd gaat worden, kwam geen duidelijk antwoord. De wethouder gaf aan niet te weten of de campingwinkels momenteel op zondag open zijn, terwijl dit al tientallen jaren het geval is.
Om te voorkomen dat de campingwinkels daadwerkelijk dicht moeten, zal de VVD samen met het CDA en EB een tweetal amendementen indienen. In deze amendementen wordt een uitzondering gemaakt voor campingwinkels en museumwinkels. De VVD zou het liefst verder gaan, 'maar een stap terug moet in ieder geval voorkomen worden'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden