Het verhaal achter de katoenplant

Van je onderbroek tot je shirt en zelfs je bed overtrek: katoen is niet meer weg te slaan uit ons dagelijkse leven. Meer nog: katoen is een van de meest populaire materialen en stoffen wereldwijd. Dit komt niet enkel omdat katoen een hoogwaardig materiaal is, maar ook omdat het zo lekker aanvoelt en de temperatuur reguleert: het houd je warm in de winter en fris in de zomer.

sponsored content

De mens gebruikt al eeuwen katoen om kleren te maken en de plant zou zelfs oorlogen, zoals de Amerikaanse Burgeroorlog sterk beïnvloeden. Hoe komt het nu dat zo'n klein pluizig bloempje van de katoenplant zo'n grote impact heeft op ons dagelijkse leven?

De geschiedenis van de katoenplant

Katoen wordt al sinds de zesde eeuw voor Christus door de mens verbouwd in Azië. De plant vond dan via India en de vele handelsroutes zijn weg naar Mesopotamië. In de eerste eeuw na Christus brachten Arabische handelaars de plant en de stof naar Europa via Italië en Spanje. Het woord katoen komt van het Arabische ''kutun'' dat in de taal gebruikt wordt om fijn textiel te beschrijven.

In het Westen van Europa was het te koud om de plant te groeien en zelfs in Azië duurde het tot de zestiende eeuw vooraleer Katoen op grote schaal verbouwd werd. Katoen bestemd voor West-Europa kwam vaak uit India en Amerika met de boot in het Verenigd Koninkrijk aan.

Dankzij de Industriële Revolutie kon met de Cotton Gin katoen op industriële grootte verwerkt worden, waardoor katoen voor de eerste keer de kans kreeg om de competitie met wol aan te gaan. De katoenindustrie in Manchester was na de Industriële Revolutie zo groot dat de stad de bijnaam ''Cottonopolis'' kreeg opgespeld.

Momenteel zijn India en China de twee grootste katoenproducenten ter wereld. Deze twee landen produceren bijna de helft van al het katoen ter wereld.

Hoe wordt de katoenplant verbouwd?

De stof katoen wordt gemaakt uit de katoenplant. Over het algemeen worden overhemden en T-shirts gemaakt van katoen. In tegenstelling tot een trui, die gemaakt wordt van schapenwol. Een katoenen overhemd of T-shirt is dus gemaakt van plantaardige stoffen.

De katoenplant groeit het best in een warm klimaat. Wanneer je katoen wilt verbouwen,  moet je de grond eerst zorgvuldig voorbereiden. De katoenplant wordt vaak rechtstreeks in de stoppels van een vorig gewas, zoals tarwe geplant. De boer doet dit omdat deze grond vaak een boel goede voedingsstoffen bevat en de stoppels het vocht in de grond vast helpen houden.

Wanneer wordt katoen geplant?

Katoenzaadjes worden in het voorjaar geplant in een warme en vooral voedselrijke grond. Een klein groen katoenplantje komt enkele dagen later uit de grond piepen, en tegen de zomer groeit het zaadje uit tot een struik van ongeveer een meter hoog met witte en roze bloemen.

Deze bloemen zullen later veranderen in het ''fruit'' of de katoenbol waaruit men de katoenvezels oogst.

Het oogsten van de katoenvezels

In de zomer vullen de bollen op de plant zich met witte pluis en katoenzaadjes. Vervolgens splitsen deze katoenbollen open en worden de pluizige katoenvezels zichtbaar.

Boeren plukken katoen meestal in de herfst met grote mechanische plukkers die in lange rijen langs of over de planten heen rijden. Deze machines oogsten het katoen en laten een deel van de plant achter.

De katoenvezels worden dan door de boer in grote balen verpakt en naar de fabriek verscheept.

Meer berichten