De container bij Ede de Vreede zit propvol. (Foto: Dick van der Veen)
De container bij Ede de Vreede zit propvol. (Foto: Dick van der Veen) (Foto: )

Oldebroek zoekt compromis oud papier

Dick van der Veen

Stichting in gesprek met gemeente

De prijs voor oud papier is zo sterk gekelderd dat verenigingen, organisaties en instanties geld mee moeten brengen om er vanaf te komen. In Elburg en Nunspeet houden de meeste het daarom dit jaar voor gezien. Zo niet in Oldebroek dat contractuele verplichtingen heeft.

OLDEBROEK – Beleidsmedewerker Henk Prins coördineert de materie voor zes gemeenten op de Noord Veluwe. Hij neemt alle tijd om de malaise uit te leggen. ,,Er is een overaanbod op de Europese markt. Bovendien kunnen landen als China en India nu heel aardig in hun eigen behoefte voorzien. De industrie stelt ook meer en meer eisen aan de kwaliteit." Hij rekent voor dat als gevolg van de daling van de papierprijs inbrengende instanties minimaal 37,15 euro moeten neertellen bij een inzamelgewicht van elf ton via twee bulkcontainers. De meeste verenigingen hebben een brengpunt en moeten containers laten bezorgen door een bedrijf. Oldebroek heeft zowel in Wezep als in Oldebroek een inzamelpunt. Vier zaterdagen per maand is dat operationeel. Prins verwacht dat de inzameling in deze gemeente in 2020 door zal gaan.

Wethouder Bob Bergkamp accentueert dat situatie rond de inzameling onder druk staat. ''De vereniging Old Papier was de afgelopen jaren een belangrijke partner en via haar veel andere verenigingen. We zijn hier heel tevreden over en voeren momenteel gesprekken om te zien of we er ondanks de slechte prijs van het oud papier toch samen mee verder kunnen gaan. Als gemeente staan we uiteraard open voor vragen, opmerkingen en suggesties. Alleen... de prijs kunnen we niet beïnvloeden."
De stichting houdt de kaarten voor de borst. Oud-voorzitter Mees Hendriksen en oud-burgemeester Adriaan Hoogendoorn tekenden een contract. Hendriksen neemt nadrukkelijk afstand en het nieuwe bestuur reageert niet op verzoeken om informatie. Ook de firma Van Werven, nauw betrokken is bij de inzameling, neemt geen standpunt in.
Ed De Vreede uit Oldebroek coördineert de inzameling oud papier voor CGK en CGK-Lichtmis Nunspeet. ,,Wij hebben geen structurele of budgettaire verplichting zoals scholen en verenigingen. Bij ons is het spijtig dat opbrengsten wegvallen voor mensen die het nodig hebben. Maar moeten de genoemde instanties die de verplichtingen wil hebben nu hun schoolgeld verhogen of hun contributie? Ik vind dat gemeenten een maatschappelijke verantwoording hebben."
Brink zegt hoe somber het met het oud papier is gesteld. Wijst op plannen van de NEO-gemeenten om een goed geoutilleerd grondstoffenstation te realiseren. ,,Als de prijs van het oud papier keldert kan dat een voorbode kan zijn van een recessie.. Ik ben in ieder geval niet optimistisch over de situatie na 2020."
De Vreede ondertussen verbaast zich er over dat verenigingen, organisaties en instanties die inkomsten missen - en dan gaat het al gauw om enkele duizenden euro's - weinig tot niets van zich laten horen.

Meer berichten